Latvijas Basketbola savienība (LBS) valde ceturtdien nolēma piespriest dažāda veida diskvalifikācijas no valstsvienības Kristapam Valteram, Armandam Šķēlem, Kasparam Bērziņam, Andrim Biedriņam un Kasparam Kambalam, informēja LBS.

Bargākais sods piespriests Kristapam Valteram, kuram trīs gadus būs liegts spēlēt izlasē. Divu gadu diskvalifikācija piespriesta Armandam Šķēlem, bet Bērziņš, Biedriņš un Kambala diskvalificēti uz vienu gadu nosacīti.

Bērziņam, Biedriņam un Kambalam pie atkārtota disciplinārā pārkāpuma stāsies spēkā diskvalifikačija un treneri viņus varēs atskaitīt no valstsvienības.

Tā ir pirmā reize Latvijas sporta vēsturē, kad no sporta spēļu valstsvienības sportisti tiek diskvalificēti dēļ disciplināriem pārkāpumiem.

Lēmumu LBS valde pieņēmusi, "izvērtējot izlases treneru un personāla iesniegtās atskaites, masu medijos izskanējušo informāciju, un ņemot vērā, ka nacionālās izlases basketbolisti ir paraugs tūkstošiem jauno sportistu, kuri ikdienā seko un atdarina savu elku uzvedības modeli".

LBS valde arī uzsvēra, ka "dalība nacionālajā izlasē ir iespējami augstākais valsts pārstāvniecības veids sportā" un "akcentēja nepieciešamību ilgtermiņā nodrošināt visa vecuma basketbolistu godprātīgu attieksmi pret treniņu procesu, komandas biedriem, treneriem un līdzjutējiem".

Tāpat LBS valde nosodīja LBS valde nosodīja Kaspara Kambalas rīcību pēc Vācijas-Latvijas spēles, norādot, "ka tā ir pilnīgi nesaderīga ar sporta ētiku un "fair-play" principiem un atbalstīja "FIBA Europe" pieņemto lēmumu par četru spēļu diskvalifikāciju".

Atgādinām, ka Eiropas čempionātā Polijā pēc pēdējās Latvijas spēles pret Vāciju Kambala ar elkoni iesita pretinieku spēlētājam Štefanam Hāmanam, kurš skrēja pie komandas biedriem priecāties par tikšanu otrajā posmā.

Par vairāku basketbolistu iespējamajiem disciplīnas pārkāpumiem tika runāts jau sagatavošanās procesā. Pēc turnīra Turcijā no izlases "par atkārtotiem disciplīnas pārkāpumiem" tika atskaitīts Bērziņš. Pēc viņa atskaitīšanas parādījās informācija par vairāku basketbolistu iespējamo nespēlēšanu Eiropas čempionātā, tomēr tas nenotika.

Latvijas izlases galvenais treneris Kemzura pirms un arī Eropas čempionāta laikā netieši norādīja uz vairāku basketbolistu disciplīnas pārkāpumiem, taču konkrētus piemērus lietuviešu speciālists nevēlējās minēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!