Foto: Reuters/Scanpix
Ar vēlēšanām saistītas ļaunprātīgas aktivitātes Latvijas kibertelpā pagaidām nav novērotas, taču informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" turpina uzraudzīt situāciju un sadarbībā ar citām vēlēšanās iesaistītajām institūcijām ir gatava reaģēt, ja tas būtu nepieciešams, pastāstīja "Cert.lv" pārstāve Līga Besere.

Vienlaikus viņa norādīja, ka iepriekšējos mēnešos būtiski bija pieaudzis "Cert.lv" saņemto ziņojumu skaits par piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumiem gan publiskajam, gan privātajam sektoram, savukārt septembrī novērojama šo ziņojumu samazināšanās.

Situāciju Besere skaidroja gan ar saspīlēto iekšējo situāciju agresorvalstī, gan ar septembra kā tāda specifiku - bērni atgriežas skolā, atsākas studijas, kas varētu tiešā vai netiešā veidā skart arī daļu no kiberaktīvistiem, kas atbalsta agresīvo Krievijas politiku.

Vienlaikus "Cert.lv" pārstāve minēja, ka krāpnieki turpina neatlaidīgi zvanīt iedzīvotājiem, uzdodoties par banku un starptautisku tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem, un apgalvo, ka, izmantojot zvana saņēmēja personas datus, ir atvērts kriptovalūtas konts vai veiktas pretlikumīgas darbības, kuras steidzami nepieciešams pārtraukt. Krāpnieki parasti runā tikai krievu valodā. Ja šāds zvans tiek saņemts, "Cert.lv" aicina zvanu pārtraukt.

Besere norādīja, ka "Cert.lv" saņemti ziņojumi par viltotiem e-pastiem dažādu, tostarp arī Latvijas, uzņēmumu vārdā, kuru pielikumos izplatīts vīruss personīgās informācijas un datu ievākšanai. "Cert.lv" aicina nevērt vaļā e-pastā saņemtus pielikumus, tostarp pasūtījumus, rēķinus un citus dokumentus, kuru nosaukums beidzas ar ".zip", ".iso", ".rar" vai ".exe". Uzņēmumiem un iestādēm, savukārt, ir iespēja aizsargāt darbiniekus un klientus, pastiprinot e-pasta drošību - gan īstenojot savu e-pastu pretviltošanas pasākumus, gan uzstādot pārbaudes ienākošajiem e-pastiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!