Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien Polijas pilsētās Bidgoščā un Katovicē sākas 2011.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā sievietēm. Piekto reizi cīņu par Eiropas čempionāta medaļām uzsāk arī Latvijas sieviešu basketbola izlase.

Latvijas basketbolistes sestdien pirmajā spēlē pulksten 13:30 tiekas ar sava galvenā trenera Georga Dikeulaka dzimtenes Grieķijas valstsvienību.

Latvijas un Grieķijas izlašu ceļi EČ sacensībās krustojušies trīs reizes un visos trijos mačos uzvaras izcīnīja Latvijas basketbolistes. 1998.gada EČ kvalifikācijā Latvija uzvarēja ar 77:61, 2005.gada EČ finālturnīrā Turcijā latvietes neatstāja grieķietēm nekādas cerības (76:47), bet pirms diviem gadiem Liepājā EČ finālturnīrā Latvija uzvarēja dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 70:68.

Vēl priekšsacīkstēs Latvijas basketbolistes 19.jūnijā tiksies ar pašreizējām čempionēm francūzietēm, bet 20.jūnijā – ar Horvātijas valstsvienību. Visas spēles pirmajā posmā Latvija aizvadīs Katovicē.

Latvijas basketbola izlasei šogad atkal nākas iztikt bez vairākām līderēm – komandas līdere Anete Jēkabsone-Žogota nolēmusi vasarā atpūsties, bet Santa Dreimane, Aija Brumermane un Dita Krūmberga nevar spēlēt traumu dēļ. Četrām basketbolistēm - Elīnai Babkinai, Lienei Priedei, Karlīnei Nīmanei un Zanei Jākobsonei – šī būs debija EČ, bet komandas kapteinei Guntai Baško šis būs piektais finālturnīrs (piedalījusies visos finālturnīros Latvijas izlases rindās).

Latvijas izlases galvenais treneris Dikeulaks pirms Eiropas čempionāta finālturnīra uzskata, ka valstsvienības galvenie "ieroči" būs agresīva aizsardzība un komandas spēle. "Ir divi ļoti svarīgi aspekti – pirmkārt, mums jāspēlē no sirds un, otrkārt, jāspēlē komandas basketbols. Tas ir ļoti svarīgi, jo mūsu sastāvā nav basketbolistes, kura potenciāli var kļūt par rezultatīvāko visā čempionātā. Jāspēlē komandas spēle. Taču noteikti būs vajadzīgas spēlētājas, kuras spēj pieņemt lēmumus sarežģītās situācijās."

Vēl Eiropas čempionātā A grupā spēkiem mērosies Krievija, Turcija, Lietuva un Slovākija, B grupā ielozētas Baltkrievijas, Čehijas, Izraēlas un Lielbritānijas valstsvienības, bet C grupā tiksies Spānija, mājiniece Polija, Melnkalne un papildu kvalifikācijas turnīra uzvarētāja Vācija.

Katras grupas trīs labākās komandas iekļūs otrajā posmā, bet pēc otrā posma spēlēm pa četrām komandām no abām grupām iekļūs ceturtdaļfinālā. EČ izslēgšanas turnīra spēles risināsies Lodzā, bet jaunās Eiropas čempiones kļūs zināmas 3.jūlijā.

EČ finālturnīrs ir arī kvalifikācija 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm, kurām automātiski kvalificēsies čempiones. Savukārt 2.-5.vietu ieguvušās izlases nākamgad papildus kvalifikācijas turnīrā cīnīsies par ceļazīmēm uz Londonas Olimpiādi.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa, Zane Eglīte, Gunta Baško, Sabīne Niedola, Liene Priede, Zane Jākobsone, Ieva Kubliņa, Aija Putniņa, Karlīne Nīmane, Zane Tamane, Liene Jansone.

1999.gads: Polija – arī pirms 12 gadiem

Zīmīgi, ka Latvijas sieviešu basketbola izlases debija EČ finālturnīros pirms 12 gadiem notika tajā pašā vietā, kur šogad notiek finālturnīrs – Polijā.

Vēl viens vēstures fakts – toreiz Latvijas rindās spēlēja šī brīža valstsvienības kapteine Gunta Baško, kurai šogad būs jau piektais finālturnīrs karjerā.

Tomēr, lai tiktu uz Poliju 1999.gadā, Latvijas izlasei toreiz nācās iziet cauri kārtīgai "gaļas mašīnai". 1997.gadā maijā Slovēnijā pirmajā kvalifikācijas turnīrā Latvijas basketbolistes izcīnīja otro vietu un tiesības spēlēt nākamajā atlases kārtā. Latvija ar 52:80 zaudēja Francijai, bet pēc tam ar 63:51 uzvarēja Beļģiju, ar 82:70 pieveica Slovēniju un ar 79:65 pārspēja Angliju.

Pēc gada maijs Horvātijas pilsētā Daruvarā Latvijas basketbolistēm izvērtās "karsts". Pirmajā spēlē latvietes ar 60:65 zaudēja Moldovai un tad ar 72:77 arī Horvātijai. Bet tad sekoja lūzums – Latvijas izlase, atspēlējoties no gandrīz 20 punktu deficīta, ar 76:69 uzvarēja Spāniju, ar 77:61 pārspēja Grieķiju un ar 58:50 pieveica Itāliju, iegūstot ceļazīmi uz finālturnīru.

Finālturnīrā Polijā Latvijai tik daudz gan vairs neveicās, lai gan izcīnītas tika trīs uzvaras. Priekšsacīkstēs Latvija ar 76:71 uzvarēja Horvātiju, bet tad ar 43:68 zaudēja Slovākijai, ar 56:63 zaudēja Francijai, ar 65:75 arī Vācijai un cieta sagrāvi 71:100 mačā pret Krieviju. Cīņā par 9.-12.vietu Latvija ar 55:54 uzvarēja Itāliju un ar 64:60 Bosniju un Hercegovinu.

Latvijas izlase EČ ieguva devīto vietu, bet par čempionēm kļuva Polijas basketbolistes.

Latvijas izlases sastāvs: Ilze Ose-Hlebovicka, Svetlana Zitāne, Gunta Baško, Ilze Ieviņa, Diāna Skrastiņa, Ieva Tāre, Dace Krūmiņa, Ināra Jākobsone, Linda Eglīte, Inga Kvasņika, Zanda Redāla. Galvenais treneris – Aivars Vīnbergs.

2005.gads: atgriešanās uz Eiropas skatuves

Pēc ilgāka klusuma perioda 2005.gadā Latvijas sieviešu basketbols atdzīvojās un valstsvienība ieguva tiesības spēlēt finālturnīrā – otrajā savā vēsturē.

Latvijas izlase spēlēja EČ finālturnīrā, lai gan ceļš līdz tam atkal nebija no vieglajiem. Latvijas basketbolistēm vajadzēja spēlēt A divīzijas kvalifikācijas turnīrā, kurā četras uzvaras un divi zaudējumi deva pirmo vietu savā grupā un ceļazīmi uz Turciju.

Kvalifikācijā latvietes pēc četrām spēlēm vēl bija nedrošā situācijā, bet uzvaras pēdējās divās spēlēs nodrošināja pirmo vietu grupā. Latvijas izlase ar 88:68 un 90:77 uzvarēja Ukrainu, ar 80:61 Horvātiju un ar 90:77 Slovākiju, bet ar 86:91 zaudēja slovākietēm un ar 60:75 horvātietēm.

Finālturnīrā Turcijā Latvijas basketbolistes ar savu azartu un cīņassparu pirmo reizi tā "pa īstam" iekaroja daudzu Latvijas līdzjutēju sirdis. Finālturnīra priekšsacīkstēs uzvaras pār Poliju (75:62), Vāciju (77:67) un Grieķiju (76:47), bet zaudējumi Francijai (50:67) un Čehijai (45:76) – tomēr trešā vieta grupā un vieta ceturtdaļfinālā.

Diemžēl, ceturtdaļfinālā Latvija tikās Spāniju ar tās līderi Amaju Valdemoro priekšgalā. Spānietes pēc tam ieguva bronzas medaļas, bet ceturtdaļfinālā Latvija cerības bija zaudējusi jau trešajā ceturtdaļā un beigās zaudējums ar 50:69.

Tomēr tad sekoja tik svarīgā uzvara 81:78 pār Turciju un cerība par tikšanu uz pasaules čempionātu saglabājās. Taču cerība izplēnēja pēdējā spēlē – zaudējums 62:85 Francijai un pasaules čempionāts latvietēm aizgāja "gar degunu"...

Latvijai sestā vieta, bet par Eiropas čempionēm fantastiskā finālspēlē kļuva Čehijas basketbolistes.

Latvijas izlases sastāvs: Evija Āzace, Ilze Ose-Hlebovicka, Gunita Vīksna, Anita Teilāne, Gunta Baško, Ieva Tāre, Anete Jēkabsone, Anita Mikāle, Kristīne Kārkliņa, Elīna Dillone, Ieva Kubliņa, Inga Kvasņika. Galvenais treneris – Raivo Otersons.

2007.gads: Medaļas bija tik tuvu....

2007.gadā Latvijas izlases meitenes otro reizi pēc kārtas spēlēja finālturnīrā, klusībā daudzi cerēja uz brīnumu, kas gandrīz arī notika.....

Un atkal ceļš uz finālturnīru, kas šoreiz risinājās Itālijā, Latvijas basketbolistēm izvērtās dramatisks, un finālturnīrs varēja arī pat nebūt. Kvalifikācijā savā grupā trīs komandu konkurencē Latvija uzvarēja un tika uz finālturnīru, lai gan vēl dažas minūtes pirms pēdējās spēles beigām Latvijas liktenis karājās mata galiņā.


Kvalifikācijas sākumā Latvija viesos ar 72:73 zaudēja Slovākijai, bet mājās ar 71:67 uzvarēja Beļģiju un ar 71:83 arī Slovākiju. Viss izšķīrās pēdējā spēlē Beļģijā, kurā vēl nepilnas divas minūtes pirms beigām Latvijai bija tikai divu punktu pārsvars. Pēdējās minūtēs par galveno varoni kļuva Ieva Kubliņa, bet Latvija uzvarēja ar 70:63 un ieguva ceļazīmi uz finālturnīru.

EČ finālturnīrs Itālijā Latvijas basketbolistēm ir bijis līdz šim veiksmīgākais, tomēr palikšana pie goda pjedestāla malas piedeva rūgtumu panākumos.


Priekšsacīkstēs Latvijai uzvaras pār Turciju (73:62) un Izraēlu (77:73), kā arī bezierunu zaudējums Čehijai (44:70), bet garantēta iekļūšana otrajā kārtā. Otrajā posmā Latvijas basketbolistes ar 76:46 sagrāva kaimiņienes lietuvietes, ar 69:66 pārspēja arī kvalifikācijas "draudzenes" beļģietes un ar 60:47 pārspēja Vāciju, nodrošinot otro vietu grupā un piesakoties starp kandidātēm uz medaļām.


Ceturtdaļfinālā ar Franciju latvietēm vēl sešas minūtes pirms beigām bija ievērojams pārsvars, bet beigās uzvara tika nosargāta ar lielām grūtībām – 66:62. Latvija iekļuva pusfinālā un ieguva tiesības cīnīties par ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm (ko vēlāk arī ieguva), taču uzvaras garšai mieles piedeva vairāku līderu savainojumi. Tas arī kļuva par klupšanas akmeni pēdējās divās spēlēs – pusfinālā bezierunu kapitulācija Krievijai (36:67), bet spēlē par bronzu zaudējums Baltkrievijai (63:72).


Latvijas izlasei ceturtā vieta, par Eiropas čempionēm kļuva Krievijas basketbolistes, bet Anete Jēkabsone-Žogota tika iekļauta finālturnīra simboliskajā izlasē.

Latvijas izlases sastāvs: Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Zane Eglīte, Zane Tamane, Gunta Baško, Liene Jansone, Anete Jēkabsone-Žogota, Anita Teilāne, Ditas Krūmberga, Ieva Tāre, Ieva Kubliņa, Aija Brumermane.
Galvenais treneri
s: Ainārs Zvirgzdiņš

2009.gads: kas bijis, tas bijis....

Latvija basketbolistēm bija laba reputāciju Eiropā, līdzjutējiem bija laba slava, un Latvija ieguva tiesības rīkot 2009.gada Eiropas čempionātu. Diemžēl, savās mājās nācās piedzīvot lielu neveiksmi...

Lai gan valstī bija jau ekonomiskā krīze, Latvija sarīkoja Eiropas čempionāta finālturnīru pēc visām augstākā līmeņa prasībām, un to bez glaimošanas novērtēja visas FIBA amatpersonas. Tomēr pilnvērtīgiem svētkiem pietrūka Latvijas izlases izcīnītās medaļas...


Tā kā Latvija rīkoja EČ finālturnīru, tad mūsu basketbolistēm nevajadzēja iet ērkšķainu ceļu kvalifikācijā. Finālturnīra priekšsacīkstes neko neliecināja par gaidāmo neveiksmi, jo, parādot patiešām skaistu un pārliecinošu sniegumu, Latvijas izlase Liepājā fantastisko līdzjutēju priekšā uzvarēja Poliju (86:52), Ungāriju (76:59) un dramatiskā cīņā pagarinājumā arī Grieķiju (70:68).


Otrajā posmā Latvija turpināja ar drošu uzvaru pār Čehiju (65:47), bet tad notika kaut kāds lūzums valstsvienībā – zaudējumi Slovākijai (69:78) un Spānijai (60:67) Latvijai deva tikai trešo vietu savā grupā. Notikumi otrā grupā arī izvērtās ne pārāk labvēlīgi un ceturtdaļfinālā Latvijai tika patiešām nepatīkamas pretinieces – Eiropas čempiones krievietes.


2009.gada 18.jūnija notikumus pārpildītajā "Arēnā Rīga" atceras daudzi līdzjutēji, bet pašām basketbolistēm to drāmu droši vien vairs negribas pārdzīvot. Mazrezultatīvā un emocijām pārbagātajā spēlē pamatlaika pēdējā sekundē Gunta Baško fantastiskā veidā guva grozu, izlīdzinot rezultātu 53:53. Tomēr pagarinājumam spēka Latvijas basketbolistēm nepietika – zaudējums 64:69 un vēl viens sapnis par medaļām izsapņots. Krievijas izlasi pusfinālā "ievilka" "krieviete" Bekija Hamona, kura pagarinājumā guva deviņus punktus, lai gan visā mačā guva tikai 11 punktus.


Turnīra turpinājumā Latvijas basketbolistes acīmredzot bija zaudējušas gan motivāciju, gan psiholoģisko noturību. Zaudējums Itālijai (66:68) un netikšana uz pasaules čempionātu, bet mazs mierinājums pēdējā spēlē - revanšs Slovākijai (67:59).


Latvijas izlasei septītā vieta, par čempionēm kļuva Francijas basketbolistes, bet Anete Jēkabsone-Žogota, tāpat kā pirms diviem gadiem, iekļuva čempionāta simboliskajā izlasē.

Latvijas izlases sastāvs: Sabīne Niedola, Anda Eibele, Zane Eglīte, Zane Tamane, Gunta Baško, Liene Jansone, Anete Jēkabsone-Žogota, Aija Putniņa, Dita Krumberga, Ieva Tāre, Kristīne Kārkliņa, Aija Brumermane
Galvenais treneris: Ainārs Zvirgzdiņš

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!