Foto: DELFI
Izdomāt un īstenot garšīgu recepti ar Daugmales Jāņa viršu, griķu vai meža aveņu medu – šāds bija uzdevums 12 Rīgas restorānu pavāriem un garšu meistariem, kas otrdien pulcējās "Folkklubā Ala Pagrabs". Gaļas un zivju ēdieni, salāti, mērces un dažādi saldie – visi šie gardumi saturēja medus piedevu. Vakara viesiem ēdienu testēšana un vērtēšana izvērtās par īstu garšu maratonu. Pavāri sola, ka turpmāk pēc jaunajām receptēm tapušie ēdieni būs pieejami 12 restorānos katram labāku garšu medniekam.

Vai "medus ir un paliek medus"?

Pasākuma vakarā smaidīgs un apmierināts pa plāna vidu grozās pats dravnieks Daugmales Jānis (īstajā vārdā Jānis Sulutaurs). Klātesošie atzīst, viņš panācis teju neiespējamo - sapulcinājis 12 labākos Rīgas pavārus uz pusi dienas vienuviet. Kā viņam tas izdevies - tas joprojām nav skaidrs. Taču šo pūliņu rezultāts gan ir acīmredzams - uz gara galda rindā izkārtoti 12 dažādi ēdieni nelielos trauciņos, uz kuriem paskatoties vien, vēders sāk pieprasīt sev lielāku godu un tiesības.

12 pavāri stāv aiz galda, kaut ko piekārto, kaut ko pievieno - visam jābūt labākajā kārtībā! Pirms Latvijas vēsturē pirmā medus ēdienu saieta katrs pavārs pārdomājis, ko oriģinālu un gardu varētu izdomāt. Te ir gan rukolas salāti ar meža aveņu medus mērci un kūpinātu pīles krūtiņu, gan grilēts Skamorzas siers ar burkānu - smiltsērkšķu marmelādi, viršu medus želeju un auzu pārslu - brūkleņu cepumiem. Tepat arī viršu ziedu medū un tumšajā alū sautēta liellopa stilba gaļa, kazas piena panna cotta ar ar viršu medus ravioli un citi neparasti ēdieni.

"Mīlēt var meitenes, bet medus ir jāciena un jālieto, jo tā ir mūsu veselība, prieks un garšas," smaida Daugmales Jānis. "Man nepatīk, kad saka - "Nu, medus ir un paliek medus! Tas ir tāpat kā pateikt "kartupeļi ir un paliek kartupeļi"! Paskatieties, kas tagad ir jaunu restorānu un talantīgu pavāru - garšas meistaru, kas piedāvā iet un baudīt. Medum tagad ir tādas iespējas!" spriež Jānis un saka, ka ir bijis pēdējais brīdis sarīkot šādu pasākumu.

Katru gadu Latvijā pieejams 12 dažādu veidu medus. Pēdējos gados cilvēki sākuši atpazīt konkrētos medus veidus un pieprasa tieši tos. "Man ne pārāk patīk šis mistiskais "dažādu ziedu medus". Pavāriem tīk garšu nianses, tāpēc piedāvāju viņiem izmēģināt receptēs tieši viršu, griķu un meža aveņu medu. Es domāju, ka rezultāts pārsniedz visas cerības. Jācer, ka jebkurš to visu varēs nogaršot restorānos," spriež Daugmales Jānis.

Eksperimentu galarezultātu tests

Katrs pavārs īsi piesaka savu darbu un nodod savu sagatavoto ēdienu gardēžu ziņā. Skanot jestrai tautas mūzikai folkkluba mūziķu izpildījumā, vērtētāji ķeras pie ēdienu baudīšanas. Seko lērums līdz šim neizjustu garšu. Vietumis medus jūtams skaidri un var pat nojaust konkrēto medus veidu, citviet medus plūstoši ierakstījies kopējā "ēdiena ansamblī".

Brīžiem telpā atskan pa pārsteiguma izsaucienam, kad kādam grūti noticēt - arī šādā ēdienā vai tādā kombinācijā receptē iespējams"ievietot" medu. 11 pavāri vīrieši un 1 pavāre sieviete stāv telpas malā un apmierināti noraugās, kā viņu garšas eksperimentu rezultāts tiek pazudināts ātri un ar baudu.

Viršu medū cepts lasis triumfē

Medus ēdienu saietā piedalījās pavāri no restorāniem "Burkāns", "Ostas Skati", "Garāža", "Dārzs", "C.U.T", "Esplanāde", "Benjamiņš", "Ambiente", "HE's", "Bergs", "Čarlstons", "Folkklubs Ala Pagrabs". Katrs restorāns apņēmies ieviest ēdienkartē sava pavāra izdomāto un radīto recepti.

Pasākuma beigās klātesošie slavē un izceļ savus favorītus. Simpātijas ir visai dažādas, jo arī garšu piedāvājums bija raibs.

Portāla "Delfi" atzinība tiek jaunā restorāna "Dārzs" garšu meistaram Andrim Taal. Viņa izpildījumā tapis viršu medū cepts lasis ar svaigiem dārzeņiem, spinātu lapiņām un viršu medus dresingu.

"Biju jau eksperimentējis ar medu un zivi. Līdz šim tas bija liepziedu medus un parastais medus. Šoreiz izmēģināju lasi ar viršu medu, kas ir spēcīgs medus ar ļoti spēcīgu garšu. Mēģināju, mēģināju un laikam izdevās!" skaidro pavārs Andris ar 12 darba gadu pieredzi pavārmākslā.

Gan garšu meistars Andris Taal, gan pārējie pavāri un, protams, Daugmales Jānis, ir pārliecināti, ka Bišu medus ēdienu saiets ar labāko pavāru ideju vētru par tēmu "ēdiens ar medu" iedibināsies Latvijā kā pastāvīgs ikgadējs pasākums.

Tikmēr visas 12 pavāru receptes tiks publicētas portālā "Delfi" kanālā "Sievietēm" un būs pieejamas katram, kas vēlēsies pārbaudīt praksē "Vai medus tiešām ir un paliek tikai medus?".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!