Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad gripa skārusi ļoti daudzus, un epidēmija joprojām turpinās. Pēc gripas pārslimošanas daudzi vēl ilgi jūtas saguruši, trūkst spēka un apgriezienu. Rutks.lv jautāja ģimenes ārstam Andrim Lasmanim, kā ātrāk atgūt enerģiju pēc cīņas ar gripu.

"Ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs. Vairāk jālieto dārzeņi un augļi. Lai atgūšanās no gripas būtu ātrāka, varētu arī kādus multivitamīnus palietot. Pēc ziemas daudziem organismā kaut kā pietrūkst, nevajag nemaz izslimot gripu," saka dakteris Lasmanis. "Izvēloties multivitamīnus, jāskatās pēc kritērija – jo garāks vitamīnu un minerālvielu saraksts, jo labāk! Uztura bagātinātājus gan parasti neiesaku, jo tur ir visādi ekstrakti un dabiskas vielas, bet, cik daudz un kādi vitamīni un minerālvielas, tas parasti nav norādīts. Taču, ja patīk, tos var lietot. Neko sliktu jau tie nenodarīs, tikai nez vai līdzēs."

Ārsts skaidro, ka nogurums un enerģijas trūkums pēc tik nopietnas slimības kā gripa izslimošanas ir normāla parādība, bet ilgāk par sešām dienām tam saglabāties nevajadzētu.
Lasmanis iesaka palēnām sākt vingrot, regulāri vēdināt telpas un biežāk iziet pastaigāties svaigā gaisā. "Jāpieņem tas, ka pašsajūta uzlabosies lēnām. Ja tā ir bijusi īsta gripa, tad vīrusu izdalītie toksīni ir diezgan pabojājuši audus. Enerģija atgriezīsies, kad tie būs atjaunojušies. Gripa vislielāko iespaidu atstāj uz asinsvadiem un orgāniem, kam visvairāk asiņu tek cauri, arī uz sirdi. Jā, vīrusu izdalītie toksīni bojā arī sirds audus, tāpēc, slimojot ar gripu, ir svarīgi izvairīties no intensīvām fiziskām aktivitātēm, lai sirdi lieki nenoslogotu. Pretējā gadījumā var izveidoties miokardīts jeb sirds muskuļa iekaisums," skaidro ārsts.
Zemas intensitātes izkustēšanos, kur nav jāaizelšas un pulss pārlieku nepaātrinās, drīkst un vēlams sākt, tikko nokrītas ķermeņa temperatūra. Tā būtu tāda viegla rīta rosmīte.
Andris Lasmanis, ģimenes ārsts
Jautāts, kad drīkst atsākt sportot, Lasmanis saka: "Zemas intensitātes izkustēšanos, kur nav jāaizelšas un pulss pārlieku nepaātrinās, drīkst un vēlams sākt, tikko nokrītas ķermeņa temperatūra. Tā būtu tāda viegla rīta rosmīte – roku un kāju izkustināšana, stiepšanās un elpošanas vingrinājumi, tostarp dziļā elpošana."

Intensīvāku fizisku slodzi – nūjošanu, skriešanu un fitnesa nodarbības – var atļauties desmit dienas pēc temperatūras normalizēšanās.

Ārsts skaidro, ka nogurums un enerģijas trūkums pēc tik nopietnas slimības kā gripa izslimošanas ir normāla parādība, bet ilgāk par sešām dienām tam saglabāties nevajadzētu.

"Ja nogurums ieilgst, būtu tomēr jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic pārbaudes. Var gadīties, ka gripa atstājusi nopietnākas sekas. Nereti tā izprovocē kādas blakusslimības attīstību vai saasināšanos, jo gripas vīrusi ievērojami novājina organisma dabiskās aizsargspējas. Īpaši uzmanīgam jābūt, ja ir ieildzis klepus un arī vājums nepāriet, jo tas var liecināt par plaušu karsoni. Šādos gadījumos ne vienmēr ir augsta temperatūra," piekodina Lasmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!