Foto: Publicitātes foto

Tuvojas Nacionālo bruņoto spēku vērienīgākās militārās mācības "Namejs 2018", kuras no 20. augusta līdz 2. septembrim norisināsies visā Latvijas teritorijā.

Mācību ietvaros Aizsardzības ministrija organizē mobilizācijas vingrinājumu, kura laikā uzņēmējiem pirmo reizi izsniegti mobilizācijas pieprasījumi ar konkrētiem uzdevumiem sniegt atbalstu bruņotajiem spēkiem apdraudējuma situācijā, kuru izpildi plānots pārbaudīt mobilizācijas vingrinājuma laikā.

Kopumā mobilizācijas pieprasījumi izsūtīti 19 uzņēmumiem, kuri brīvprātīgi piekrituši piedalīties noteiktu uzdevumu veikšanā, mācību vajadzībām nodrošinot galvenokārt transportu un celtniecības tehniku.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pateicas visiem uzņēmējiem par sniegto atbalstu un atsaucību, norādot, ka uzņēmēju iesaiste mācībās "Namejs 2018" sniegs neatsveramu ieguldījumu drošības garantēšanā: "Uzņēmēji, paldies Jums par pašaizliedzību un atdevi ar kādu atbalstāt lielākās militārajās mācības, kādas līdz šim notikušas Latvijā. Tas ir tiešs ieguldījums mūsu valsts aizsardzības spēju stiprināšanā. Mums, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ir svarīgs Jūsu atbalsts!"

"Uzņēmēju motivācija atbalstīt zemessargus ir tas, ka gribam dzīvot drošā un skaistā valstī. Turklāt cilvēki pēc apmācības iziešanas Zemessardzē ir daudz organizētāki un rīcībspējīgāki," ar gandarījumu uzsver LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis, kurš arī pats jau trīs gadus dien Zemessardzē.

Viens no uzņēmumiem, kas mācību vajadzībām nodrošinās vairākas tehnikas vienības, ir valsts akciju sabiedrība "Latvijas Autoceļa uzturētājs". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors motivāciju atbalstīt bruņotos spēkus skaidro ar iespēju iesaistīties valsts aizsardzības funkciju nodrošināšanā. "Mēs kā uzņēmums piekritām iesaistīties mācībās "Namejs 2018", jo valsts aizsardzība nav tikai valsts abstrakta funkcija, bet savs ieguldījums jāsniedz gan katram indivīdam, gan komersantiem. Mums kā valsts kapitālsabiedrībai tas ir īpaši būtiski, tāpēc arī atsaucāmies bruņoto spēku aicinājumam," norāda Nešpors.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs sagaida, ka mācību laikā gūtās atziņas sniegs padziļinātāku izpratni par uzņēmuma atbildību un iesaisti potenciāla apdraudējuma gadījumā. "Ir būtiski testēt civilā un aizsardzības sektora sadarbību, lai pārbaudītu komunikācijas un lēmumu pieņemšanas modeļus un kopumā gūtu plašāku izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar dažādu pušu iesaisti. Tā ir iespēja labāk sagatavoties iespējamām krīzes situācijām," uzsver Nešpors.

Mobilizācijas vingrinājumā piedalīsies arī akciju sabiedrība "Saldus ceļinieks". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gints Karols norāda, ka augstu vērtē faktu, ka Latvijā notiek šāda mēroga mācības, kurās iesaistītajam personālam ir iespēja iegūt jaunas zināšanas un pieredzi. "Mēs kā sociāli atbildīgs uzņēmums cenšamies palīdzēt un atbalstīt bruņotos spēkus, tāpēc iespēju robežās mācību "Namejs 2018" laikā nodrošināsim arī savus resursus," norāda Karols.

Uzņēmumā nodarbināti arī vairāki zemessargi, kuri regulāri piedalās mācībās. Uzņēmums darbinieku dienestu Zemessardzē vērtē pozitīvi. "Mēs ļoti nopietni izturamies pret Zemessardzi un valsts aizsardzību kopumā, paši piedalāmies militāras infrastruktūras būvniecībā, un, protams, arī atbalstām savus darbiniekus-zemessargus tajās reizēs, kad viņiem ir jādodas mācībās," uzsver Karols.

Arī akciju sabiedrībā "Latvijas valsts meži" strādā vairāki zemessargi, kurus uzņēmums regulāri atbalsta. "Kāpēc cilvēki pievienojas Zemessardzei? Tāpēc, ka viņi ir gatavi aizsargāt savas mājas, savu zemi un savu ģimeni. Manuprāt, ir svarīgi ka mums šādi cilvēki ir, un es redzu, ka viņu paliek arvien vairāk. Ja mēs kā uzņēmēji varam viņus kādā veidā atbalstīt, mēs to noteikti esam gatavi darīt," uzsver "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Edvīns Zakovics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!