Foto: F64

Piektdien, 22. janvārī, piedaloties veselības ministram Guntim Belēvičam, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" atklāts jaunais daudzfunkcionālais Operāciju bloks, kas kļuvis par Baltijā lielāko operatīvās ķirurģijas centru.

Tajā pacientiem palīdzību sāks sniegt nākamnedēļ, pastāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Saskaņā ar statistikas datiem, katrs ceturtais Latvijā hospitalizētais pacients saņem palīdzību Rīgas Austrumu slimnīcā, tāpēc īstenotais projekts iegūst nozīmi visas valsts mērogā.

Operāciju bloka izbūve un aprīkojuma iegāde izmaksājusi 18 620 875,67 eiro, projekts līdzfinansēts no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības fonda līdzekļiem.
Jaunajā blokā ir 22 operāciju zāles un plānots, ka ik gadu tur tiks veiktas 20 tūkstoši operāciju.

Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga: "Pirmkārt, mēs pārejam jaunā kvalitātes līmenī un pamatoti varam teikt, ka šis pašlaik ir Baltijā modernākais un lielākais operatīvās ķirurģijas centrs, otrkārt, mēs ievērojami esam palielinājuši savu kapacitāti un iespēju vissmagākajos un komplicētākajos gadījumos piesaistīt multidisciplināru ārstu komandu, kas ļauj nodrošināt mūsu pacientiem veiksmīgāku atveseļošanos un ātrāku atgriešanos ikdienas dzīvē; šajā projektā ir ietverti visi mūsdienīgākie risinājumi, lai kalpotu sabiedrības veselībai. Tāpēc vēlu, lai šim objektam būtu ilgs mūžs! Visbeidzot - ir radīta mūsdienīga infrastruktūra ne tikai pacientu labā, bet arī mediķiem, kuri dara šo smago darbu, viņiem nodrošinot ērtus, komfortablus darba apstākļus. Es gribu pateikties mūsu komandai par līdzšinējo pašaizliedzīgo darbu - jūs esat mūsu vērtīgākais resurss!"

Slimnīcas galvenais ķirurgs doc. Haralds Plaudis: "Jaunizveidotā operāciju bloka koncepcija paver ārkārtīgi plašas iespējas attīstībai arī nākotnē. Mūsdienīgi raugoties, operāciju bloks vairs nav tikai vieta, kurā tiek izpildītas ķirurģiskas operācijas. Sākotnējā vīzija, ko nu esam spējuši realizēt, ir dinamiska dažādu ārstniecības dienestu un struktūrvienību sadarbība, lai paaugstinātu pacientu drošību, kas, pieaugošas ķirurģiskā darba intensitātes apstākļos, ir izaicinājums ikvienam daudzprofilu stacionāram. Mūsdienīgu tehnoloģiju racionāla pielietošana un koordinēta dažādu specialitāšu ārstu sadarbība sakārtotā vidē ir liels solis pretim standartizētai un pacientam draudzīgai medicīnai, kas neapšaubāmi uzlabos uzticību medicīnas sistēmai kopumā."

Vecajā "Gaiļezera" Operāciju blokā nopietni remontdarbi nebija veikti kopš 1979. gada, telpas un to infrastruktūra bija novecojušas un neatbilda mūsdienu prasībām.

Būtiski ir uzlabots epidemioloģiskais režīms un samazināts intrahospitālās infekcijas risks, izbūvējot īpašas ventilācijas sistēmas. Septiņas zāles ir īpaši pielāgotas darbam ar jonizējošo starojumu. Liela uzmanība ir vērsta uz iespēju ekspluatācijas laikā zāles brīvi komplektēt ar dažādiem mērķiem paredzētu ķirurģisko un anestezioloģisko aprīkojumu, līdz ar to izveidotas gan universālas zāles ar augstu mobilitāti, gan zāles, kas ir īpaši piemērotas konkrētām augstas sarežģītības operācijām. Daudzās zālēs notiekošo ir iespēja fiksēt ar video ierīcēm, kas palīdzēs arī studentiem mācību procesā.

Gada laikā Rīgas Austrumu slimnīcā kopumā tiek veiktas gandrīz 29 tūkstoši operāciju, vairāk nekā puse stacionārā "Gaiļezers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!