Foto: F64
Savu otro spēli 75.pasaules čempionātā pirmdien aizvadīs Latvijas hokeja izlase, kas Bratislavā D grupas spēlē tiksies ar Somijas valstsvienību.

Spēle sāksies pulksten 21:15 pēc Latvijas laika un to tiešraidē translēs TV3.

Latvijai šajā spēlē nāksies iztikt bez aizsarga Artūra Kuldas, kuram IIHF par rupju spēka paņēmienu ir piespriedusi trīs spēļu diskvalifikāciju. Latvijas puses gan plāno iesniegt apelāciju, taču maz ticams, ka lēmums varētu tikt mainīts.

Latvija arī savu 15.pasaules čempionātu augstākajā divīzijā iesāka bez uzvaras, aizraujošā cīņā ar 2:4 zaudējot pašreizējai pasaules čempionei Čehijai. Savukārt Somija pirmajā spēlē bez problēmām pievārēja Dāniju - 5:1.

Latvija vēl ne reizi nav uzvarējusi Somiju pasaules čempionāta ietvaros, lai gan pārbaudes spēlēs ir gūti panākumi. Divas reizes Latvija piedzīvoja sagrāves (1998.gadā ar 0:6 un 2006.gadā Rīgā ar 0:5), 2008.gadā somi uzvarēja tikai ar 2:1, bet 2005.gadā komandu savstarpējā spēlē vārti netika gūti 0:0. Tieši šī spēle ir iegājusi pasaules čempionātu vēsturē, jo ir pēdējā, kurā nevienai komandai neizdevās gūt vārtus. No 2006.gada pasaules čempionāta, kas risinājās Rīgā, neizšķirti vairs nevar būt, jo pagarinājumā vai "bullīšos" tiek noskaidroti uzvarētāji.

Vēl pirmdien D grupā pulksten 17:15 cīņu uzsāks Čehija pret Dāniju. Tāpat pirmdien Košicē spēles aizvadīs C grupas komandas - pulksten 17:15 ASV tiksies ar pagaidām lielākās sensācijas autori Norvēģiju, bet pulksten 21:15 nūjas krustos Zviedrija un Austrija.

Latvijas izlase 15.gadu pēc kārtas spēlē pasaules čempionāta elitē. Līdz šim Latvijas labākais sasniegums ir septītā vieta, kas tika izcīnīta debijā 1997.gadā, 2004.gadā un 2009.gadā. Pagājušajā gadā Vācijā Latvijas hokejisti ierindojās 11.vietā.

Šogad no dalības Latvijas izlasē dažādu iemeslu dēļ atteikušies Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, tāpat traumu dēļ nevarēs spēlēt Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis un Edgars Lūsiņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, bet tikai pēdējās trijās tika gūtas uzvaras. Sākumā Latvijas izlase izbraukumā ar 1:4 un 4:7 zaudēja Zviedrijai, tad ar 0:5 un 3:5 "Arēnā Rīga" piekāpās Somijai un vēlāk ar 4:5 pēcspēles "bullīšos" zaudēja arī Austrijai. Tikai sestajā mačā viesos ar 3:2 "bullīšos" izdevās revanšēties Austrijai, bet šonedēļ divos mačos "Arēnā Rīga" Latvija ar 4:1 un 5:3 pieveica Norvēģiju.

Latvijas izlasei kā mērķis ir izvirzīts iekļūšana otrajā kārtā, tomēr komandas vadība un hokejisti mērķē augstāk - uz vietu ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā Slovākijā:

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Māris Jučers;
Aizsargi: Artūrs Kulda, Krišjānis Rēdlihs, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Jēkabs Rēdlihs, Jānis Andersons, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks;
Uzbrucēji: Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Ģirts Ankipāns, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Armands Bērziņš, Roberts Bukarts, Gints Meija, Ronalds Ķēniņš, Sergejs Pečura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!