Фото: Reuters/Scanpix
19. decembris ir liela diena Igaunijas kosmiskajai zinātnei, jo orbītā tika palaista pavadonis "Gaia" (attēlā), pie kura vairāk nekā 10 gadus strādāja Eiropas zinātnieki, tostarp arī astronomu grupa no Tartu.

Kā vēsta Igaunijas portāls "Delfi", darbs pie projekta "Gaia" sākās jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, bet igauņu zinātnieki tam pieslēdzās 2002. gadā. (Tiesa, igauņu ieguldījums tiek izcelts tikai Igaunijas medijos, bet pasaules ziņu aģentūras šo faktu noklusē.)

Kā skaidrojis projekta koordinators no Igaunijas puses - Tartu observatorijas vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Indreks Koļka, igauņu zinātnieku galvenā loma bijusi pavadoņu specifiskā programmnodrošinājuma izstrādāšana.

Tartu zinātnieki nodarbojušies ar to, ka sastādījuši algoritmus, kas palīdz apstrādāt no teleskopa ienākošo informāciju un atpazīt, tieši kuri kosmiskie objekti konkrētajā brīdī tiek novēroti.

Koļka skaidro, ka tad, kad "Gaia" sāks darbu, šī projekta ieguldījums astronomijas attīstībā būs milzīgs, jo "Gaia" sniegs precīzus datus par vairāk nekā miljardu zvaigžņu mūsu galaktikā.

Lielākoties "Gaia" koncentrēsies uz Piena Ceļa zvaigznēm, un, ja viss ritēs pēc plāna, zinātnieki iegūs precīzāko iespējamo Piena Ceļa zvaigžņu trīsdimensiju karti.

Satelīts "Gaia" 19. decembrī tika palaists ar raķeti "Sojuz VS06", kas startēja no "Kourou" kosmiskās bāzes Franču Gviānā.
Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !