Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam Roberto Meloni bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie "Aikāgaršo" šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu. "Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda," stāsta Roberto.
18Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:250 gmilti120 gsviests30 gParmas siers1 olas dzeltenums70 mlpiens šķipsnasāls PILDĪJUMAM:200 gsvaiga rīvmaize6 artišoki1 ķiploka daiviņa2 olas50 gGrana Padano siers8 paipalu olas50 gsausais baltvins25 gnerafinēta olīveļļa150 gūdens šķipsnasāls, pipari

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu – uz dēlīša samīca mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu.

2

No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena.

3

Mīca mīklu, līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām.

4

Ietin mīklu pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.

5

Gatavo pildījumu – notīra artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku.

6

Notīrītus artišokus liek katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes.

7

Kad artišoki gatavi, sablendē tos kopā ar ķiploka daiviņu.

8

Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi.

9

Sakuļ vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisa.

10

Izrullē divas trešdaļas mīklas, liek to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu.

11

Dekorē pīrāgu – atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam.

12

Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām.

13

Liek pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes.

14

Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisa ar sāli un pipariem.

15

Liek pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes.

Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna

Aikāgaršo padoms! Pildījumu var gatavot arī no citiem dārzeņiem - burkāniem, puķkāpostiem, kabačiem, artišokiem, sparģeļiem. Īpašu garšu piešķirs ķiploks vai nedaudz pievienots čili. Ja vēlies, lai pīrāgs būtu sātīgāks, pildījumam pievieno skābo krējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!