Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu basketbola izlases mērķis Eiropas čempionātā (EČ) Polijā būs iekļūšana ceturtdaļfinālā, tomēr tālāk finālturnīrā varēs raudzīties pēc pirmo triju spēļu noslēguma, trešdien pastāstīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

LBS valdē vienojās, ka sieviešu valstsvienībai jātiecas iekļūt astoņu kontinenta spēcīgāko valstsvienību vidū, bet pirmais solis mērķa sasniegšanā izlasei būs pirmās grupu kārtas pārvarēšana, uzsvēra Šneps. Lai tiktu otrajā kārtā, izlasei pirmajā grupas turnīrā jāizcīna vismaz 3.vieta četru komandu konkurencē.


Taču stingri noteikts uzdevums Latvijas izlasei nav izvirzīts, un Šneps atgādināja, ka pirms nepilna pusotra gada četri pašmāju treneri nevēlējās saistīt savu nākotni ar darbu sieviešu valstsvienībā. Pašreizējā situācijā, nespēlējot potenciālajai izlases līderei Anetei Jēkabsonei-Žogotai, Šneps nesteidz paģērēt no komandas visaugstākos panākumus, taču LBS ģenerālsekretārs uzskata, ka galvenā trenera Georga Dikeulaka vadītā valstsvienība var cīnīties par vietu astoņniekā.

Ja komandai izdosies tikt ceturtdaļfinālā, tālāk varēs raudzīties uz 5.vietu, kas ļautu pretendēt uz olimpisko ceļazīmi, bet noteikta papildu uzdevuma izvirzīšanu LBS uzskatīja par lieku. Iespēja tikt uz olimpiskajām spēlēm esot pietiekami motivējoša, lai komanda mobilizētos un cīnītos ar pilnu atdevi arī bez speciāla norādījuma. LBS atturēšanos dot sieviešu izlasei konkrētu uzdevumu startam EČ Šneps izskaidroja ar to, ka par uzdevuma neizpildīšanu soda, bet Latvijas izlase šādu pieeju nav pelnījusi.

Šneps uzskata, ka pēc valstsvienības kandidātu gatavības, veselības un vēlēšanās spēlēt izlasē komanda uz Poliju dosies optimālajā sastāvā. Paturot prātā, ka Jēkabsone-Žogota no dalības izlasē atteicās, sastāvs varētu būt citāds, ja labākā sportiskā formā un bez savainojumiem būtu vairākas spēlētājas, kuras Latvijā ieradās no ASV.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolistes uz EČ finālturnīru Polijā dosies ceturtdien no rīta, bet pirmo spēli Katovicē pret Grieķiju aizvadīs sestdien pusdienlaikā. Pirmās kārtas grupas turnīra pēdējās divas spēles Latvijai būs svētdien un pirmdien attiecīgi pret Franciju un Horvātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!