Simtiem meksikāņu bloķējuši tiltus un ceļus, kas ved uz ASV robežu, šādi protestējot pret armijas izmantošanu cīņā pret narkomafiju, trešdien vēsta BBC.

Protestētāji apgalvo, ka armijas spēki pārkāpj mierīgo iedzīvotāju tiesības. Savukārt valdības amatpersonas pauž pārliecību, ka šis akcijas sarīkojuši narkotiku tirgotāji.

Trijās pierobežas pilsētās slēgta satiksme pār tiltiem uz ASV robežu. Dauzi demonstrācijas dalībnieki stāsta, ka dzīvot šajās pilsētās kļuvis daudz bīstamāk pēc tam, kad Meksikas prezidents pavēlējis uz turieni nosūtīt armijas vienības.

Karaspēks Meksikas pierobežas pilsētās ticis izvietots 2006. gadā, lai novērstu noziedzīgu grupējumu sadursmes. Kā norāda amatpersonas, šādi konflikti pēdējā gada laikā vien prasījuši 5000 cilvēku dzīvības.

Narkotiku tirgotāji lielākoties strīdas par kokaīna un citu narkotiku piegādes maršrutiem no Kolumbijas caur Meksikas teritoriju uz ASV, kas viņiem nodrošina ievērojamus ieņēmumus.

Lai apkarotu šo biznesu, tika iesaistīti aptuveni 40 000 karavīru.

Dažviet Meksikā armija uzņēmusies arī policijas pienākumus, jo vietēji kārtības sargi vai nu bija piekukuļoti, vai tos iebiedējusi narkomafija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!