Foto: DELFI

1. oktobrī pulksten 20 Latvijā noslēdzās 14. Saeimas vēlēšanas. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties kā partijas sagaida vēlēšanu rezultātus pašu izvēlētās svinību vietās.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) vēlēšanu rezultātus sagaida paši savā birojā.

Savukārt "Jaunā vienotība" svinības noris pacilātā gaisotnē.

"Konservatīvie" viesnīcā "Elefant" vēlēšanu rezultātus sagaida mierīgā gaisotnē.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka vēlētāju aptauja pie iecirkņiem jeb "exit poll" liecina, ka 14. Saeimas vēlēšanās pārliecinošu uzvaru svinēs premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā partija "Jaunā Vienotība", bet Saeimā būs pārstāvētas astoņas partijas.

Nacionālā informācijas aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un sabiedriskie mediji Latvijas Televīzija un Latvijas Radio 14. Saeimas vēlēšanu dienā visā Latvijā veica jau nobalsojušo pilsoņu aptauju pie iecirkņiem.

Aptauja rāda, ka "Jaunā Vienotība" vēlēšanās saņēmusi 22,5% vēlētāju atbalstu, "Apvienotais saraksts LZP/LRA/LP saņēmis 11,5% balsu, Zaļo un Zemnieku savienība - 10,9%, Nacionālā apvienība – 8,4%, Progresīvie – 8,3%, "Stabilitātei!" – 5,4%, Latvija Pirmajā vietā – 5,3%, bet "Attīstībai/Par!" – 5,2% vēlētāju atbalstu.

Aptaujas dati rāda, ka parlamentā nav iekļuvusi "Saskaņa", par kuru nodoti 3,5% balsu, kā arī "Konservatīvie", kuri arī saņēmuši 3,5% balsu.

Latvijas Krievu savienība saņēmusi – 3,2%, "Katram un Katrai" - 2,8%, "Suverēnā vara" – 2,3%,
"Republika" – 1,6%, Tautas varas spēks – 1,1%, Tautas kalpi Latvijai – 0,9%, Vienoti Latvijai – 0,5%
"Kristīgi progresīvā partija" – 0,4%, "Apvienība Latvijai!" – 0,3%.

Šogad izvēli neatklāja 30% aptaujāto, salīdzinot ar 29% pirms četriem gadiem. Ņemot vērā novērojumus pie iecirkņiem, lielākās nobīdes no oficiālajiem rezultātiem varētu būt partijām, par kurām tradicionāli vairāk balso krievvalodīgie iedzīvotāji, jo īpaši Latgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!