Foto: PantherMedia/Scanpix
No hroniskas kāju vēnu mazspējas Latvijā cieš aptuveni trešdaļa iedzīvotāju. Vēnu varikoze ir viena no biežākajām saslimšanām, ar kurām slimo 26% sieviešu un 24% vīriešu. Lai šī nepatīkamā statistika neskartu arī tevi, rūpējies par savām kājām laikus un iesaki to darīt arī tuvākajiem! Turpinājumā VC 4 Baltijas vēnu klīnikas ķirurga - flebologa Pētera Gerkes atbildes uz populārākajiem jautājumiem par vēnu saslimšanām.

Vai kāju vēnu izmeklēšanu reizi mūžā vajadzētu veikt visiem - gan sievietēm, gan vīriešiem?

Vēnu slimības piemeklē vienlīdz abus dzimumus un ļoti liela loma ir iedzimtībai. Ja jūsu vecākiem, vecvecākiem vai kādam citam tuvam radiniekam ir problēmas ar kāju vēnām, tad ieteicams jau laikus doties uz profilaktisku izmeklēšanu, lai pārliecinātos, ka ar šo kaiti nesirgstat arī jūs. 

Ja vēnu varikoze ir abiem vecākiem, tad risks, ka tā būs arī bērnam, pieaug līdz pat 90%. Protams, grūtniecības, anatomisku īpatnību un dzīvesveida dēļ, sievietes ar šo slimību slimo biežāk, nekā vīrieši. 

Kāju vēnām kaitē staigāšana augstpapēžu kurpēs, ilgstoša hormonālo medikamentu lietošana, sēdošs vai stāvošs darbs. Vēnu saslimšanas var pastiprināt regulāra atrašanās karstumā vai arī liela ilgstoša fiziska slodze. Vēnām par labu nenāk arī tas, ja cilvēkam ir palielināts ķermeņa svars un mazkustīgs dzīvesveids. 

Vēnu varikoze noteikti nav vecuma slimība, jo jaunākajai pacientei, ko esmu ārstējis, bija 9 gadi. Precīzi noteikt kad jāveic vēnu izmeklēšana nevar, jo tikpat labi vizuāli var traucēt asinsvadu tīklojums un vēnas būt pilnīgi veselas vai, gluži pretēji, nebūt nekādu ārēju pazīmju, bet par saslimšanu var liecināt spiedoša smaguma sajūta apakšstilbos, krampji, nieze. 

Taču precīzu diagnozi uzstādīt un piemeklēt atbilstošāko ārstēšanas metodi var tikai, veicot dupleks ultrasonogrāfiju. Jo savlaicīgāk dosieties pie speciālista, jo būs lielāka iespēja, ka problēmu varēsiet atrisināt bez ķirurģiskas iejaukšanās.

Kādas ārstēšanas iespējas piedāvā mūsdienu medicīna?

Ārstēšana ir atkarīga no tā, cik smaga ir vēnu pataloģija konkrētajam cilvēkam. Sākumstadijā iespējams izmantot vieglāku ārstēšanu, kompresijas terapiju kombinējot ar medikamentu lietošanu, taču, ja tas nelīdz tad ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. 

Operācijas laikā tiek likvidēta slimā vēna vai vēnas posms. Taču no operācijas nevajadzētu baidīties, jo šobrīd ārstēšanā priekšroka tiek dota mazinvazīvām metodēm un Latvijā ir pieejamas visas iespējamās un jaunākās vēnu slimību diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijas. 

Tas nozīmē, ka ārsti var piemeklēt vislabāko risinājumu atbilstoši pacienta vajadzībām un finansiālajām iespējām. Šeit veic gan klasiskās vēnu operācijas, gan lāzerķirurģiskās, kā arī vēnu operācijas ar jaunākās paaudzes radiofrekvences, tvaika mikroimpulsu metodēm. 

Veicot šīs endovenozās operācijas tiek panākts izcils ārstnieciskais un kosmētiskais efekts, nav nepieciešama narkoze, viss notiek lokālā anestēzijā. Turklāt jau uzreiz pēc operācijas cilvēks var staigāt, atgriezties aktīvā dzīvē un ir darbaspējīgs.

Taču tas nav viss - no šā gada ir ieviesta pilnīgi jauna, atšķirīga metode, kad tiek pielietota biolīme.

Tādējādi arī pie mums ir pieejama pati progresīvākā vēnu ārstēšanas metode, īpaši saudzējoša operācija, kad vēnas tiek slēgtas ar biolīmi. Šīs operācijas laikā pat nav nepieciešamības pielietot anestēziju un atsāpināt vēnu, jo līmes tehnikas metode ir ļoti saudzējoša, pilnīgi nesāpīga - nav termiskas iedarbības uz vēnu, apkārtējiem audiem un nerviem, kā tas ir, izmatojot lāzeri, radiofrekvences un tvaika metodi. 

Pēc operācijas arī nav jānēsā kompresijas zeķes, un notiek ļoti strauja atveseļošanās, arī recidīvu skaits nav novērots. Tieši šo pozitīvo aspektu dēļ līmes metodi pārsvarā izvēlas vecāka gadagājuma cilvēki. 

Turklāt, ja endovenozās siltuma ablācijas metodes ir drošas un efektīvas smagākos hroniskas vēnu mazspējas gadījumos, tad operācijas, pielietojot biolīmi, ir īpaši ieteicamas vēnu slimību sākuma stadijā.

Nereti pret jaunām ārstēšanas metodēm cilvēki izturas piesardzīgi...

Pirmkārt ir veikti pirmie klīniskie pētījumi, kas apstiprina šīs metodes drošību un efektivitāti. Otrkārt bioloģisko līmi medicīnā lieto jau ļoti sen, kā molekula tā ir absolūti droša, pārbaudīta: nav kancerogēna, bez blakusparādībām. Jā, ieviešot pilnīgi jaunu ķīmisku produktu, tā iedarbība līdz galam var būt nezināma. Taču biolīmi lieto jau 50 gadus brūču aizlīmēšanai, 10 gadus – galvas smadzeņu asinsvadu aneirisma ārstēšanai, bet tagad tai atrasts pielietojums arī vēnu slimību ārstēšanā.

Pati līme vēnu operāciju vajadzībām ir nedaudz modificēta, tā ir viskoza kā medus, lai vēnā tā ieplūstu lēnām. Ir radīts arī speciāls mehānisms, kas precīzi dozē līmes pilienu. Idejiski operācija notiek tāpat kā citas endovenozās operācijas – tālākajā nepietiekamības punktā, kur ir bojājums, vēna tiek nopunktēta ar adatiņu un tajā vietā ir vienīgā nelielā lidokaīna atsāpināšanas injekcija. 

Taču pēc tam atšķirībā no citām operācijām nekādas papildu injekcijas vai atsāpināšana vairs nav vajadzīga, jo iekšpusē vēnai nav nervu jušanas receptoru, tāpēc tā ir nejutīga un līdz ar to nekas nesāp. 

Pusstundu pēc operācijas pacients pats savām kājām var doties mājās vesels. Turklāt mēs saviem pacientiem izsniedz operācijas kvalitātes un garantijas beztermiņa sertifikātu, lai viņi būtu droši, ka viss izdevies kā plānots.

Daudzi vēnu operāciju cenšas atlikt uz vasaru un izmantot atvaļinājumu... Vai ir kādi priekšnosacījumi, kad tās operēt labāk?

Agrāk centās izvairīties no plānveida operācijām pavasarī un vasarā, jo uzskatīja, ka var būt komplikācijas un sliktāk dzīs rētas. Tagad medicīnas aprūpe, piedāvāto pakalpojumu un sterilitātes standarti ir augstā līmenī, līdz ar to vēnu operācijām vairs nav sezonāls raksturs. 

Jebkura brūce pēc operācijas tiek nosegta ar ūdensdrošiem pārsējiem un pacients pēcoperācijas periodā var mazgāties dušā. 5-7 dienā pēc operācijas tiek noņemti plāksteri, sīkās dūrienu vietas tiek apstrādātas ar līdzekli, kas veido aizsargplēvīti. 

Tas brūces papildus pasargā no mikrobiem un inficēšanās iespējas, līdz ar to pacients var nodoties vasaras sniegtajiem priekiem un pieņemt peldes. 

Protams, vēl joprojām eksistē klasiskās operācijas (flebektomijas), kuras bieži notiek vairākos etapos un pēc tām ir ilgstošs atlabšanas periods. Taču ir priecīga vēsts, ka ārstēšanas iespējas ir attīstījušās un mūsu ārstu augstais zināšanu līmenis dod iespēju izvēlēties pēc iespējas saudzējošākas metodes vēnu problēmu likvidēšanai. 

Lielākoties pēc visām plānveida endovenozajām operācijām pacients var doties mājās operācijas dienā! Jebkurā gadījumā pēc operācijas pat ieteicams staigāt un kustēties. Protams, pēc jebkuras operācijas ir vēlams rehabilitācijas periods, tomēr pacienti pēc ķirurģiskām manipulācijām atlabst vienlīdz ātri kā vasarā tā ziemā. 

Vairāk informācijas par ārstēšanas procedūrām un to specifiku šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!