Foto: Shutterstock

Steidzīgajā ikdienā daudzi cieš no pārmērīga stresa. Viens no veidiem, kā to mazināt, ir nomierinošas zāļu tējas iemalkošana. Stresam liek atkāpties ne vien ārstniecības auga spēks, bet arī pats rimtais tējas dzeršanas process. Piemērotākās tējas stresa mazināšanai iesaka ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško.

Efektīvs līdzeklis stresa mazināšanai ir mārsila tēja. Turklāt tā vienlaikus nomierina un veicina domu apskaidrību, skaidro ārstniecības augu pazinējs.

"Protams, nevar nepieminēt populāro baldriāni – ļoti daudzi izmanto baldriāna tinktūru vai tēju, kad ir liels satraukums un nepieciešams nomierināties. Baldriānam gan var būt divējāda iedarbība – lielākā devā tas stimulē un rada nemieru. Lai nomierinātos, vislabāk pat ir tikai ieelpot baldriāna smaržu. Vienkārši atvērt baldriāna tinktūras pudelīti un trīs četras reizes ievilkt aromātu. Tad tas pa tiešo aiziet uz smadzenēm un ātri iedarbojas," iesaka Tereško.

Laba izvēle ir piparmētru tēja, kas nomierina nervu sistēmu un atslābina stresa ietekmē savilktus muskuļus. To gan nav ieteicams lietot dienu no dienas mēnešiem ilgi, citādi tā var izraisīt grūtsirdību, piekodina fitoterapeits. Gandrīz jebkuru zāļu tēju vēlams pēc kāda laika nomainīt ar citu.

Nomierinoša iedarbība ir vilkābeles ziedu tējai. Tā arī palīdz gadījumos, kad ir pastiprināta vairogdziedzera darbība, kas izraisa tādus simptomus kā paātrināta sirdsdarbība, nervozitāte, nemiers, apetītes trūkums, pastiprināta vielmaiņa un novājēšana.

Ļoti efektīvs, bet diezgan grūti atrodams līdzeklis nemiera mazināšanai ir novirzītās peonijas (Paeonia anomala) saknes tinktūra. "Tas ir tāds pavisam ekskluzīvs līdzeklis. Ja tā lietota, nedrīkst sēsties pie stūres, jo tiešām nomierina tā riktīgi, cilvēks var pat iemigt," stāsta Tereško.

Ja stresa ietekmē ir gremošanas trakta darbības traucējumi, kā kuņģa sāpes un spazmas pirms vai pēc ēšanas, pastiprināta kuņģa skābes izdalīšanās vai grēmas, veiksmīga izvēle ir viršu ziedu tēja. Tā gan nomierina nervu sistēmu, gan normalizē gremošanas trakta darbību.

Ja pastāvīgi stresa sabiedrotie ir paaugstināts asinsspiediens un paātrināta sirdsdarbība, lieti noder māteres lakstu tēja vai tinktūra.

Nomierinoša iedarbība ir arī kumelīšu tējai. To gan nevajag taisīt pārāk stipru, citādi var veidoties aizcietējumi, piekodina fitoterapeits. Pietiks ar tējkaroti ziediņu uz vienu glāzi.

Ļoti labs līdzeklis pret stresu ir ugunspuķes tēja, īpaši fermentēta. To var droši lietot kā ikdienas tēju mēnešiem ilgi, nebaidoties no kādām nevēlamām blakusparādībām.

"Kamēr pagatavo tēju un izdzer, uz mirkli apstājas ikdienas skrējienā, tas jau vien ir kā meditācija, kas palīdz atbrīvoties no stresa un sakārtot domas," saka Tereško.

Bet, cik daudz drīkst dzert? "Ja par daudz izdzersi, var uz miegu pavilkt. Kaut kā jāmēģina pašam sajust, lai ir tas līdzsvars – stresa nav, bet arī miegs nenāk," iesaka ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!