Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas hokeja izlase par ceļazīmi uz 2014. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos visticamāk cīnīsies kvalifikācijas turnīrā, kas norisināsies 2013. gadā no 7. līdz 13. februārim.

Sestdien Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) gadskārtējā kongresā Bratislavā tika pieņemta nākamo ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīra izspēles kārtība un kvalifikācijas noteikumi, informē IIHF.

Kongress apstiprināja, ka automātisku ceļazīmi uz Soču olimpiskajām spēlēm iegūs deviņas labākās IIHF ranga valstsvienības pēc 2012. gada pasaules čempionāta, kuru vidū Latvijas izlasei tikt ir drīzāk tikai teorētiskas izredzes. Latvija šobrīd IIHF rangā ieņem 12. vietu, un pakāpties līdz devītajai vietai tā varētu tikai tad, ja teicami nospēlētu nākamā gada pasaules čempionātā.

Savukārt kvalifikācijas turnīri notiks divās fāzēs, no kurām pēdējā sacentīsies komandas, kuras rangā ieņem 10. līdz 18. vietu (šobrīd arī Latvija), kā arī trīs veiksminieces no pirmās kvalifikācijas kārtas. Otrajā kvalifikācijas kārtā 12 komandas būs sadalītas trīs grupās pa četrām, un tikai grupu uzvarētāji iegūs ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm.

Izmaiņas skārušas arī olimpiskā hokeja turnīra izspēles kārtību izslēgšanas spēļu stadijā. Priekšsacīkstēs, līdzīgi kā 2010. gadā Vankūverā, 12 izlases būs sadalītas trīs grupās pa četrām komandām. Atšķirīga no Vankūveras būs iekļūšana ceturtdaļfinālā, kurā Sočos tiks katras grupas divas labākās komandas, kā arī divas labākās trešo vietu ieguvējas. Vankūverā ceturtdaļfinālā uzreiz iekļuva trīs grupu uzvarētājas un labākā otrās vietas ieguvēja, bet pārējās astoņas komandas aizvadīja izslēgšanas spēles, kuru uzvarētāji turpināja cīņu par medaļām.

Latvijas izlase piedalījusies pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs - 2002. gadā Soltleiksitijā, 2006. gadā Turīnā un 2010. gadā Vankūverā. Pirms visām trim olimpiādēm Latvija allaž pārvarēja kvalifikācijas turnīru barjeru, kas tai neizdevās pirms 1994. gada olimpiskajām spēlēm Lillehammerā un 1998. gada spēlēm Nagano.

Arī Latvijas sieviešu hokeja izlasei cīņa par olimpisko ceļazīmi sāksies no kvalifikācijas, taču atšķirībā no vīriešu izlases, viņām visticamāk nāksies startēt jau no pirmās kvalifikācijas kārtas. Automātisku ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm iegūs rīkotājvalsts Krievija un piecas labākās komandas IIHF rangā. Savukārt kvalifikācijā pirmajā kārtā sacentīsies komandas, kuras rangā ieņem 13. līdz 18. vietu, bet otrajā kārtā komandas, kuras rangā ir no 7. līdz 12. vietai, kā ir divas pirmās kārtas veiksminieces. Kvalifikācijā noskaidros divas veiksminieces, kas spēlēs Sočos. Latvijas sieviešu izlase šā gada IIHF rangā ieņem 13. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!