Foto: Publicitātes foto
Katru gadu Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laikā krasi palielinās slimnīcās un poliklīnikās nonākušo cilvēku skaits. Gadījumi ir dažādi, taču visvairāk izsaukumu šajās ziemas dienās mediķi saņem par traumām un apdegumiem, kā arī saindēšanos ar pārtiku un alkoholu.

Lai tā nenotiktu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi iesaka: 

Ievēro mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus 

Lielākā daļa traumu notiek alkohola reibumā. Nesēdies pie transporta līdzekļa stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Pārvietojoties kājām, lieto atstarojošus elementus, lai esi redzams. Ārpus apdzīvotām vietām izmanto atstarojošās vestes.

Sargā bērnus no apdegumiem

Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts. 

Ja bērns vai pieaugušais tomēr ir guvis apdegumu vai applaucējies, traumēto vietu nekavējoties atdzesējiet, turot zem vēsa (bet ne ledaina), tekoša ūdens vismaz 10 minūtes! Ja apdegums/applaucējums ir zem apģērba, tad neraujiet to nost, bet gan dzesēšanas laikā uzmanīgi novelciet! Strauja pielipušo apģērba gabalu noraušana var radīt smagas komplikācijas.

Bērniem dāvanās pasniedz viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas

Atceries, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, kas mazulim var nonākt elpceļos, tos nosprostojot.

Atceries par ugunsdrošību

Neatstāj bez uzmanības aizdegtas sveces. Neatstāj mazus bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes, elektrisko lampiņu virtenes.

Ja svētkos izbrauc ārpus mājām, tad pārdomā, kā izskaidrosi savu atrašanās vietu glābējiem

Izbraucot tālākā ceļā, piemēram, ciemos pie radiem vai aktīvā atpūtā, pārliecinies vai ir uzlādēts mobilais telefons. Ja dodies uz mazāk zināmu vietu, uzzini vietas adresi, orientierus.

Ja redzi uz ielas cilvēku, kuram slikti, neesi vienaldzīgs 

Nav jābūt gaisa temperatūrai zem nulle grādiem pēc Celsija, lai sāktos ķermeņa atdzišana. Ja redzi uz ielas vai vēsās telpās kādu guļam vai nekustoties, pajautā, vai viss kārtībā. Iespējams, sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību. Cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību.

Kur saņemt palīdzību svētku laikā?

Ja veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani uz ārkārtas tālruni 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu vari saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Brīvdienās un svētku dienās tas strādā visu diennakti. Saziņai ar konsultatīvā tālruņa mediķiem vari rakstīt elektroniski medkonsultacija@gmail.com vai izmantot Skype (lietotājvārds: medkonsultacija).

Tāpat ārsti rekomendē svētku galdam izvēlēties tikai kvalitatīvus un svaigus pārtikas produktus. "Ļoti svarīgi pārliecināties, vai produktam nav slikta smarža, garša, šaubīgs izskats. Labāk tādu pārtiku izmest, nekā pēc tās lietošanas svētku laiku pavadīt stacionārā. Nereti, lietojot sliktas kvalitātes pārtiku vai tādu, kuras derīguma termiņš jau beidzies, var saindēties vai pat saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu un citām nopietnām kaitēm, " skaidro daktere Anna Aleksandrova, Veselības centru apvienības poliklīnika "Elite" dienas stacionāra vadītāja.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāvēršas pie dežūrārsta. Ārsts noteiks saslimšanas iemeslu un palīdzēs izvēlēties pareizo ārstēšanas metodi. 

Ja gatavojaties svētku svinībām ārpus mājas, pilsētas centrā, mediķi atgādina apģērbties atbilstoši laika apstākļiem – nepiemērots vai mitrs apģērbs, kā arī atrašanās alkohola reibumā ārpus telpām var radīt ķermeņa apsaldējumus vai ķermeņa atdzišanu (hipotermiju). "Pārlieka alkohola lietošana ātri var izraisīt galvassāpes un drebuļus, jo sākumā asinsvadi paplašinās, bet pēc neilga laika saraujas. Tāpēc, svinot Ziemassvētkus ārpus mājām, neaizmirstiet par "grādīgā" kontroli," atgādina A. Aleksandrova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!