Foto: Itar-Tass/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) otrdien aicināja Starptautisko Hokeja federāciju (IIHF) atņemt Baltkrievijai 2014.gada pasaules čempionāta rīkošanas tiesības, ja valsts neatbrīvos visus politiskos ieslodzītos.

"Baltkrievijas režīma uzvedība atņem tam privilēģijas rīkot tik lielus sporta pasākumus kā 2014.gada pasaules hokeja čempionātu," izteicās parlamenta prezidents Ježijs Buzeks.

Vēstulē, kas adresēta IIHF prezidentam Renē Fāzelam, Buzeks un citi augsti EP biedri uzsvēra, ka Baltkrievijas autoritatīvajam prezidentam Aleksandram Lukašenko nedrīkst dot godu organizēt prestižās sacensības.

"Mēs lūdzam IIHF pieņemt atbilstošus mērus, nodrošinot, lai Lukašenko nesaņem starptautisko godu saistībā ar pasaules čempionāta organizēšanu, līdz viņš neatbrīvos visus politiskos ieslodzītos," teikts Buzeka paziņojumā. "Baltkrievijā brutālais un nedemokrātiskais Lukašenko režīms valda jau gandrīz divas dekādes."

Bijušais Polijas premjerministrs Buzeks atgādināja, ka protestos, kas pagājušā gada decembrī izcēlās pēc prezidenta vēlēšanām, tika aizturēti simtiem opozīcijas līderu, žurnālistu un protestētāju.

Viens no vēstules parakstītājiem ir kādreizējā Nacionālās hokeja līgas (NHL) zvaigzne Peters Ščastnijs, kurš tagad ir EP deputāts.

"Zinām par ierosinājumu, tomēr pagaidām nekādas izmaiņas neplānojam. IIHF pašlaik neplāno Baltkrievijai atņemt pasaules čempionāta rīkošanu," portālā "gazeta.ru" citēts IIHF viceprezidents Simons Šembergs.

Kā zināms, Lukašenko ir liels hokeja cienītājs un ļoti atbalsta šo sporta veidu. Viņš bija ļoti neapmierināts, ka šī gada pasaules čempionātā, kas pašlaik risinās Slovākijā, Baltkrievija tikai ar mokām saglabāja vietu augstākajā divīzijā, paliekot 14.vietā 16 komandu konkurencē.

Nākamos divus pasaules čempionātus kopīgi rīkos Zviedrija un Somija, bet 2014.gadā kārta sacensību organizēšanā pienāks Baltkrievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!