Foto: F64
Latvijā pagājušajā nedēļā miris šosezon pirmais gripas slimnieks, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie monitoringa dati.

Mirušajam bijušas hroniskas slimības un viņš nav bijis vakcinējies.

Šī gada pirmajā nedēļā 71 ģimenes ārsta praksē reģistrēti seši klīniski gripas gadījumi. Savukārt slimnīcās ievietoti deviņi gripas slimnieki, tai skaitā trīs ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcas ievietoti 20 gripas pacienti.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā pagājušajā nedēļā atklāti 17 slimšanas gadījumi ar gripu. Kopš sezonas sākuma kopumā LIC laboratorijā atklāti 30 saslimšanas gadījumi.

SPKC speciālisti norāda, ka kopš sezonas sākuma tiek novērota zema gripas aktivitāte, taču pēdējās nedēļās sporādisku gripas gadījumu skaits palielinājies. Pieaug arī stacionēto pacientu skaits.

Kā iepriekš prognozēja SPKC, gripas vīrusu plaša izplatība šajā sezonā nav gaidāma ātrāk par janvāra vidu.

Lūk, vairāk informācijas par to, kā pasargāt sevi no saaukstēšanās un gripas!

Pieci populārākie mīti par saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Ir sākusies saaukstēšanās sezona, kas nozīmē, ka drīz vien, visticamāk, no apkārtējiem dzirdēsi padomus, kā nesaslimt vai ārstēties, ja kāds vīruss jau paguvis "nolikt uz lāpstiņām". Lai gan doti ar vislabākajiem nodomiem, ieteikumi mēdz būt pilnīgi neefektīvi, jo balstīti aplamos uzskatos par saaukstēšanos. Portāls Zdorovieinfo.ru apkopojis un atspēkojis piecus izplatītākos mītus par augšējo elpceļu slimībām.

Lasīt vairāk

Gripa vai saaukstēšanās? Galvenās atšķirības

Foto: Shutterstock

Jau pirms pāris nedēļām izskanēja ziņas par pirmajiem saslimšanas gadījumiem ar gripu, kas aktualizējis jautājumu, kā tad īsti atšķirt, kas tevi skāris – gripa vai saaukstēšanās, jo simptomi abām slimībām ir diezgan līdzīgi.

Lasīt vairāk

Ārsts grūtniecei iesaka potēties pret gripu. Vai nav bīstami mazulim?

Foto: Shutterstock

"Esmu piektajā grūtniecības mēnesī un kārtējā apskatē ārsts ieteica vakcinēties pret gripu. Par vakcīnu ietekmi uz cilvēka organismu ir lasīti visādi šausmu stāsti. Esmu nopietni noraizējusies, vai vakcīna nevar kaitēt mana gaidāmā bērniņa veselībai. Gribētu uzzināt kāda kompetenta speciālista viedokli, vai tiešām vajadzētu potēties?" portālam Rutks.lv jautā lasītāja Iveta. Vaicājām padomu pediatrei un bērnu neiroloģei Vizmai Meikšānei.

Lasīt vairāk

Imunitātes stiprināšana ziemā - veselīgākie produkti un uztura plāns nedēļai

Foto: Shutterstock

Pienākot aukstajam gadalaikam, atkal kļūst aktuāls jautājums par imunitātes stiprināšanu. Visur redzamas reklāmas ar tādiem vai citādākiem uztura bagātinātājiem, kas sola pasargāt no vīrusiem un uzlabot veselību.

Lasīt vairāk

Padomi, kā pasargāt sevi no gripas un ārstēties, ja neesi vakcinējies

Foto: DELFI

Plašsaziņas līdzekļos jau vairākas nedēļas ziņo par gripas slimnieku skaita palielināšanos un, visticamāk, ta sir tikai sākums. Lai arī daudzi ārsti iesaka vakcinēties, lielākā sabiedrības daļa to nedara, tādēļ svarīgi zināt, kā sevi un tuviniekus pasargāt citādi.

Lasīt vairāk

Saaukstēšanās, gripa, rota vīruss. Ārstu padomi, lai no ziemas vīrusiem pasargātu sevi un citus

Foto: Panther Media

Ziema šogad Latvijā rāda savu mainīgo dabu - sals mijas ar atkusni, sniegs ar lietu, gaisa temperatūra krasi svārstās – cilvēkam tas prasa zināmu imunitātes rūdījumu, pretējā gadījumā iesnas un klepus klāt. Klepo un šķauda mājās, darbā, veikalos, sabiedriskajā transportā - dažādi augšējo elpceļu vīrusi aktivizējas līdz ar vēsāka laika iestāšanos. Lūk, speciālistu skaidrojumi un ieteikumi, lai sevi pasargātu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!