Foto: F64
Spēles protokolā vienmēr var atrast kādus statistikas skaitļus, ar ko izskaidrot neveiksmi, pēc svētdien piedzīvotā zaudējuma pret Izraēlu teica Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis, taču Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīra priekšpēdējā cīņā viņu visvairāk sarūgtinājušas daudzas pretiniekiem atvēlētās atlēkušās bumbas pie sava groza.

Par mazāk būtiskām likstām Bagatskis sarunā ar žurnālistiem nosauca Latvijas izlases lielāko kļūdu skaitu un slikto soda metienu precizitātes procentu. Savukārt Izraēlas izlases veiksmīgā darbība cīņā par bumbām pie Latvijas groza pretiniekiem palīdzēja gūt daudz punktu ar atkārtotiem metieniem. Brīžiem Latvijas aizsardzība bijusi laba, tomēr ļaut gūt 52 punktus no soda laukuma esot mazliet par daudz.


"Nepatīkamākais, ka Izraēlai bija šausmīgi daudz otro iespēju. Pirmajā puslaikā pretinieks pie mūsu groza paņēma sešas bumbas, un ar visu to mēs turējāmies, spēle bija līdzīga. Tad viņi trešajā ceturtdaļā pie mūsu groza paņēma vēl septiņas bumbas," neapmierināts bija Bagatskis, piebilstot, ka tikai pēdējā ceturtdaļā izdevies neļaut sāncenšiem tikt pie atlēkušajām bumbām uzbrukumā.

"Beigās pazaudējām koncentrēšanos, savus [pretinieku] spēlētājus un punktus," neveiksmīgo spēles galotni raksturoja Bagatskis. "Diemžēl zaudējums," viņš piemetināja.

Latvijas izlase spēlēja pret Izraēlas piedāvāto sarežģīto aizsardzību, un jau iepriekš bija skaidrs, ka būs daudz metienu iespēju, turklāt pamatotu, pauda Bagatskis. "Ja mums liek mest, kā mēs varam nemest? Galvenais akcents bija jāliek uz aizsardzību. Bet ir situācijas, kad aizmirstam, kas mums jādara, un tad zaudējam punktus," viņš izklāstīja.

Salīdzinājumā ar EČ kvalifikācijas spēlēm komanda ir spērusi soli uz priekšu, nedaudz gandarīts tomēr bija Bagatskis. Latvijas izlase parādījusi nesliktu basketbolu uzbrukumā, turklāt iepriekšējās spēlēs nebija vairāk par 10 kļūdām. Pret Izraēlu pirmajā puslaikā bija 11 kļūdas, bet vēlāk gājis labāk, jo komanda nomierinājās. Taču tobrīd Izraēlas izlase jau bija labi iejutusies spēlē, un pieredzējušie sāncenši izmantojuši katru Latvijas spēlētāju kļūdu.

Bagatskis neuzskata, ka kapteinim Jānim Blūmam iepriekš aizvadītajās spēlēs būtu par lielu slodze, un ar to izskaidrojama viņa kļūda cīņas galotnē. Blūma kļūda bija spēles dabiska sastāvdaļa, jo nekļūdās tas, kurš neko nedara, teica treneris.

"Ko var pārmest spēlētājam, pateicoties kura rezultativitātei, pretinieku aizsardzība savilkās ap viņu, atstājot vairāk rīcības brīvību pārējiem komandas snaiperiem," Blūmu uzteica treneris. "Šodien varēja redzēt, ka komanda nerespektē pretinieku. Bija jaunības maksimālisma un azarta kļūdas - tāds ir basketbols, bet solis uz priekšu ir sperts," viņš sacīja.

Savu lēmumu ļaut komandai sestdien atpūsties Bagatskis aizstāvēja, sakot, ka arī zirgiem dod atpūsties. Pirmdien visas komandas taupīšot spēkus, tādēļ Latvijas izlasē vēl skatīsies pēc situācijas, vai izmantot rīta treniņa iespēju.

Bagatskis ir pārliecināts, ka Latvijas izlases pēdējo pretinieku vāciešu sastāvā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Dirks Novickis pirmdien nespēlēs. Vācija svētdien uzveiks serbus un nodrošinās vietu nākamajā kārtā, kas ļaus Novickim pirmdien atpūsties, prognozēja Latvijas treneris.

Savukārt Izraēlas valstsvienības galvenais treneris Ariks Šivaks pastāstīja, ka pēc triju zaudējumu sērijas komandas pārliecība par sevi bija iedragāta, tādēļ uzvara pār Latviju ir ļoti svarīga. Uzvara ir svarīgāka par to, ka ne vienmēr komanda parādīja labāko spēli, teica Šivaks, paskaidrojot, ka galotnē Izraēlas izlases uzdevums bijis nosegt Blūmu un Rihardu Kuksiku, bet 18 sekundes pirms cīņas beigām izšķiroši svarīgu trīspunktu metienu trāpījis Gujs Pnini. Arī Šivaks atzina, ka spēles ritējums mēdz būt neprognozējams, ko galotnē apliecināja Davida Blu nerealizētie soda metieni, lai gan uzbrucējs šajā spēles elementā parasti ir lielisks.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase Izraēlai zaudēja ar 88:91, piedzīvojot ceturto zaudējumu četrās spēlēs. EČ finālturnīru Latvijas basketbolisti pirmdien pabeigs ar spēli pret Vāciju, un pat uzvaras gadījumā nepretendēs uz iekļūšanu nākamajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!