Foto: Shutterstock

Kafijai piemīt ļoti daudz pozitīvu īpašību, bet lielos daudzumos tā var nodarīt kaitējumu veselībai un radīt nepatīkamus blakusefektus. "Prevention" ir apkopojis vairākas pazīmes, kas liecina – kafija patērēta pārāk daudz. Gadījumā, ja pamani vienu vai vairākas šīs pazīmes regulāri, noteikti ir vērts apsvērt, vai nav pienācis laiks samazināt patērētās kafijas daudzumu vai izmēģināt kādu no speciālistu ieteikumiem blakusparādību mazināšanai.

Nervozitāte un satraukums

Kafija stimulē centrālo nervu sistēmu, vienlaikus izmainot dažādu hormonu daudzumu organismā. Šādas izmaiņas organisma darbībā var novest pie nervozitātes, uztraukuma, paātrinātas sirdsdarbības, paaugstinātas uzbudināmības un pat dusmu lēkmēm. Lai mazinātu šos simptomus, ne vienmēr ir nepieciešams atteikties no kafijas pilnībā – pietiks, ja parasto kafiju aizvietosiet ar tādu, kam ir samazināts kofeīna daudzums.

Pēkšņs nespēks un miegainība dienas vidū

Lai arī kafiju parasti lieto, lai palielinātu enerģiju, vairākas stundas pēc tās lietošanas var rasties pilnīgi pretējs efekts. Tad, kad kafijas iedarbība beidzas, var rasties nepārvarams nogurums. Tas tāpēc, ka kafija nav enerģijas avots. Lai izvairītos no pārguruma pēc kafijas lietošanas, speciālisti atgādina, ka galvenais enerģijas avots ikvienam ir ēdiens. Ja vēlies saglabāt enerģiju, neaizmirsti paēst!

Sajūta, ka raustās acis

Reizēm šķiet, ka pilnīgi bez iemesla sāk raustīties acis. Var gadīties, ka cēlonis tam ir uzņemtais kafijas daudzums. Kafijā ir daudz vielu, kas aktivizē muskuļu un nervu darbību. Acs raustīšanos var novērst, samazinot patērētās kafijas daudzumu un dzerot vairāk ūdens.

Problēmas ar miega režīmu

Zinātnieki ir pierādījuši, ka pat malks kafijas sešas stundas pirms gulēšanas var sabojāt miega režīmu, samazinot gan miega kvalitāti, gan daudzumu. Kafija var mainīt ne tikai miega režīmu, bet visas dienas ritmu, padarot cilvēku nogurušu un lēnu pa dienu. Lai no tā izvairītos, speciālisti iesaka nedzert kafiju pēc pulksten četriem pēcpusdienā.

Pastiprināta nepieciešamība apmeklēt tualeti

Bieža urinēšana vai sajūta, ka radušās problēmas ar gremošanas sistēmu – arī šādus simptomus var izraisīt kafija. Izrādās, kafija paātrina šķidruma cirkulāciju organismā un tai piemīt caureju veicinošs efekts. Caureja kā blakusparādība kafijai novērota apmēram 30 procentiem cilvēku. Lai no tās izvairītos, jāizvēlas bagātīgas melnās kafijas, piemēram, espreso, jo tās satur mazāk skābju un kofeīna. Savukārt, lai izvairītos no pārāk biežas urinēšanas, kafijas dzeršana jāpapildina ar veselīgām uzkodām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!