Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas hokeja izlase otrdien "Arēnā Rīga" ar uzvaru noslēdza gatavošanos pasaules čempionātam, otro reizi divu dienu laikā uzvarot Norvēģiju - šoreiz ar 5:3.

Latvijas izlases vārtus mačā sargā Edgars Masaļskis.


Pirms spēles

Šo maču Latvijas valstsvienība aizvadīs optimālajā sastāvā, no tiem hokejistiem, kas dodies laukumā, mājās paliks tikai viens – otrdien preses konferencē izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks pastāstīja, ka pēc spēles ar Norvēģiju tika nolemts, kurš uzbrucējs ir "liekais" un uz pasaules čempionātu nedosies.

Atšķirībā no pirmdienas spēles šim mačam ir pieteikts Latvijas izlases pirmais vārtsargs Edgars Masaļskis.


Pirmais periods

Pirmajā periodā bija jūtams, ka Latvijas izlase iepriekšējo abu izlašu tikšanos pabeidza kā uzvarētāji – mūsējo spēle bija pārliecinošāka, drošāka, bet ne pārgalvīga.

Lai arī Norvēģijas izlases spēlētājiem izdevās vairākas reizes apdraudēt Edgara Masaļska sargātos vārtus, tomēr pirmais ripu no vārtiem ārā ņēma Pols Grotness. 10.minūtē Latvijas izlase bija nostiprinājusies norvēģu aizsardzības zonā, Kaspars Saulietis rāvās uz vārtiem, taču viņu kavēja vairāki norvēģu spēlētāji, un Kaspars ripu atdeva uz zilolīniju Jānim Andersonam, kurš to raidīja uz vārtiem. Grotnesam skatu uz ripu bija aizseguši divi paša komandas spēlētāji, un ripa caur kājsargiem ieslīdēja vārtos – 1:0.

12. minūtē Latvijas izlase nonāca divu vīru vairākumā, kad uz sodīto soliņa sēdēja Mortens Asks un Ūle Kristians Tollefsens, taču šo lielo vairākumu Latvijas izlase neizmantoja.

17. minūtē Jēkabs Rēdlihs gribēja "pārmācīt" pretinieku spēlētāju pie Edgara Masaļska vārtiem, nopelnot 2+2 soda minūtes, un Latvijas izlasei nācās aizsargāties trijatā pret pieciem norvēģiem, taču arī šoreiz mazākums tika izturēts.

Savukārt perioda beigās atkal uz sodīto soliņa sēdās divi norvēģi, un Latvijas izlase piekto reizi divu spēļu laikā realizēja skaitlisko vairākumu – Lauris Dārziņš pirmais noreaģēja uz vārtsarga atsisto ripu, raidot to vārtos – 2:0. Vārti tika gūti divas sekundes pirms trešdaļas beigu signāla…


2.periods

Otrajā trešdaļā spēles ritms nomierinājās, Latvijas izlase, esot divu vārtu pārsvarā, spēlēja ne pārāk aktīvi, taču ar labiem uzbrukumiem, arī norvēģu spēle bija pasīva.

Piektajā minūtē skaistu uzbrukuma kombināciju izspēlēja Lauris Dārziņš ar Miķeli Rēdlihu, divatā izskrienot līdz Norvēģijas izlases vārtiem. Lauris izdarīja lielisku piespēli Miķelim, bet savukārt lieliski nospēlēja arī Pols Grotness, tverot Rēdliha no tuvas distances mesto ripu.

Otrajā trešdaļā abas komandas nopelnīja diezgan daudz noraidījumu, un viens no tiek tika pārvērsts vārtu guvumā. Aizstāvot Edgaru Masaļski, savu pretinieku ar dūrēm nedaudz pamalstīja Krišjānis Rēdlihs, nopelnot divas soda minūtes, un šo vairākumu norvēģi izmantoja – Pērs Age Skroders piesedza Masaļskim skatu uz laukumu, un Mortens Asks no pustālas distances izdarīja metienu pa vārtiem, kas bija veiksmīgs – 2:1.

Arī perioda beigās turpinājās grūstīšanās pie vārtiem, par ko noraidīti tika Sergejs Pečura un Ūle Kristians Tollefsens, kurš ir viens no nedisciplinētākajiem norvēģu spēlētājiem. Viņš pašās perioda beigās, septiņas sekundes pirms signāla, vēlreiz devās uz sodīto soliņa, ļaujot Latvijas izlasei trešo periodu iesākt, spēlējot skaitliskajā vairākumā.


3.periods

Trešais periods izvērtās emocijām bagāts, gan uz kautiņu, pārkāpumu, gan uz gūto vārtu rēķina.

Piektajā minūtē Latvijas izlase atjaunoja divu vārtu pārsvaru – pretuzbrukumā aizmūk Gints Meija ar Armandu Bērziņu, kurš piespēlē Oskaram Cibuļskim un viņš to "iešāva" vārtu augšējā stūrī – 3:1. Oskaram šie bija pirmie vārti Latvijas izlases sastāvā un komandas biedri uzdāvināja jaunajam aizsargam šo "vēsturisko" ripu.

Pēc nepilnas pusminūtes norvēģi atkal samazināja mūsējo pārsvaru līdz vieniem vārtiem – Ūle Kristians Tollefsens raidīja ripu Edgaram Masaļskim gar plecu, un tā ielidoja vārtu tīklā – 3:2.

Taču vēl pēc divām minūtēm Oskars Cibuļskis divkāršoja izlasē gūto vārtu skaitu, vēlreiz pārspējot Polu Grotnesu, kuru pilnībā bija aizsedzis Armands Bērziņš, – 4:2.

Perioda otrajā pusē spēle kļuva rupja un netīra, bieži izcēlās kautiņi, gan pie abu komandu vārtiem, gan pārējās zonās, taču skaitliskos pārsvarus neviena no komandām neizmantoja.

13.minūtē Norvēģijas izlase vēlreiz samazināja Latvijas pārsvaru, kad Anderss Fredriksens, vidus zonā saņēmis tālu piespēli no Mortena Aska, aizbēga no Krišjāņa Rēdliha un pārspēja Edgaru Masaļski – 4:3.

Spēlei punktu rezultāta ziņā pielika Georgijs Pujacs 14. minūtē, Latvijas izlasei kārtējo reizi realizējot skaitlisko vairākumu – 5:3.

Priekšpēdējā minūtē norvēģi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, taču pārspēt Masaļski viesiem vairs neizdevās, un pēdējā pārbaudes pirms došanās uz pasaules čempionātu Latvijas izlasei beidzās ar uzvaru.

Pēc mača beigu signāla gan izcēlās kautiņš, kurā aktīvi iesaistījās Kaspars Saulietis, un norvēģi ļoti saniknoti atstāja laukumu, pat nesagaidījuši labākā spēlētāja apbalvošanu un neatvadoties no pretiniekiem.

Atgādinām, ka pirmajā spēlē pirmdien Latvijas izlase uzvarēja Norvēģijas valstsvienību ar 4:1.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #30 Mārtiņš Raitums, #31 Edgars Masaļskis
Aizsargi: #5 Oskars Cibuļskis, #7 Kristaps Sotnieks, #8 Mārtiņš Jakovļevs, #14 Jēkabs Rēdlihs, #25 Jānis Andersons, #26 Krišjānis Rēdlihs, #28 Georgijs Pujacs.
Uzbrucēji: #9 Roberts Bukarts, #10 Lauris Dārziņš, #11 Gints Meija, #12 Herberts Vasiļjevs, #16 Ģirts Ankipāns, #17 Aleksandrs Ņiživijs, #21 Armands Bērziņš, #22 Roberts Jekimovs, #23 Andris Džeriņš, #24 Miķelis Rēdlihs, #27 Sergejs Pečura, #29 Mārtiņš Cipulis, #35 Kaspars Saulietis.

Norvēģijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #1 Lars Haugen, #33 Pal Grotnes
Aizsargi: #5 Eerikki Koivu, #24 Andreas Martinsen, #26 Kristian Forsberg, #37 Lars Lokken Ostli, #39 Erik Follestad, #47 Alexsander Bonsaksen, #55 Ole Kristian Tollefsen
Uzbrucēji: #8 Mads Hansen, #9 Marius Holtet, #10 Lars Erik Spets, #14 Peter Lorentzen, #16 Mathis Olimb, #19 Per Age Skoder, #20 Anders Bastiansen, #21 Morten Ask, #22 Martin Roymark, #35 Martin Lauma Ylven, #40 Ken Andre Olimb, #52 Anders Fredriksen

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!