Asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam ziedotā nauda tiks atskaitīta ziedotājiem, kā arī novirzīta smagi slimu bērnu ārstēšanai vai līdzvērtīgiem labdarības mērķiem, pastāstīja Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un slimnīcas Atbalsta fonds pateicas visiem, kuri atsaucās aicinājumam palīdzēt glābt asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla dzīvību. Pēc 2015. gada 2. aprīļa paziņojuma, ar lūgumu ziedot naudas līdzekļus aknu transplantācijas operācijai asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam, dažu dienu laikā ārsta dzīvības glābšanai tika saziedoti 161 566,64 eiro un 1100 ASV dolāri no vairāk nekā 4000 fiziskām un juridiskām personām.

Ārstēšanās laikā Tartu Universitātes slimnīcā Jāņa Rozentāla organisms izrādīja spēju pretoties nekrotiskajām izmaiņām aknās, un pamazām aknu funkcijas uzlabojās. Veicot papildu izmeklējumus, tika nolemts, ka neatliekama aknu transplantācija tomēr nebūs nepieciešama. Lai gan pašlaik vēl precīzi nav zināmas kopējās asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla ārstēšanas izmaksas Tartu Universitātes slimnīcā un Igaunijas speciālisti rēķinu sola atsūtīt nedēļas beigās, tomēr ir skaidrs, ka pēc stāvokļa uzlabošanās un kaimiņvalsts ārstu konsīlija lēmuma par tālāko ārstēšanu konservatīvā ceļā, ārstēšanas izmaksas būs mazākas, nekā sākotnēji prognozēts. 

Jānis Rozentāls: "Esmu pateicīgs par man sniegto atbalstu un ieinteresētību manas veselības un dzīvības glābšanā, kā arī par pasākumiem, kas tika veikti gan operatīvi veicot pārvešanu uz Tartu Universitātes slimnīcu eventuāli nepieciešamajai aknu transplantācijas operācijai, gan arī uzsākot ziedojumu vākšanu šim mērķim. Saku lielu paldies ikvienam cilvēkam par atsaucību un nesavtību, tik īsā laikā saziedojot nepieciešamos līdzekļus sākotnēji plānotajai aknu transplantācijai. Tāpat vēlos izteikt pateicību SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" valdei un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta Fondam, kā arī veselības ministram Guntim Belēvičam personīgi par situācijas izpratni un tiešu iesaistīšanos ziedojumu vākšanā. Ņemot vērā radušos apstākļus, lūdzu saziedotos līdzekļus ar norādi "Jānim Rozentālam" atskaitīt ziedojumu veicējiem. Gadījumā, ja ziedotājs izsaka vēlēšanos savu ziedojumu izmanot citiem labdarības mērķiem, aicinu to izmantot smagi slimu bērnu ārstēšanai un dzīvības glābšanai. "

Izprotot sarežģīto sociālo situāciju Latvijā, kā arī smagu, hronisku un retu slimību ārstēšanas dārdzību, kas lielai daļai iedzīvotāju veselības aprūpi padara nepieejamu, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds, kas šajā gadījumā bija ziedojumu saņēmējs, jau ir pārrunājis šo jautājumu ar Bērnu slimnīcas fondu un tuvākajā laikā tiks parakstīta savstarpējā vienošanās par atlikušās ziedojumu daļas izmantošanas kārtību. Par katru konkrēto smagi slimā bērna ārstēšanās gadījumu un tam izmantotajiem ziedotajiem līdzekļiem abi fondi kā sabiedriskā labuma organizācijas atskaitīsies sabiedrībai.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonds, respektējot Rozentāla lūgumu, aicina ziedotājus, kas vēlas atsaukt savu ziedojumu un nepiekrīt, ka tas tiek novirzīts tālāk smagu slimu bērnu ārstēšanai vai slimnīcas atbalsta fonds to izmanto citiem līdzvērtīgiem labdarības mērķiem, lūdz līdz šā gada 10. maijam informēt par savu lēmumu, iesniedzot RAKUS Atbalsta fondam rakstisku iesniegumu par ziedojuma atsaukšanu, pievienojot ziedojuma maksājuma uzdevumu. Iesniegumu var iesniegt personīgi "Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fondā" Hipokrāta iela 2, 262. kab., Rīgā, LV-1038 vai, nosūtot pa pastu. Informāciju par ziedojuma atsaukšanu var saņemt pa e-pastu: adrese afonds@inbox.lv. vai tālruni 29195121 darba dienās no pulksten 9.00 līdz 17.00. Iesniegumā obligāti jānorāda personas dati un kontaktinformācija, maksājuma bankas rekvizīti un ziedotā summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!