Foto: Shutterstock

Abi šie dārzeņi ir vizuāli līdzīgi, satur maz kaloriju (ziedkāposti nedaudz mazāk nekā brokoļi) un citas vērtīgas vielas. Tomēr kurš ir veselīgāks? Lūk, salīdzinājums, kas, stāvot pie veikalu pilnajiem plauktiem, palīdzēs izlemt, kuru iegādāties – brokoli vai ziedkāpostu .

Dārzeņi, kas ir zaļā krāsā, tātad arī brokoļi, īpaši labvēlīgi ietekmē asinsrites sistēmu, satur daudz B grupas vitamīnu un minerālvielu. Tiem piemīt arī pretvēža iedarbība. Pierādīts, ka brokoļi labvēlīgi ietekmē organisma reakciju uz iekaisumiem, kā arī spēj būt efektīvi antioksidanti, kas aizsargā organismu no kaitīgu vielu uzbrukumiem – piesaista brīvos radikāļus un izvada tos no organisma.

Arī ziedkāposti jeb puķkāposti satur kāliju, magniju, kalciju, fosforu un dzelzi, kā arī B1, B6, B2 un PP vitamīnu. Tajos ir arī vērtīgas aminoskābes, kas palīdz labāk pārstrādāt ziedkāpostus organismā. Tie ir viegli sagremojami, un šo dārzeni uzskata par ļoti diētisku produktu.

Ja jāsalīdzina abi dārzeņi, jāsaka, ka brokoļos ir nedaudz vairāk proteīnu, ogļhidrātu un šķiedrvielu. Savukārt, ja runa ir par minerālvielām, tad atšķirība jau ir krietni lielāka, turklāt par labu brokoļiem – tie satur divas reizes vairāk kalcija nekā ziedkāposti, tāpat arī par ceturtdaļu vairāk dzelzs – ar 230 gramiem brokoļu uzņemsi dienas devu dzelzs, bet puķkāpostu vajadzēs aptuveni 300 gramus, aprēķinājuši uztura speciālisti Prevention.com.

Magnija un fosfora saturs abos dārzeņos ir līdzīgs. Savukārt, ja organismam nepieciešams kālijs, labāk izvēlēties ziedkāpostus, jo tajos šīs minerālvielas ir vairāk.

Cinks, kas ļoti nepieciešams ziemā imunitātes stiprināšanai, vairāk ir brokoļos, bet tā netrūkst arī ziedkāpostos. Tomēr, ja runa ir par veselības draugu C vitamīnu, tad viennozīmīgi uzvar brokoļi, jo tajos šī vitamīna ir daudz vairāk nekā puķkāpostos. Savukārt A vitamīnu satur tikai brokoļi, bet ar 200 gramiem šo zaļo dārzeņu pietiks, lai uzņemtu K vitamīna dienas devu, savukārt tādā pašā daudzumā ziedkāpostu K vitamīns būs niecīgā daudzumā. Abi dārzeņi vienlīdz labi uzlabo gremošanas procesus.

Tomēr jāsaka, ka šajā salīdzinājumā uzvar brokoļi!

Speciālista viedoklis:

Eva Kataja, veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste un bloga www.dabigsuzturs.lv autore

"Gan brokoļi, gan ziedkāposti ir ārkārtīgi vērtīgi dārzeņi, jo to sastāvā ir daudz spēcīgu antioksidantu. Pētījumos ir atklāts, ka šie krustziežu dzimtas dārzeņi ir noderīgi vēža profilaksei, par ko daļēji var pateikties sēru saturošajiem glikozīdiem. Abi dārzeņi ir vērtīgi, bet brokoļos būs vairāk K un C vitamīna, kā arī tie satur beta karotīnu (A vitamīna provitamīnu), kas ziedkāpostos nav. Lai maksimāli saglabātu to bioloģisko vērtību un paaugstinātu ķīmisko savienojumu pieejamību, šos dārzeņus vislabāk būtu tvaicēt (pētījums pieejams šeit.).

Kā uztura speciālists, es ieteiktu ēst krustziežu dzimtas dārzeņus (arī kāpostus, Briseles kāpostus, virziņkāpostus u.c.) visu cauru gadu, un it īpaši ziemā, kad papildspēku uzņemšana antioksidantu veidā būs tieši vietā."

Lūk, dažas receptes, kā pagatavot brokoļus un ziedkāpostus.

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Tvaicēto dārzeņu burvība. 17 idejas rudenīgām maltītēm

Foto: Shutterstock

Tvaicēti dārzeņi ir ne tikai veselīga piedeva pie jebkuras maltītes, bet tie ir arī gardi, lutinot ēdāju ar dabīgo un gardo dārzeņa garšu un aromātiem.

Kāri graužamie ziedkāposti - ducis ideju gardām maltītēm

Foto: Shutterstock

Tasty.lv esam apkopojuši duci ar garšīgām puķkāpostu receptēm, kurās vasaras dārzeni izmantot jau tagad, neatstājot gatavošanu rudens laikam. Garšīgi ir ne tikai cepti ziedkāposti, bet arī to biezzupas. Naskākie gatavotāji var pamanīties to iejaukt ne tikai salātos, bet pat pīrāgu pildījumos. Lai labi garšo!

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu ābolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.

Lasīt vairāk

Veselīgie brokoļi. 11 svaigas receptes kraukšķīgām maltītēm

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kraukšķīgie un svaigi smaržojošie brokoļi ir vieni no uzturvielām bagātākajiem dārzeņiem. Tos var nopirkt visu gadu arī saldētā veidā – tā ir šo dārzeņu priekšrocība salīdzinājumā, piemēram, ar burkāniem. Turklāt saldētos brokoļos ir tikpat daudz uzturvielu kā svaigos. Brokoļus vari gan tvaicēt, gan cept, kamēr tie kļūst kraukšķīgi, un galvenais – lielākā daļa uzturvielu saglabājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!