Foto: Privātais arhīvs

Rēķins par Baibas Barones uzturēšanos Tartu universitātes slimnīcā, kur sieviete gaida aknu transplantāciju, jau lēšams 100 tūkstošu eiro apmērā un Latvijas Nacionālais veselības dienests (NVD) šo summu nesegs, jo aknu transplantācija nav valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā, otrdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Jau ziņots, ka Baibas operācijai nepieciešamos 50 tūkstošus eiro augustā saziedoja līdzcilvēki.

Baibu baro caur zondi un katru trešo dienu pieslēdz arī hemodialīzes aparātam jeb mākslīgajai nierei. "Baibas stāvoklis ir smags. Viņai ne tikai ir atteikusi akna, bet nestrādā arī nieres. Tāpēc vienīgā iespēja ir uzturēties intensīvās terapijas nodaļā," raidījumam pastāstījis slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Silvestrs Sarapū.

Sievieti uz Igaunijas slimnīcu atveda septembrī, un pirmo mēnesi, dodoties pie viņas, bija jāvelk maska un cimdi, jo slimnīcā Rīgā bija iegūta intrahospitālā infekcija, ko var iegūt tikai slimnīcā. "Rīgā viņa nebūtu izārstēta. Tur tā slimnīca ir pilna ar tām baktērijām. Tagad visu uztur ar zālēm – asinsspiedienu, nieri. Mēs nevaram vizināties turp atpakaļ," pauda Baibas māte Māra Barone.

Rindā uz aknu transplantāciju bez Baibas ir vēl divi Latvijas iedzīvotāji un vairāki igauņi. Ja orgāns būs no Latvijas un būs nepieciešamā saderība, Baibu noteikti operēšot pirmo. "Mēs ceram, ka Latvija mums palīdzēs dabūt šo orgānu. Jo Igaunija ir vēl mazāka. Un mums attiecīgi ir vēl mazāk iespējamo donoru," skaidrojis ārsts.

Tartu ārsti sazinājušies ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), vaicājot, kurš apmaksās rēķinu par Baibas uzturēšanos slimnīcā. NVD skaidrojis, ka rēķinu par Latvijas iedzīvotāju ārstēšanu vai operēšanu ārzemēs valsts sedz, ja pēc konsīlija atzinuma un citu dokumentu saņemšanas izsniegta garantija jeb S-2 veidlapa. Tā kā aknu transplantāciju Latvija apmaksā tikai bērniem, Baiba valsts garantiju rēķina apmaksai iegūt nevar un summu nāksies apmaksāt ģimenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!