Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja karstajās brīvdienās esi baudījusi saules peldes un, neraugoties uz aizsargkrēma lietošanu, tomēr pamanījusies apdegt, iepazīsties ar portāla health.com apkopotajiem padomiem, kā sniegt pirmo ātro palīdzību saulē cietušajai ādai!

Sodas vanna

Lai atvēsinātu sakarsušo ķermeni un saules kairināto ādu, ieej vēsā vannā, ūdeni pievienojot vairākas ēdamkarotes dzeramās sodas.

Paguli vannā ne ilgāk par 20 minūtēm (pretējā gadījumā āda vēlāk kļūs vēl sausāka) un ļauj ķermenim nožūt dabiski, neizmantojot dvieli, tā ļaujot iedarboties sodai, kas ādu mīkstinās.

Auzu pārslas

Ja visvairāk cietusi seja, uzliec tai auzu pārslu kompresi – samal krūzi pārslu, sajauc tās ar ūdeni un uzklāj uz sejas iegūto masu.

Alvejas sula

Alveja ir viens no efektīvākajiem iekaisumu un brūču dziedētājiem, kā arī patīkami atvēsina un atjauno saulē apdegušu ādu. Vienkārši uzliec čelejai līdzīgo sulu uz sejas un paturi 20 minūtes, procedūru atkārtojot ik dienas.

Neaizmirsti par ūdeni

Lai atjaunotu ādas mitrumu un mazinātu tās lobīšanos, ir svarīgi daudz dzert. Atvēsinies ar ūdeni, kam garšas uzlabošanas nolūkos vari pievienot piparmētras, apelsīnus, citronus vai gurķi.

Mazini sāpes ar kartupeli

Nomizo un samal divus zaļus kartupeļus blenderī, iegūstot putriņai līdzīgu konsistenci. Ja tā ir par sausu, pievieno ūdeni, un uzklāj to visvairāk cietušajām vietām. Kartupeļi mazinās sāpes un apsārtumu.

Mitrini un baro ādu

Kad kompreses un maskas noņemtas, iezied ādu ar mitrinošu losjonu. Izvairies no eļļām un līdzekļiem, kas satur alkoholu – tie stāvokli tikai pasliktinās! Tāpat uz ādas aizliegts klāt krējumu, kefīru un sviestu, kā to rekomendē tautas medicīna! Minētie produkti uz sakarsušās ādas burtiski uzvārīsies, neļaujot ādai elpot, kā arī iekļūstot sīkajās brūcītēs, ko radījis apdegumus, un tur sarūgstot.

Iedzer pretsāpju zāles

Aspirīns un ibuprofēns mazina sāpes, ko rada saulē apdegusī āda, kā arī nomierina to. Vien neievies šo zāļu lietošanu kā regulāru praksi ikreiz pēc sauļošanās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!