Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pamatojoties uz jaunā "Dinamo Rīga" hokejista Aināra Podziņa izteikto vēlmi spēlēt Latvijas izlasē un šajā sakarā masu medijos paustajiem atšķirīgajiem viedokļiem šajā jautājumā, Latvijas Hokeja federācija (LHF) skaidro, kā oficiāli varētu notikt jaunā hokejista iekļaušanās valstsvienībā.

Hokejistam ar dubultpilsonību iespējas spēlēt vienas vai otras valsts izlasē regulē Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) statūti.

Ņemot vērā, ka Aināram Podziņam ir gan Krievijas, gan Latvijas pases un tātad arī abu valstu pilsonība, IIHF statūti nosaka, ka vienīgais kritērijs spēlēšanai kādas valsts izlasē ir tās pilsonība. Statūti paredz arī gadījumus, ja spēlētājam ir divu valstu pilsonība. Tādā gadījumā priekšroka tiek dota tai valstij, kurā spēlētājs pirmoreiz ir licencēts kā šīs valsts kādas no komandām spēlētājs. Podziņa gadījumā šāda valsts ir Krievija un viņam šobrīd nav šķēršļu spēlēšanai šīs valsts izlasē, ja viņš to vēlētos.

Aināram nav liegta iespēja nākotnē pārstāvēt arī Latvijas izlasi, tikai šādā gadījumā jāizpilda vairāki IIHF noteikumi. Pirmkārt, viņš nedrīkst būt spēlējis Krievijas izlasē. Otrkārt, viņam vismaz divi gadi jānospēlē kādā no Latvijas klubu komandām un tas tiek fiksēts pamatojoties uz hokejistam izsniegto starptautisko pārejas karti (ITC). Šobrīd Podziņam šādu pārejas karti no Krievijas hokeja federācijas spēlēšanai Latvijā uz divām sezonām jeb limitētu ITC ir iegādājusies "Dinamo Rīga" komanda.

Treškārt, minēto divu gadu laikā jeb Podziņa ITC kartes no Krievijas darbības laikā "Dinamo Rīga" komanda nedrīkst viņu pārsūtīt spēlēt ne uz vienu citu valsti ar jaunu pārejas karti, ko pieļauj IIHF pārejas noteikumi.

Ceturtkārt, nospēlētie divi gadi Latvijas kluba komandā tiek fiksēti no ITC kartes reģistrācijas brīža IIHF. Podziņa pārejas karte no Krievijas uz Latviju reģistrēta Starptautiskajā hokeja federācijā 2010. gada 27. septembrī.

Tādējādi no 2012. gada 28. septembra Ainārs Podziņš, izpildot visus iepriekš minētos noteikumus, un pirms tam parakstot jaunu pārejas karti Krievijas hokeja federācijā, tikai šoreiz nelimitētu ITC, iegūs tiesības kļūt par Latvijā licencētu hokejistu un pārstāvēt mūsu valsts izlasi.

Jāpiebilst, ka šis nav pirmais gadījums Latvijas hokeja vēsturē, kad hokejists ar dubultpilsonību izvēlas pārstāvēt Latviju. Pirms vairākiem gadiem to izdarīja Sarma Pone, kurai ir ASV un Latvijas pilsonība, izpildot visus iepriekš minētos noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!