Фото: Shutterstock / DELFI
Ne tikai vēsturē atrodamas skaistuma procedūras, kas liek skudriņām skriet par kauliem savu bīstamo sastāvdaļu dēļ, bet arī mūsdienās daudzi izmanto, piemēram, relaksējošu masāžu ar čūskām vai izvēlas kļūt augumā garāki ar kāju pagarinošo procedūru. Helovīna vakarā "Viņa" piedāvā vairākas skaistumkopšanas procedūras, kas tiek izmantotas mūsdienu skaistuma nozarēs.

Skaistuma spožums un posts vēsturē

Viduslaiku periodā viena no iecienītākajām skaistuma procedūrām bijusi ķermeņa un īpaši – sejas balināšana ar svina palīdzību. Tā popularitāte ilgusi līdz pat 19. gadsimtam. Cilvēku slimīgā vēlme būt pēc iespējas bālākiem noveda pie smagā un toksiskā metāla – svina lietošanas. Pat Anglijas karaliene Elizabete I izmantojusi šo līdzekli, kas vēl zināms kā "jaunības maska".

Arī asiņu noliešana bijusi iecienīta skaistuma procedūra. Tā izmantota gan ārstnieciskos nolūkos, gan arī kā skaistumkopšanas pasākums. Īpaši Viktorijas laikmetā, 19. gadsimtā, pateicoties asiņu nolaišanai, cilvēki ieguva vēlamo ādas toni.

Savukārt vēl šausminošāka šķiet vēsturē izmantotā lenteņu diēta, kas savu popularitāti guvusi 20. gadsimta sākumā. Cilvēks norijis lenteņu olas, tās vēlāk izšķīlušās un pārtikušas no uzņemtās pārtikas gremošanas traktā. Lai situāciju padarītu vēl baisāku, lentenis var izaugt pat 20 metru garš. Ar šo diētu tiek saistīta arī leģendārā operdziedātāja Marija Kallasa, tomēr vēsturnieki lauž šķēpus, vai patiesi viņa svaru zaudējusi tieši ar lenteņu palīdzību.

Sejas procedūra 'Vampīrs'

Фото: Shutterstock

Sejas procedūra, kurai varētu dot nosaukumu "Vampīrs", ir jau mūsdienās pietiekami atpazīstama. To izmēģinājusi pat sabiedrības dāma Kima Kardašjana, kas savu ar asinīm noklāto seju publicējusi "Instagram" kontā. Procedūras laikā tiek izmantotas smalkas adatas, kas injicē paša cilvēka asinis atpakaļ sejā.

View this post on Instagram

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on Mar 10, 2013 at 6:14pm PDT

Tomēr procedūra nav tikai paša cilvēka asiņu injicēšana. Pēc tā ādā tiek ievadīta arī plazma, kas satur neskaitāmas minerālvielas. Plazma tiek ievadīta ar speciāla instrumenta palīdzību, kurā ir iestrādātas mazas adatiņas – ar tām tiek viegli braukāts pa seju. Kopumā skaistuma procedūra stimulē ādu un tās toni, ļauj tai ātrāk atjaunoties un pat palīdz matiņiem ataugt ātrāk – aktuāli, piemēram, tas var būt tām, kas naski vēlas ataudzēt uzacu matiņus.

Pati Kardašjana vēlāk norādījusi, ka vēlreiz ko tādu nedarītu. Tajā laikā viņa bijusi gaidībās, tāpēc ārsts nav ļāvis izmantot atsāpinošos līdzekļus, ko parasti iesaka lietot. Tāpēc procedūra "Vampīra" bijusi nekomfortabla un sāpīga. Savukārt "CNN" ziņo par gadījumu Albakērkā, ASV, kur salonā izplatījies HIV un C hepatīts. Tur veikta gan iepriekš minētā "Vampīra" procedūra, gan citas injekcijas.

Placentas ēšana

Фото: Shutterstock

Ne tikai dažādi dzīvnieki pēc dzemdībām apēd placentas, to dara arī cilvēki. Joprojām līdz galam nav izpētīts, vai patiesi placentas apēšana sniedz tik daudzsološus rezultātus. Tomēr tā ir iecienīta procedūra, kas, iespējams, palielina enerģiju un uzlabo hormonu disbalansu – tas savukārt veicina labu garastāvokli un mazina depresijas iespējamību, kas bieži iestājas pēcdzemdību periodā.

Mūsdienās neskaitāmos krēmos, losjonos, maskās un citu produktu sastāvā ir atrodama placenta. Šajā orgānā iekļaujas tādi vitamīni, kas ir pieprasīti skaistumkopšanas līdzekļu tirgū. Savukārt maksa par pudelīti var tikt mērojama pat simtos. Dažas izvēlas placentu apēst uzreiz pēc dzemdībām, bet citas to izkaltē un saberž pulverī, ko vēlāk pievieno dažādiem ēdieniem. Tiek izdalīta pat placentofāgija, kas nozīmē šī orgāna tūlītēju apēšanu pēc dzemdībām, ko dara gan cilvēki, gan zīdītāji.

Arī slavenību vidū placentas izmantošana ir īpaši populāra. Piemēram, modes dizainere un bijusī grupas "Spice Girls" dalībniece Viktorija Bekhema, kā arī producents Simons Kauvels, izvēlas savu skaistumu veicināt ar aitas placentas palīdzību. Lai arī kāds būtu rezultāts, eksperti norāda, ka tieši placentas apēšana varētu līdzināties arī "placebo" efektam, jo to rezultāti nav līdz galam izpētīti.

Kāju pagarināšana

Фото: Shutterstock

Kāju pagarināšanas procedūra līdzinās stāstiem par moku rīkiem viduslaikos, taču to izmanto neskaitāmi cilvēki, kas kļūt garāki. Veicot šo procedūru, ir iespējams izstiepties līdz pat trim collām, kas ir gandrīz astoņi centimetri. Pats process nav no vieglākajiem – tā laikā kājas kauli tiek burtiski sadalīti divās daļās.

Operācijas laikā, kad kauli tiek dalīti uz pusēm, ārsts implantē teleskopisku stieni kaulu skrimšļos, kas pēc tam to velk ļoti minimāli – aptuveni vienu milimetru dienā. Vēlāk jaunais kauls aug kopā ar šo stieni, aizpilda plaisu. Savukārt muskuļi, nervi, artērijas un āda atjaunojas.

Parasti šo kāju pagarinošo procedūru veic vīrieši, kas sirgst ar disforiju – nomāktu garastāvokli. Tas var tikt saistīts ar neapmierinātību, īgnumu un pat ļaunumu. Viņi ir neapmierināti ar savu augumu, tāpēc meklē iespēju, kā to labot. Šo psiholoģisko traucējumu ir iespējams mainīt ar operācijas palīdzību, kas ir pietiekami sarežģīta un pat baisa.

Čūsku masāža

Фото: Shutterstock

Kādam čūskas var likties īpaši biedējošas, bet citam – unikālas masāžas meistari. Viena no populārākajām procedūrām Izraēlā un arī citur pasaulē ir masāža, kurā tiek izmantotas dzīvas un čūskas. Gluži tāpat kā masāžas meistars, arī čūskas ar savu kustību palīdzību atbrīvo no saspringuma muguras rajonā un stresa visā ķermenī.

Uztraukumam nav pamata – masāžu veic čūskas, kas nav indīgas. Dažkārt tiek izmantota tikai viena čūska, bet citkārt pat divas vai trīs. Tās tiek uzliktas uz ķermeņa, kur brīvi pārvietojas. Viens no svarīgākajiem aspektiem pirms masāžas sesijas ir saprast, vai čūskas un cilvēks labi saprotas. Ja izjūti pastiprinātas bailes un nepatiku, tad nav iespējams līdz galam izbaudīt masāžas burvību.

Masāžas laikā čūskas atbrīvo tā dēvētos laimes hormonus, piemēram, endorfīnus, kas liek justies patiesi labi, protams, ja čūskas neizraisa paniskas bailes. Savukārt pašas čūskas netiek izmantotas procedūrās, ja tām tuvojas vai ir ēšanas laiks, vai tās ir apslimušas. Tomēr vēl svarīgāk ir tas, ka rāpuļi netiek spiesti darboties, ja nu tiem nav attiecīgais garastāvoklis vai noskaņojums.

Rakstā izmantota informācija no "WebMD", "Allure", "Daily Mail", "CNN", "Glamour", "Style Caster", "Ranker", "Popsugar".

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !