Foto: Shutterstock
Koši, piesātinātu krāsu dārzeņi un augļi uz šķīvja ne tikai priecē ēdāja acis, bet to krāsa spēj pastāstīt arī par ēdiena vērtīgumu. Katras krāsas dārzenis pilda atšķirīgu funkciju organisma veselības nostiprināšanā.

Un, jo krāsaināki salāti, jo daudzveidīgākas veselībai vērtīgās vielas ēdienā. Kādas ir piecas galvenās dārzeņu krāsas, kuras liecina par atbilstošo dārzeņu vērtīgākajām īpašībām, stāsta portāla Mosfood.com autori.

Dzeltenie un oranžie dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Dzeltenās vai oranžās paprikas, citroni, burkāni, ķirbis, apelsīni un citi saulainie dārzeņi vai augļi satur beta karotīnu, kas, kā zināms, ir viens no spēcīgākajiem profilaktiskajiem līdzekļiem pret vēža šūnu veidošanos, kā arī paaugstina kopējo imunitāti.

Beta karotīns ir arī dabīgais līdzeklis ķermeņa skaistumam. Tas izlīdzina ādu, mati aug biezāki un veselīgāki, nagi kļūst noturīgāki un ķermenis ir vingrs un lokans. Beta karotīns ir ļoti svarīgs arī acu veselībai, palīdzot uzturēt labu redzi.

Uzvāri gardo ķirbju un burkānu krēmzupu maizes kukulīti un izbaudi dzelteno dārzeņu spēku!

Zaļie dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Spināti, kāposti, salāti, brokoļi, kivi, zaļie lociņi, kabači, gurķi satur zaļo hlorofila pigmentu, kuru mēdz saukt arī par augu dzīvajām asinīm. Hlorofila molekulas struktūra ir ļoti līdzīga, gandrīz vienāda ar hemoglobīna struktūru. Visi zaļie dārzeņi un augļi attīra gremošanas un asinsvadu sistēmu un dziedē kopējo limfātiskā sistēmu. Hlorofils arī normalizē vielmaiņu un veicina novājēšanu.

Domā, kā iekļaut zaļos dārzeņus savā ēdienkartē šovakar? Iesakām sākt ar šo burvīgo zaļo zirnīšu krēmzupu ar piparmētrām.

Sarkanie dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Tomāti, bietes, sarkanās paprikas, ķirši, zemenes, granātāboli, redīsi, arbūzs - tie visi satur likopīnu, kas tik labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību. Likopīns ir jaudīgs antioksidants, kas samazina sliktā holesterīna līmeni un ir spēcīgs pretvēža profilaktiskais līdzeklis. Sarkanie dārzeņi un augļi bagātīgi satur kāliju, kas arī ir ļoti nepieciešams sirdij, regulējot tās ritmu un arteriālo spiedienu.

Garšīgas idejas, kā pagatavot sarkanos dārzeņus? Izcep vakariņās gardo desiņu un pupiņu sacepumu tomātos vai sacep pannā konservētos tomātus ar olu.

Baltie dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Ķīnas kāposts, puķkāposti, cigoriņi, ķiploki, sīpoli - tos visus sauc par infekciju ienaidniekiem. Šie dārzeņi visi bagātīgi satur flavanoīdus (antioksidantus) un alicīnu (antibakteriāla viela). Baltie dārzeņi, īpaši tie, kuriem ir arī spēcīgas aromāts, ir spēcīgas dabas dotas antibiotikas. Tie stiprina imunitāti un cīnās ar dažāda veida iekaisuma procesiem organismā. Baltie dārzeņi satur arī sēru, kas samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs.

Uzcep doradu ar dārzeņiem vermuta mērcē vai cepeškrāsnī puķkāpostus sviesta mērcē.

Violetie dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Mellenes, tumšās vīnogas, baklažāni, plūmes, upenes, aronijas, tumšās dzērvenes un brūklenes - šie visi produkti uztur tavu jaunību un neļauj organismam novecot, jo satur dažādus jaudīgus antioksidantus, antociānu ieskaitot. Tieši antociāns palēnina novecošanās procesus, aizsargā pret dažādām infekcijām un rūpējas par gremošanas sistēmas un urīnpūšļa veselību.

Palutini sevi un izcep gardo dzērveņu un ābolu drumstalkūku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!