Foto: Shutterstock
Portāla "Cālis" lietotājas Ievītes majonēzes recepte, pēc kuras labu labā majonēze sanāk vienmēr - nu jau daudzu gadu garumā! Lai pagatavotu majonēzi, olām un eļļai jābūt aukstām, tādēļ, pirms ķerties pie kulšanas, eļļu ieliek uz 15 minūtēm saldētavā. Majonēzes pagatavošanai izmanto visu olu - gan dzeltenumu, gan baltumu.
7Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 ola citronu sula vai balzamiko etiķis sāls eļļa

Sagatavošana

1

Iesit blendera traukā 1 veselu olu, kam pievieno dažas piles vai pustējkaroti citrona sulas. Ja mājās nav svaiga citrona, tad citrona vietā var izmantot pustējkaroti balzamiko etiķa.

2

Uzber šķipsniņu sāls vai citas garšvielas. Lej virsū eļļu tik daudz, lai viss kopā ir 200 ml. "Man labāk garšo, ja eļļa ir neitrāla, bez īpašas smaržas vai garšas," iesaka Ievīte.

3

Liek blenderi traukā līdz dibenam un, neceļot uz augšu, puto ar vidējiem apgriezieniem. Kad jau redz, ka masa kļuvusi balta un pati gar malām sāk celties uz augšu, blenderi lēnītēm virza augšup, turpinot putot, kamēr gar malām vairs nav redzama "plika" eļļa.

Izplatītākās kļūdas, kāpēc majonēze nesanāk:

1. Putošanas laikā blenderis tiek cilāts uz augšu un leju.
2. Ja ir par maz eļļas, tad majonēze sanāk dikti šķidra! Neticami, bet fakts - ja pieliesi šķidrai majonēzei vairāk eļļas un vēl nedaudz paputosi, majonēze kļūs biezāka!

Cik ilgi jāputo? "Tas nav ilgi, divas, maksimums, trīs minūtes. Masa trauka dibena balta kļūst jau pēc 10-15 sekundēm. Kad ola ar garšvielām un eļļu jau ir sakūlusies "kamolā", blenderi sāk lēnām celt uz augšu," skaidro receptes autore.

Cik ilgi var glabāt?

"Parasti šitā manta ilgi ledusskapī neaizķeras. Un porcija arī nav tik liela, lai tur ilgi būtu kam stāvēt. Uz izturību neesmu mēģinājusi, bet dienas 4-5 stāv pilnīgi noteikti," tā Ievīte.

Ņem vērā - majonēzes pagatavošanai nederēs olīveļļa vai saulespuķu eļļa, jo tām ir pārāk spēcīga garša un aromāts. Izvēlies tādu eļļu, kurai ir pēc iespējas neitrālāka garša un smarža. "Es izmantoju sojas eļļu, ir taisīts arī ar parasto rapšu eļļu, sanāk labi," stāsta Ievīte.

Tasty padoms: lai dažādotu majonēzes garšu, pievieno tai dažādas, sīki sasmalcinātas vai samaltas garšvielas vai garšaugus. Majonēze ar olīvām, piemēram, labi garšo kopā ar kartupeļu ēdieniem. Majonēze ar pētersīļiem lieliski papildina zivi, gaļas ēdieniem piemērota būs ķiploku majonēze, savukārt, ja pievienosi majonēzei smalki sarīvētu sieru, tā būs laba piedeva dārzeņu ēdieniem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!