Foto: Shutterstock

Tomāti satur daudz vērtīgu vitamīnu, piemēram, C, K, B grupas vitamīnus, organismam nepieciešamās minerālvielas - kāliju, dzelzi, cinku, magniju u.c. dažādas organiskās skābes, antioksidantus - beta karotīnu un likopēnu, flavonoīdus un vēl citas vērtīgas, organismu labvēlīgi ietekmējošas vielas. Interesanti, ka tie augļi, kas baudījuši vairāk saules gaismas, satur arī vairāk C vitamīna.

Konsultē Eva Kataja, veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes lektore un mājaslapas www.dabigsuzturs.lv vadītāja




"Tomāts ir brīnišķīgi gards (it īpaši šobrīd) un vērtīgs produkts. Tomāta lielākais trumpis ir tā sastāvā esošie antioksidanti, kas ir vieni no spēcīgākajiem un labvēlīgi ietekmē gan sirds asinsvadu sistēmu, gan kaulu veselību, gan arī visu veselību kopumā. Neskaitāmi zinātniski pētījumi ir to apstiprinājuši,"stāsta Eva Kataja. "Tomāts ir labs dažādu vitamīnu un minerālvielu avots, tai skaitā C vitamīna, biotīna, molibdēna, kālija, vara, mangāna un citu."

Tāpat tomātos ir daudz šķiedrvielu, kas svarīgas vielmaiņas uzlabošanai, un noderēs tiem, kas vēlas notievēt, jo tomāti satur arī maz kaloriju.

Kā jau minēts, tomātu īpašā vērtība ir tiem sarkano krāsu piešķirošais bioloģiskais antioksidants likopēns, kas mazina vēža saslimšanas risku. Organisms likopēnu vislabāk uzņem un izmanto, ja tomātus ēd ar taukvielām – piemēram, pievieno augu eļļu vai skābu krējumu. Turklāt tiem, kam patīk izmantot tomātus dažādu ēdienu pagatavošanā, būs prieks dzirdēt, ka tas ir arī veselīgi, jo termiski apstrādātos tomātos (pēc cepšanas un sautēšanas) likopēna koncentrācija ir pat lielāka nekā svaigos.

Foto: Shutterstock

"Labā ziņa, ka tomāti savu vērtību saglabā un pat savā veidā palielina (antioksidantu pieejamība palielinās), ja tiek termiski apstrādāti. Tādā veidā paštaisīta tomātu mērce kļūst par uzturvielām bagātu un veselīgu maltītes papildinājumu, ko nevarētu teikt par kečupu," skaidro uztura speciāliste. "Tomātus var ēst gan svaigus, gan grilētus, gan zupās un visādos citādos veidos. Arī viens no iecienītākajiem tomātu pagatavošanas veidiem ziemai - tomāti želejā, būs vērtīgs produkts. Galvenais tomātus ēst ar visu mizu, un pievienot nedaudz olīveļļas, lai veicinātu vielu asimilācijas procesus. Protams, dodam priekšroku bioloģiski un bez ķīmiskiem augu aizsarglīdzekļiem audzētiem tomātiem."

Tomātos esošās vielas uzlabo gremošanu, palīdz tikt galā ar brīvajiem radikāļiem, stiprina imunitāti un pazemina cukura līmeni asinīs, kā arī samazina kardiovaskulāro slimību risku.

Tomāti, kas nogatavojušies dobē vai siltumnīcā un auguši īstā zemē, saņemot saules starus, satur vairāk vitamīnu un cukuru. Taču šo derīgo vielu daudzums mazinās, ja tomāti pārgatavojušies.

Dienā veselīgi apēst trīs līdz četrus vidēja lieluma gatavus tomātus.

Pašlaik siltumnīcās un dārzos daudzviet tomāti ienākušies visdažādākajās krāsās. Izrādās, ka dzeltenie un oranžie tomāti ir pat veselīgāki, jo maigāk "izturas" pret cilvēka gremošanas sistēmu, aknām un nierēm, turklāt ir mazāk alerģiski nekā sarkanie brāļi.

"Tomāti pieder nakteņu dzimtai - bubulim, no kā nezinātāji mēdz baidīties - taču tam nevajadzētu būt par iemeslu, lai no tomātiem atteiktos, jo zinātniski pamatota iemesla tam nav," uzsver Kataja. Vienīgi jāatceras, ka zaļus, nenogatavojušos tomātus uzturā nevajadzētu lietot.

Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu

Foto: Māris Lapiņš
Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.

Lasīt vairāk

Tautas pieredze tomātu laistīšanā siltumnīcās

Foto: Shutterstock
Viedokļus un padomus nav grūti atrast jebkurā jautājumā, taču dažkārt ar vienu padomu nepietiek, tāpēc pieredzi par tomātu audzēšanas niansēm vaicājām dažādiem cilvēkiem, lai katrs varētu piemērot to labāko saviem apstākļiem un iespējām. Tā kā šobrīd strauji nogatavojas tomāti siltumnīcās, jo beidzot saules siltums ir pietiekams, tad apkopojām portāla
Calis.lv
foruma aktīvistu pieredzi tomātu laistīšanā, kas noteikti ir aktuāls jautājums ne vienam vien to audzētājam.

Lasīt vairāk

Vītināti tomāti cepeškrāsnī

Foto: DELFI
Nedaudz pacietības un tu iegūsi gardus vītinatos tomātus. Sakarsē cepeškrāsni uz 80ºC, liec tajā tomātus un aizmirsti uz pusotru stundu. Tomēr uzliec kādu atgādinājuma zvanu, lai neaizmirstu pavisam. Tomātus var izmantot gan siltus, gan aukstus.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem

Foto: Shutterstock
Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Košas krāsas, piesātinātas garšas un vienkāršība: 20 receptes no saulainās Itālijas

Foto: Shutterstock
Kaut gan itāļus mēdz dēvēt par makaronu ēdājiem, un šim apzīmējumam daļēji gribas piekrist - šinī valstī pasta tiešām ir lielā cieņā, tomēr taisnības labad jāpiebilst, ka itāļu kulinārais mantojums ir viens no garšīgākajiem un daudzveidīgākajiem Eiropā, un varbūt pat visā pasaulē. Pica, lazanja, pesto, ravioli, tiramisu, Boloņas mērce, risoto, 'panna cotta' - tā ir tikai aisberga redzamā daļa, jo katram Itālijas reģionam ir savi tradicionālie ēdieni, kas var būt ļoti atšķirīgi, bet vienmēr - ļoti garšīgi un, kā likums, samērā vienkārši pagatavojami. Ja vēlies iedzīvināt Itālijai raksturīgās garšas un aromātus arī savā virtuvē, pagatavo kādu no mūsu piedāvātajiem 20 itāļu tradicionālajiem ēdieniem,

Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci

Foto: Shutterstock
Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!