Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vīriešu basketbola izlase svētdien Šauļos piedzīvoja ceturto zaudējumu Eiropas čempionāta finālturnīrā, dramatiskā cīņā ar 88:91 (22:23, 23:24, 22:19, 21:25) piekāpjoties Izraēlas valstsvienībai.

Līdz ar šo neveiksmi Latvija zaudēja arī teorētiskas cerības uz iekļūšanu nākamajā kārtā.

Latvijas izlases rindās atkal neapturams bija Jānis Blūms, kurš guva 27 punktus, izdarīja sešas rezultatīvas piespēles un izcīnīja četras atlēkušās bumbas. Andrejs Šeļakovs guva 14 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, bet 12 punktus guva Rihards Kuksiks.

Izraēlai labākais bija Liors Ekijahu, kurš guva 26 punktus un izcīnīja desmit atlēkušās bumbas. 12 punktus guva Gujs Pnini, bet 11 punktus - Deivids Blu.


1.ceturtdaļa

Latvija spēli iesāka ar pirmā mača starta piecinieku – Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Rihards Kuksiks, Andrejs Šeļakovs un Artūrs Bērziņš.

Veiksmīgāka mača sākumā bija Izraēlas izlase, kurai precīzi bija visi metieni – 0:7. Taču Bērziņš ātrajā guva pirmos divus punktus, tad Kuksiks ar tālmetienu samazināja starpību, bet Blūms ar trīs punktiem (2+1) pirmo reizi vadībā izvirzīja Latviju - 8:7.

Vairākas minūtes komandas ik pa laikam bija vadībā, bet tad pēc vairākām Latvijas kļūdām Izraēla ātri panāca sešu punktu pārsvaru – 19:13, un Bagatskis bija spiests prasīt minūtes pārtraukumu.

Paņemtais minūtes pārtraukums palīdzēja Latvijas izlasei. Sākumā Dairis Bertāns un Mārtiņš Meiers ar sodiņiem samazināja starpību līdz 19:21, bet mirkli vēlāk Dairis Bertāns ar tālmetienu pietuvoja Latviju līdz 22:23.

2.ceturtdaļa

Pirmajā ceturtdaļā iesāktā abu komandu "skriešanās" nedaudz pierima otrās ceturtdaļas sākumā, kas gan veiksmīgāka bija Latvijai – Jānis Strēlnieks un Meiers atguva Latvijai vadību 27:24, un minūtes pārtraukumu jau spiesta ņemt Izraēlas puse.

Pēc pārtraukuma komandas atsāka pirmajā ceturtdaļā rādīto ātro spēli ar ātri izdarītajiem metieniem un kļūdām aizsardzībā. Izraēla uz brīdi ieguva vadību, bet tad divās epizodēs skaisti nospēlēja Šeļakovs (bloķēts metiens un uzbrukumā iebakstīja bumbu grozā), uz brīdi atgūstot Latvijai vadību 37:36.

Uzbrukumā Latvijas rindās atkal uguņoja Blūms, kurš atdeva lielisku piespēli arī Šeļakovam - "slam dunk" un 45:45. Tomēr pirmā puslaika beigās vadību atguva Izraēla – pēc Janika Grīna pustālā metiena 47:45.

3.ceturtdaļa

Izraēlas izlase pēc lielā pārtraukuma labāk uzbruka, bet tad "pieslēdzās" Šeļakovs, kurš ar "slam dunk" izlīdzināja rezultātu 51:51. Diemžēl, Izraēla uzreiz atbildēja ar sešiem punktiem pēc kārtas, taču Bagatskis paniku necēla un pārtraukumu nepieprasīja. Uzbrukumā turpināja uguņot Blūms, izlīdzinot rezultātu 57:57.

Latvija bija laba iespēja izvirzīties vadībā, bet Šeļakovs, Bērziņš un Blūms kopā neiemeta piecus soda metienus. Tomēr Blūms teica pēdējo vārdu ceturtdaļā – ar tālmetienu atgūstot Latvijai vadību 67:65. Pnini ar vienu precīzu soda metienu samazināja starpību, bet Kuksika pēdējo sekunžu metiens bija neprecīzs.

4.ceturtdaļa

Pēdējās desmit minūtes komandas iesāka ar haotiskiem uzbrukumiem, Latvija spēja saglabāt vadību vairākas minūtes, taču vairākas kļūdas uzbrukumā, un Izraēla atguva vadību – 75:71. Bagatskim nekas cits neatlika, kā ņemt minūtes pārtraukumu.

Piecas minūtes pirms pamatlaika beigām Izraēlai vēl bija piecu punktu pārsvars, bet tad Kuksiks ar tālmetienu atguva Latvijai cerības. Nepilnas trīs minūtes pirms beigām triecienu Izraēlai deva Šeļakovs, kurš beidzot iemeta abus soda metienus, bet pēc brīža Strēlnieks izlīdzināja rezultātu 83:83.

Dramatiska izvērtās pēdējā minūte. Sākumā Blūms kļūdījās driblā un uztaisīja pārkāpumu - Gals Mekels panāk 86:83. Dāvis Bertāns tad neiemeta tālmetienu, bet arī Izraēla kļūdījās uzbrukumā, saglabājot Latvijai izredzes. 18 sekundes pirms pamatlaika beigām Pnini iemeta tālmetienu un likās, ka Latvijas cerības ir zudušas – 84:89. Tomēr Kuksika tālmetiens atjaunoja intrigu mačā, Deivids Blu kļūdījās abos sodiņos, taču Strēlnieks iemeta tikai vienu sodiņu, neļaujot Latvijai vēl izlīdzināt rezultātu – 88:89. Latvija uzreiz pārkāpa noteikumus, Mekels iemeta abus sodiņus – 88:91. Latvijai vēl bija laiks uzbrukumam, bet Izraēlas spēlētāji neļāva Strēlniekam brīvi mest – Latvijai zaudējums arī ceturtajā spēlē.

Abas komandas "Euruobasket 2011" iesāka ar trīs zaudējumiem. Latvija pirmajās spēlēs ar 78:89 zaudēja Francijai, ar 77:92 - Serbijai un ar 62:71 - Itālijai. Savukārt Izraēla ar 64:91 smagi zaudēja Vācijai, tad ar 68:85 piekāpās Francijai un ar 80:89 atzina arī Serbijas pārākumu.

"Eurobasket 2011" B grupas kopvērtējumā pēc trīs spēļu dienām ar trīs uzvarām vadībā ir Francija un Serbija, divas uzvaras ir Vācijai, viena - Itālijai, bet Latvijai un Izraēlai ir tikai zaudējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!