Foto: DELFI
Tiesiskums Latvijas priekšvēlēšanu kampaņās ir kā Šrēdingera kaķis – tam vienlaikus pievērsta liela uzmanība, bet dažbrīd var rasties sajūta, ka tas pilnīgi aizmirsts. Tā arī šogad – dažas partijas izvērsti sola veicināt Latvijas tiesu sistēmas neatkarību, lai gan jau vairāk nekā 30 gadus Latvija ir neatkarīga, bet citas sola visu reformēt un atcelt pandēmijas laikā piemērotos sodus, nepiemirstot sodīt šo sodu piemērotājus.

Eksperti vērtēja partiju īsās programmas daļā par tiesiskumu.

Analītiskajā rakstu sērijā "Sasodīti sasolīts" piedāvājam padziļinātu ieskatu visu Saeimas vēlēšanās startējošo politisko spēku piedāvājumā vēlētājiem. "Delfi" autoru kolektīvs kopā ar vairāk nekā 40 ekspertiem izanalizēja katras partijas īsajā programmā izteiktos solījumus un mērķus. Skaidrojam, kā dažādi politiskie spēki sola mainīt veselības un izglītības sistēmas, veicināt integrāciju, stiprināt likuma varu un Latvijas aizsardzību, kā arī ieviest citas pārmaiņas. Atzīmējam arī tos, kuri noteiktus jautājumus vai pat veselas nozares atstājuši novārtā. Kāds ir konkrēto solījumu pamatojums, mērķis un nozīme, savukārt vērtē gan pieredzējuši jomu pārstāvji un praktiķi, gan jaunie speciālisti.


"Daudzās programmās ir izredzētie – pareizie, vērtīgie, savējie un tad tie, kuru tiesības varētu tikt ierobežotas, proti, virknē programmu iecerēts pārkāpt diskriminācijas aizliegumu. Vērtējot partiju programmas, tās var salīdzināt arī ar tādām kā bērnu vēstulēm Ziemassvētku vecītim," pēc programmu pārskatīšanas "Delfi" norāda bijusī Satversmes tiesas (ST) tiesnese, Latvijas Universitātes pasniedzēja Sanita Osipova.

Savukārt Eiropas Savienības tiesas (EST) tiesnese, RJA profesore un bijusī ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele izceļ, ka "Partiju piedāvājums palicis 20. gadsimta tiesiskuma šaurajā izpratnē un tā arī netiek saprasts, ka tiesiskums ir galvenais attīstības instruments. 21. gadsimtā no partiju piedāvājuma vajadzētu sagaidīt tiesiskumu šī gadsimta izpratnē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!