Foto: F64
Latvijas hokeja izlasei cīnoties par palikšanu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, vortāla "Delfi Sports" aptaujātie eksperti atzina, ka situācija vēl nav bezcerīga, taču izkrišanai no divīzijas būtu sāpīgas sekas ilgtermiņā.

Visi eksperti izcēla Latvijas izlases pirmās divas spēles šajā turnīrā, pret pasaules čempioniem čehiem un Somijas izlasi, kurās komanda parādījusi gan raksturu, gan saturīgu sniegumu. "Latvija spēlēja ļoti labi, kustīgi, ar noskaņojumu un azartu. Ja būtu izmantotas visas izdevības, rezultāts arī būtu pavisam citāds," saka bijušais Rīgas "Dinamo" treneris Jūliuss Šuplers. "Otrā spēle ar Somiju, uzskatu, bija lieliska. Labi realizēti hokeja momenti, bet "bullīši" – tajos jau ne tikai meistarība nosaka rezultātu, arī veiksme."

Ne tik cildinošas atsauksmes ir par nākamajām divām spēlēm - pret Dāniju, kurā zaudējot Latvijas izlase nonāca grupā, kas cīnās par palikšanu augstākajā divīzijā, un pret Slovēniju. "Tas nāk no "Dinamo" un latviešu mentalitātes - mums ir ļoti sarežģīti spēlēt kā pirmajam numuram," norāda hokeja treneris Gints Bisenieks. " Ja izejam kā otrie, varam plēsties un censties pierādīt, bet ja izejam kā pirmie un mums ir jāuzspiež sava taktika un spēle pretiniekam, tas mums sagādā grūtības."


Biseniekam piekrīt arī Šuplers: "Kad pretinieks līdzīgs, tad nav tādas motivācijas. Spēlē ar Slovēniju, uzskatu, ka pietrūka daudzu svarīgu spēlētāju – gan to, kas palika mājās kā Sprukts un Karsums, gan savainoto un diskvalificēto - Dārziņa, Kuldas. Šajā plānā Latvijai nav tik daudz rezervju, labu pasaules līmeņa spēlētāju, kas varētu stāties viņu vietā. Šo spēlētāju ļoti pietrūka. Spēlē [pret Slovēniju] psiholoģiskā plānā bija liels spiediens un šajā plānā puiši neizvilka līdz uzvarai. Ir jākoncentrējas tālāk."

"Ja runājam par spēli ar Slovēniju, iznākums nav pārsteigums, jo no tādas psiholoģiskās bedres jaunie un arī pieredzējušie spēlētāji ne vienmēr tiek ārā. Rezultāts diemžēl likumsakarīgs," atzīst bijušais Latvijas izlases spēlētājs, tagad florbola treneris Andrejs Maticins.

"Tas ir mans un vienīgi mans viedoklis, bet mēs spēlējam drusciņ neracionālu hokeju, pārāk ilgi turam ripu un bieži vien neattaisnoti to darām. Mēs esam pieraduši pie mūsu KHL līmeņa, ka var pieturēt [ripu], apvest vienu vai divus [spēlētājus].," norāda Bisenieks."Pārējās komandas daudz vairāk izmanto piespēli vienā pieskārienā, un tikai tā var apsteigt fiziski spēcīgākos pretiniekus."

"Tas nenotika ne vakar, ne aizvakar," Latvijas izlases neveiksmes šāgada pasaules čempionātā analizē Andrejs Maticins. "Visi uzskatīja, ka mēs esam hokeja lielvalsts un viss ir kārtībā, bet diemžēl tas ir jāpierāda visai pasaulei ar finansējumu, līdzekļu ieguldīšanu, attīstību, bet izrādījās, ka tas nevienam šai valstī nav vajadzīgs, un ir tas, kas tagad ir. "Dinamo" ir labi, bet šis klubs dzīvo no citiem līdzekļiem un pa tiešo nekādas saistības ar izlasi tam nav."

Taču neviens no mūsu aptaujātajiem speciālistiem nenovēl Latvijas komandai izkrišanu no augstākās divīzijas. "Vajag sakrist zvaigznēm, lai mūsējiem izdotos izķepuroties. Nekas mums cits neatliek, kā cīnīties. Paši ielīdām, pašiem jātiek ārā," saka Andrejs Maticins. "Izkrišana no augstākās divīzijas stratēģiskajā plānā būtu ļoti neizdevīga, jo mums ir ļoti maz resursu, es domāju – bērnu hokejā. Bērni tāgad aizies uz basketbolu, futbolu, jo tas ir lētāk... Grūti pateikt, kad mēs varētu tad atgriezties, ja atceramies, cik smagi mums gāja 90. gadu vidū, cik ilgi nespējām "izlīst" no B grupas. Ņemot vērā tagadējo situāciju, var iedomāties, kāds būs izlases sastāvs... Pagaidām nav vērts kaisīt pelnus uz galvas, bet no stratēģiskā viedokļa atgriešanās zemākā divīzijā būtu ļoti nepatīkama, jo diez vai valsts pagriezīsies ar seju pret hokeju. Uz vecāku pleciem vien uzvelt hokeja finansēšanu nav pareizi."

"Pirms čempionāta prognozēju, ka paliksim[augstākajā divīzjā], ka pirmās trīs spēles zaudēsim un pēc tam visu "sakārtosim"," saka Gints Bisenieks. "Vakardienas spēle [ar Slovēniju] bija diezgan liels šoks, un tagad būs jāspēlē pret baltkrieviem, kuriem Lukašenko ir apsolījis "laimīgas vecumdienas Sibīrijas tālumos", tas būs ļoti grūti. Es tomēr esmu LV hokeja patriots, un ticu, ka mēs viņus "piebeigsim" un paliksim augstākajā divīzijā!"

TV3 Play
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!