Foto: Shutterstock
Latvijā pacientu skaits, kuriem diagnosticēts cukura diabēts, palielinās, un pēdējos 10 gados pacientu skaits ir gandrīz dubultojies, informēja Veselības ministrijā.

2005. gadā uzskaitē bija 47,8 tūkstoši, 2014. gadā – 84,6 tūkstoši pacientu. Saslimstības pieaugums ir saistīts galvenokārt ar lielāku liekā svara un aptaukošanās problēmu, neveselīgu uzturu un mazkustīgu dzīvesveidu.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas datiem šobrīd aptuveni 60 miljoniem cilvēku Eiropas reģionā ir cukura diabēts, un saslimstības izplatība pieaug visās vecuma grupās.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību arvien pieaugošajai cukura diabēta izplatībai, šogad Pasaules Veselības diena, ko atzīmē 7. aprīlī, veltīta cukura diabēta profilaksei un ārstēšanai, īpašu nozīmi piešķirot veselīga dzīvesveida nozīmei.

Par cukura diabētu vairāk lasi šeit:

Hipoglikēmija jeb Kad dzīvību var glābt viena konfekte

Foto: Shutterstock

Hipoglikēmija ir vārds, kas liek nepatikā noskurināties daudziem cukura diabēta pacientiem. Kāpēc? Jo hipoglikēmija jeb cukura līmeņa strauja pazemināšanās asinīs var beigties pat ar cilvēka nāvi... Kā pazīt pirmos hipoglikēmijas vēstnešus un kā novērst radušos problēmu, stāsta endokrinologs Ingvars Rasa.

Lasīt vairāk

Pieci mīti par cukura diabētu. Skaidro endokrinoloģe

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan par 2. tipa cukura diabētu ir rakstīts ļoti daudz, sabiedrībā arvien valda zināmi stereotipi par šo slimību. Jautājām "Capital Clinic Riga" un VC4 Diagnostikas centra endokrinoloģei Gitai Ertai, kādi pacientu vidū ir visbiežākie maldīgie priekšstati par cukura diabētu.

Lasīt vairāk

Cukura līmenis jāpārbauda reizi gadā, iesaka speciālists

Foto: Shutterstock

Ikdienas steigā par savu veselību nav pietiekami daudz laika domāt. Cilvēks sāk uztraukties par liekā svara problēmām, kad atspulgs vairs nav acij tīkams, tomēr liekie kilogrami bieži vien var būt pirmais signāls nopietnākām veselības problēmām, piemēram, otrā tipa diabētam. Latvijā kopumā 2014. gadā jau 79986 cilvēkiem konstatēts diabēts. Lai izvairītos un laikus atklātu slimību, reizi gadā jāveic pārbaudes.

Lasīt vairāk

Video: Kā bērniem atklāt cukura diabētu un citas autoimūnas saslimšanas? Skaidro ārste

Cukura diabēts, vertiligo un citas autoimūnas slimības ir saistītas ar organisma vēršanos pašam pret sevi, tādēļ tās ir visai agresīvas un nopietnas slimības, ko svarīgi laikus atklāt un censties ar tām cīnīties, īpaši, ja tās nomoka bērnu.

Lasīt vairāk

Par kūkām vari aizmirst. Kā atpazīt diabētu?

Foto: Shutterstock

Diabēts ir hroniska slimība, kuras galvenā pazīme ir neatbilstošas cukura (glikozes) līmeņa svārstības asinīs. Glikoze ir enerģijas avots mūsu ķermenī, tāpēc tā ir ļoti nepieciešama, bet tās pārstrādei nepieciešams insulīns. Veselam cilvēkam to ražo aizkuņģa dziedzeris, bet diabēta slimniekam tas jāpievada papildus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!