Foto: Shutterstock
Būt vecākiem, kā to visu atspoguļo glancētie žurnāli, bet kāda ir realitāte – ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas. Šajā rakstā atradīsi pierādījumus šim faktam.

Varētu rasties iespaids, ka pasaulē pastāv tāda globāla mammu vienošanās, kas neļauj atklāties noslēpumiem par visiem tiem sarežģījumiem, ar kuriem nākas saskarties, atgriežoties mājās no dzemdību nama.

Mītus aplūko un izskaidro mamma Elēna Bezsudova, kura ir grāmatas "Dārgā mamma: deviņi mīti par vecāku lomu" autore, un pērn šī grāmata bijusi ļoti populāra vecāku vidū. Autores grāmatā ielūkojas "Letidor".

Jaundzimušais un darbs – savienojamas lietas

Cerības

Divus gadus atpakaļ es no rīta baudīju kafiju un šķirstīju populāru sieviešu žurnālu. Uz vāka bija redzama skaista, labi kopta sieviete ideālā bikškostīmā un ar milzu kaudzi mapīšu rokās, ķēra taksi. Uz žaketes uzvilktā ķengursomā sēdēja laimīgs mazulis: viņš kopā ar mammu devās uz darbu. Viss tika parādīts, ka būt biznesa mammai – tas ir tik viegli un daudzsološi, gluži kā latte pasūtīšana omulīgā kafejnīcā.

Realitāte

Pēc atbraukšanas mājās no dzemdību nama, mana darbošanās bija pilnībā saplānota tikai saskaņā ar Germana grafiku, kurā es darbojos kā pastāvīga sekretāre. Ūdens procedūras, barošana, nemitīgā nēsāšana uz rokām un centieni šūpot, mijās ar mēģinājumiem viņu aizmidzināt, sev uzdodot jautājumu, kāpēc "bērns mēnesi nepārtraukti raud".

Foto: Shutterstock

Šis ir spilgts piemērs tam, ka bez aukles palīdzības par darbu pirmajos mēnešos ir vērts aizmirst, tā raksta grāmatas autore.

Ko darīt

Noglabā domas par darbu kaut kur dziļi lādītē, kur jau glabājas sapņi par žurnālu palasīšanu. Tie tikai mudinās skumju rašanos un niknumu uz visu pasauli un pašai uz sevi.

Tev šķiet, ka jaunās mammas "Instagram" to vien dara, kā atver tiešsaistes veikalus? Parunā ar draudzeni, kurai jau ir pieredze. Var izrādīties, ka ienākumus no biznesa tā arī neviens nav redzējis vai arī viss ir izdevies, pateicoties vecmāmiņai, kura ir gatava auklēties ar mazbērnu.

Tu atsāki strādāt? Tevī ir nedaudz vainas sajūtas, un tās ir destruktīvas. Ja pa dienu barot ar krūti un nēsāt uz rokām trīs mēnešus vecu mazuli neizdodas, pamēģini kopāgulēšanu. Divgadniekam, savukārt, var palīdzēt īpašs rituāls – lādīte ar mammas skūpstiem, ko tu mazajam iedod katru reizi, kad šķiries no viņa.

Jaundzimušais diennaktī guļ 22 stundas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cerības

Es biju pārliecināta, ka jaundzimušie to vien dara, kā klusiņām guļ, iekārtojušies modernajās slinga cilpās, kamēr vien nesāk iet dārziņā, atklāj Elēna.

Realitāte

Mans dēls, kuram palika mēnesis, gulēja tikai naktīs (un arī tā bija milzīga veiksme). Dienā viņu neizdevās nomierināt par tad, kad tika šūpoti ratiņi. Mēs ar vīru pēc kārtas nēsājām mazo uz rokām, dziedājām dziesmiņas, no interneta "kačājām" putnu treļļus. Laiku pa laikam, lauzot rokas, es pazudu virtuvē – šņukstēt.

Ko darīt

Daudzi mazulīši slikti guļ un daudz raud. Rekomendācijas, kā mazuli nomierināt, ir pieejamas milzīgā daudzumā. Bet! Pirmos trīs mēnešus vienkārši ir jāpārdzīvo.

Tin autiņos. Bērns visus deviņus mēnešus ir dzīvojis "ierobežotā" telpā, tādēļ viņam ērtāk ir mammas rokās vai arī tad, kad viņš ir cieši satīts autiņos. Tomēr šī procedūra patīk ne visiem mazuļiem. Nerīkojies pret mazuļa gribu, lai intuīcija tev pasaka priekšā piemērotāko metodi, kā labāk zīdainim iemigt.

Guli. Dari to tā: tu guli tad, kad guļ bērns, un kad bērns ir nomodā, ja vien mājās bez tevis ir vēl kāds pieaugušais. Piekrītu, ir briesmīga sajūta gulēt, ja ir tik daudz darbu. Bet efekts ir fantastisks.

Jaunā mamma – laimes personifikācija un eņģeļa pacietība

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cerības

Tīra āda, rūpīgi ieveidoti mati un maigs smaids – lūk, pamata elementi jaunās mammas tēlam, kas aktīvi tiek izmantots reklāmās un vecākiem paredzētos žurnālos. Prieks un neizmērāma laime – emocijas, kuras saskaņā ar mediju vēstījumu, vienkārši ir jāizjūt ikvienai jaunajai mammai.

Realitāte

Iespējams, viena no galvenajām sajūtām, ko piedzīvo jaunie vecāki – aizkavējusies sapratne, ka mani apmānīja. Jā, jā, pasaulē eksistē globāla vienošanās" sievietes, kuras kļuvušas par mātēm, ne par ko neatzīstas, kāda tā ir dzīves katastrofa. Neviens, neviena pat tuvākā draudzene nepastāstīja, kā tas viss ir patiesībā, atzīstas Elēna.

Ko darīt

Atrodi diennaktī vienu pusstundu, lai veiktu revīziju sevī un novērtētu pagājušo dienu. Var iziet svaigā gaisā vai ieslēgties vannas istabā. Galvenais nosacījums – nodrošini maksimālu kontaktu ar sevi. Paanalizē, kas tev izraisa vispamanāmākajos pārdzīvojumus, kā tu jūties un uz ko ceri.

Obligāti vismaz vienu vakaru nedēļā (tās var būt tikai 2-3 stundas) pavadi divatā ar vīru. Parunā par sevi, nevis mazuli. Tiecies ar draugiem.

Kop sevi, atliec kaut nelielu naudas summiņu personīgiem tēriņiem. Tā var būt grāmata, spa procedūra, jauna kleita.

Uzreiz teikšu, pirmos mēnešus pēc dzemdībām viegli neklājas nevienam. Neko negaidi no šī laika – vienkārši pavadi to, kā tev izdodas, mudina Elēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!