Foto: DELFI
Tie Latvijas basketbolisti, kas Latvijas izlases rindās nespēlēja Eiropas čempionātā Lietuvā, pašlaik to nožēlo, intervijā žurnālam "Sporta Avīze" izteicās valstsvienības basketbolists Rolands Freimanis.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase pirmajā posmā zaudēja visās piecās B apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Pēc iepriekšējā Eiropas čempionāta Latvijas Basketbola savienība (LBS) komandas iekšējā režīma neievērošanas dēļ pieņēma kardinālus lēmumus - uz trijiem gadiem tika diskvalificēts Kristaps Valters, bet Armands Šķēle - uz diviem gadiem. Savukārt Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala saņēma nosacītu viena gada diskvalifikāciju.

Savukārt neilgi pēc treniņu sākšanas kļuva skaidrs, ka izlasei nepalīdzēs Kristaps Janičenoks, vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Biedriņš un Kambala, bet Gatis Jahovičs kandidātu vidū nebija traumu dēļ.

Vēlāk no kandidātu vidus traumas dēļ tika izslēgts arī Kaspars Bērziņš.

"It kā jau apkārt visi saka, ka nospēlējām labi un viss ir kārtībā, taču gribējās uzvarēt kādu spēli. Un varējām taču. Tagad tāda kā nepiepildījuma sajūta. Visu jau saprotu, bet, ja padomā ar vēsu prātu, bija varianti aizķerties un tikt pie kādas uzvaras. Lai arī kā būtu, kaut arī labi cīnījāmies un spēlējām - ir nožēla," stāsta Freimanis. "Uzskatu, ka tā tomēr ir aukstasinība, kā mums pietrūka un kas neļāva izšķirošajās minūtēs sakoncentrēties un pabeigt to darbu. Pieņēmām pārāk daudz nepareizu lēmumu, galvenokārt jau aizsardzībā - kaut kur pārāk daudz palīdzējām, kaut kur norotējām, kur to nevajadzēja darīt. Taču uzskatu, ka tā būs laba skola katram no šīs komandas spēlētājiem. Katram savas kļūdas ir tās vissāpīgākās, un nākamajā reizē tās atkārtot vairs negribas. Pēc gada būsim pieredzējušāki un nobriedušāki, lai daudz no tām lietām, kuras izdarījām Šauļos, vairs neatkārtotu."

Freimanis piecās spēlēs laukumā vidēji pavadīja 21,4 minūtes, gūstot 10,2 punktus un izcīnot 5,6 atlēkušās bumbas.

"Domāju, ka esmu sācis spēlēt drošāk. Redzēju, ka komanda no manis kaut ko gaida, un līdz ar to sajutu to kā savu atbildību - spēlēt stabilāk, palīdzēt nest rezultātu. Pats uzskatu, ka izlasei šoreiz biju gatavāks nekā pirms gada," piebilda Freimanis, kurš uzskata, ka pretinieki izmantoja Latvijas izlases problēmas spēlē zem groza. "Spēle uz groza apakšu bija diezgan mērķtiecīga. Mēs gan arī spēlējām ar komandām, kurās gandrīz visās bija augsta līmeņa garie spēlētāji, un viņi visi arī guva daudz punktu. Lai cīnītos ar tādiem "torņiem", kādi tur nāca pretī, mums, protams, pietrūka spēku un pieredzes."

"Kaut kādi sīkumi bija, taču noteikti nekā nopietna. Viss bija ļoti piezemēti," komandas labo mikroklimatu un izvairīšanos no strīdiem raksturoja Freimanis. "Uzskatu, ka visi, kas šogad bija izlasē, tajā noteikti grib atgriezties. Domāju, ka arī daudzi no tiem, kuru šogad nebija, tagad nožēlo to, ka nespēlēja."

Kā ziņots, čempionāta pirmajā mačā Latvija ar 78:89 zaudēja Francijai, otrajā spēlē ar ar 77:92 piekāpās Serbijai, trešajā cīņā ar 62:71 atzina Itālijas izlases pārākumu, ceturtās kārtas spēlē ar 88:91 piekāpās Izraēlai, zaudējot visas cerības iekļūt turnīra nākamajā posmā, bet savā pēdējā čempionāta mačā Latvijas basketbolisti ar 80:81 atzina arī Vācijas izlases pārākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!