Foto: Shutterstock

Uztura un fitnesa eksperte Ērina Palinski uzskata, ka regulāri ēdot produktus, kam piemīt pretiekaisuma īpašības, var samazināt iekaisumu veidošanos organismā, palīdzot novērst ilgtermiņa veselības problēmas.

Kad apzinies, ka ēd nepieciešamos produktus un kontrolē to, lai organisms būtu gatavs cīņā ar iekaisumiem, tev ne tikai būs vairāk enerģijas un jutīsies labāk, bet ar laiku pamanīsi arī svara samazināšanos, un vēders būs kļuvis mazāks un vieglāks!

Jo biežāk ēdīsi šos produktus, jo mazāk saskarsies ar iekaisumu problēmām, kas var rasties  organismā, uzsver Ērina Palinski.

Augļi un dārzeņi

Foto: Shutterstock

Visi augļi un dārzeņi ir bagāti ar uzturvielām un šķiedrvielām, tādējādi palīdzot cīnīties pret hronisku iekaisumu. Tieši tāpēc atceries tos pietiekamā daudzumā iekļaut savā ikdienas uzturā.
Vislabāk pret iekaisumu palīdz āboli, ogas, brokoļi, sēnes, papaija, ananāsi un spināti.

Zaļā tēja

Foto: Shutterstock

Šis vieglais dzēriens ir lielisks līdzeklis vēdera un jostasvietas samazināšanai, jo tas paātrina vielmaiņas procesus organismā un nodrošina tauku izvadīšanu.

Tāpat zaļajai tējai piemīt pretiekaisuma īpašības.

Mononepiesātinātie tauki

Foto: Shutterstock

Šie sirdij veselīgie tauki palīdzēs paaugstināt un nostabilizēt veselīga cilvēka ABL holesterīna līmeni un samazināt kopējo iekaisumu organismā.

Labos taukus satur tādi produkti kā olīveļļa, mandeles un avokado.

Omega-3 taukskābes

Foto: Scanpix

Pētījumi rāda, ka uzturs ar augstu omega-3 taukskābju procentu un omega-6 taukskābju saturu ir saistīts ar iekaisuma samazināšanos. 

Pārtikas avoti, kas satur neaizstājamās taukskābes ir rieksti (īpaši valrieksti), sēklas un zivis, piemēram, lasis, forele un skumbrija.

Garšvielas

Foto: Shutterstock

Dažas garšvielas, tostarp ķiploki, kurkuma, kanēlis, ingvers un čili pipari ir spēcīgs iekaisumu samazināšanas līdzeklis, tāpēc mēģini garšvielas pievienot ēdienreizēm, cik bieži vien iespējams.

Ūdens

Foto: Shutterstock

Regulāra ūdens lietošana ir ļoti svarīga ne tikai, lai mūsu ķermenis pareizi funkcionētu, bet lai  izvadītu toksīnus, kas varētu būt iekaisuma cēlonis.

Atceries, ka katru dienu cilvēkam jāizdzer aptuveni 1,5 - 2 litri ūdens, kā arī jāuzņem papildu šķidrums fizisko aktivitāšu laikā vai pēc tām.

Veseli graudi

Foto: Shutterstock

Veseli graudi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas palīdz kontrolēt insulīna līmeni organismā. Tāpat pilngraudos un to produktos ir augsts B vitamīna saturs, kas palīdz samazināt iekaisumus organismā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!