Foto: Michael Mintskovsky
Restorāna "BERGS" šefpavāra Naura Jakuško piedāvātā saldā ēdiena versija tā vien liek sarosīties garšu kārpiņām - tik svaigs un vasarīgi kārdinošs tas izskatās. Meloņu-bazilika sorbets vien ir ko vērts, turklāt izrādās, ka tas ir ļoti vienkārši pagatavojams.
180Minūtes
19Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 gab.gurķis25 mlgaišais balzametiķis20 mlcitrona sula70 gcukurs piparmētras, svaigas ēdamie ziedi100 mlLielvārdes Gaišais alus35 gcukurs125 ggriķu medus2 TKsoda50 gbaziliks800 gmelone100 gcukura sīrups30 gglikozes sīrups5 gab.olu dzeltenumi80 gcukurs20 giesala sīrups500 mlsaldais krējums15 gglikozes sīrups

Sagatavošana

1

Nomizo gurķi, atdala no sēklām un sagriež smalkās strēmelītēs. Nelielā katliņā uz lēnas uguns balzāmetiķi ar citrona sulu un cukuru, līdz cukurs izkūst. Sīrupu atdzesē, pārlej gurķiem, ļauj ievilkties 1 stundu, pirms servēšanas nokāš.

2

Gatavo šūnu. Katliņā liek medu un cukuru, pārlej ar alu un vāra uz lēnas uguns, līdz produkti izkūst. Masu uzvāra, nepārsniedzot 154 grādu temperatūru, noņem no uguns, pievieno sodu, samaisa, līdz masa burbuļo, izlej uz metāla paplātes un atdzesē. Pirms pasniegšanas šūnu salauž gabaliņos.

3

Gatavo sorbetu. Blenderī liek visas sastāvdaļas un sablendē viendabīgā masā, tad liek masu saldējuma mašīnā vai tur saldētavā, līdz sorberts ir gatavs.

4

Gatavo saldējumu. Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. Atsevišķi nelielā katliņā uzkarsē saldo krējumu, kam pievienots iesala sīrups un glikozes sīrups. Maisot lēni pievieno olu masai uzkarsēto krējumu. Iegūto masu liek ūdens peldē un maisa, līdz tā sabiezē, tad atdzesē un liek saldējuma mašīnā vai saldētavā, līdz saldējums ir gatavs.

5

Ēdienu pasniedz, dekorējot ar piparmētru lapiņām un ēdamziediem.

Par Daugmales Jāņa bišu medus saietu

Pagājušā gada augustā notika 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets, kurā piedalījās 12 populāri un iemīļoti Rīgas restorānu šefpavāri, gatavojot ēdienus ar dažādu medu piedevām. Šogad 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets uzņēmis vērienīgākus apgriezienus un pulcē 27 populārus Latvijas restorānu šefpavārus. Saiets notiks trijās kārtās 13.,20. un 27. oktobrī, katra no tām veltīta citam medus veidam - meža aveņu, griķu un viršu. Ik kārtā piedalīsies deviņi šefpavāri, kuriem dots uzdevums - ēdiena gatavošanā jāiekļauj ne tikai medus, bet arī "Lielvārdes" alus. Iepazīstinām ar saieta otro kārtu, kurā pavāri gatavo ēdienus ar griķu medu un "Lielvārdes" alu.

Projekts sadarbībā ar:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!