Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.

Aina savu dzērveņu lauku no cilvēkiem neslēpj – rudeņos tur iespējams lasīt dzērvenes un iegādādies tās par draudzīgu cenu, bet augustā, kad dzērvenes vēl tikai sārtojas, ir brīdis mierīgi pasēdēt pie purva uzceltajā nojumē, iebaudīt kafiju, pārrunājot, kāda dzērveņu raža gaidāma un pavērojot, kā rosās bites dzērveņu lauka malā novietotajos stropos.

Īpašā recepte, ko Aina iesaka saviem viesiem un ogu pircējiem izmēģināt, ir dzērveņu kompots. Pagatavo un baudi!

240Minūtes
3Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

dzērvenes cukurs ūdens

Sagatavošana

1

Sausās, tīrās burciņās ber sausas ogas – der tās, kas kraukšķīgas un vidiņā sausas. Kamēr ogas tiek bērtas burciņās, uzvāra nepieciešamo cukura sīrupa daudzumu, ņemot puskilogramu cukura uz vienu litru ūdens.

2

Kad sīrups sācis vārīties, to noņem no uguns, nedaudz atdzesē un tad lej pāri ogām. Burciņas aizvāko un kompotu pasterizē, līdz ogas sāk paukšķēt – tām plīst miziņa. Kad sākušies paukšķi, pasterizēšana jābeidz, lai ogas neizjūk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!