Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Valsts policija sestdien līdz pulksten 12 saņēmusi informāciju par vairākiem iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, pastāstīja policijas preses pārstāve Simona Grāvīte.

Iespējamie priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumi konstatēti vairākās vietās Latvijā.

Tāpat dažos iecirkņos konstatēta traucēta sabiedriskā kārtība.

Visa saņemtā informācija tiek pārbaudīta un vērtēta, pauž Grāvīte.

Līdz pulksten 12 par iespējamu priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumu – materiālu izvietošanu – sākti divi administratīvā pārkāpuma procesi.

Savukārt Valsts drošības dienesta vērtējumā vēlēšanas patlaban norit mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

VDD līdz šim priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā ir ieguvis vairāk nekā 40 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem, tajā skaitā vēlētāju brīvas izvēles prettiesisku ietekmēšanu. Vienlaikus lielākā daļa no signāliem ir par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē.

VDD šādu informāciju ir nosūtījis tālākai izvērtēšanai atbilstoši piekritībai.

Dienests turpina strādāt pastiprinātā režīmā, pārbaudot iegūto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem. Daļa no signāliem­­ jau ir pārbaudīti, dienestam negūstot apstiprinājumu prettiesiskām darbībām, vienlaikus daļa pārbaužu vēl turpinās.

Līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar 14. Saeimas vēlēšanām.

Aicinot iedzīvotājus ziņot par iespējamām prettiesiskām darbībām, VDD atgādina, ka par balsu pirkšanu var liecināt tādas pazīmes kā vēlētāju personīga nogādāšana iecirknī, netipiski liela vēlētāju skaita vienlaicīga ierašanās iecirknī, aizdomīgu personu ilgstoša uzturēšanās vēlēšanu iecirkņa tuvumā.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pašlaik veic 83 pārbaudes par aģitācijas veicēju, tostarp, partiju, iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, informēja KNAB.

Biroja lietvedībā ir 12 administratīvā pārkāpuma procesi. Septiņi no tiem ir saistīti ar aģitācijas materiālu izvietošanas un uzskaites kārtības neievērošanu, divi – ar iespējamu slēpto aģitāciju, divi – ar iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai un viens – ar ziedojumu veikšanu neatbilstoši Politisko organizāciju finansēšanas likumam.

Kā ziņots, šodien notiek 14. Saeimas vēlēšanas. Iecirkņi Latvijā ir atvērti no pulksten 7 līdz 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!