Foto: F64
Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs izteicies, ka vēlētos sagaidīt vairāk patriotisma no spēlētājiem, bet par 2017. gada pasaules čempionāta rīkošanu Latvijā LHF prezidents nu jau runā diezgan izvairīgi.

Pirms gaidāmā pasaules čempionāta hokejā viens pēc otra par nespēlēšanu Latvijas izlasē ziņo hokejisti, kuri iepriekšējos gados bijuši komandas balsts un spēks. Viens no pirmajiem bija uzbrucējs Jānis Sprukts, un varbūt tāpēc, ka viņš bija pirmais, Jāņa lēmums izsauca plašu rezonansi sabiedrībā.

"Agrāk [puišos] bija vairāk patriotisma. Cilvēki vairāk mīlēja, cienīja savu valsti," intervijā "Delfi Sports" izteicās LHF prezidents. "Un tagad prevalē arī materiālā puse – ja agrāk Sprukts pelnīja trīs četrus tūkstošus eiro mēnesī, viņam bija ļoti svarīgi piedalīties pasaules čempionātā, kurā klāt ir daudz aģentu, skautu. Ja jaunais klubs viņam solīja par pāris tūkstošiem vairāk, viņš bija laimīgs. Kas tagad? Viņš saņem pieklājīgu algu. Un, iespējams, nedaudz arī zvaigžņu slimība."

"Jānis ir labs cilvēks, man viņš patīk. Viņam ir raksturs," atzīst Lipmans. "Taču nedrīkst aizmirst, ka tu pārstāvi savu valsti. Cienījamāk būtu bijis parādīt apzinīgumu un piedalīties pasaules čempionātā. Domāju, viņš pārdomās. Ja ne tagad, tad vēlāk."

Ziemas beigās Latvijas valdība nosūtīja Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF) vēstuli par Latvijas apņemšanos rīkot 2017. gada pasaules čempionātu, taču LHF prezidents par šo pasākumu runā nu jau bez entuziasma.

"Ja [no valsts] būs tāda pat attieksme, kā iepriekšējos gados, tad es ar to nenodarbošos. Jau šodien sāk uzdot jautājumu – mums tas čempionāts vispār ir vajadzīgs?" saka Lipmans. "Galīgais lēmums par čempionāta rīkošanu tiks pieņemts nākamgad. Un tas ir labi. Man ir dota iespēja pārdomāt, vai mums ir pie tā ir jāķeras klāt."

"Mājās man jau sen saka, ka es esmu nenormāls. Sak, met pie malas vienreiz to hokeju," atzīstas LHF prezidents. "Tāpēc es pie sevis esmu nolēmis – jā sāksies kaut kāda viļņošanās, lai savāc to federāciju. Profesionālais hokejs pie mums būtu nomiris vēl 90. gados, ja nebūtu tāds trakais kā Lipmans. Man nav kauns par to runāt. Lai vēl kāds pamēģina izdarīt hokejā tik, cik es esmu izdarījis. Pie mums nekad nebūtu bijis pasaules čempionāts. Es jums galvoju – nekad! Latviju neviens neizskatīja kā nopietnu pretendenti, kā potenciālo meistarsacīkšu rīkotāju. Bet es klausos visas tās riebeklības valdībā. Toreiz Ministru kabineta sēdē premjers teica saviem padotajiem – jūs tur ar Lipmanu neko nelemiet, jo mēs nevaram "izvilkt" čempionātu."

"Tāpēc jautājums par 2017. gada čempionātu pagaidām ir atklāts," nosaka Lipmans.

Šogad IIHF lems par 2016. gada pasaules čempionāta norises vietu, un uz šo turnīru pretendē Krievija un Dānija. "Domāju, Krievijai ir lielākas izredzes," uzskata Lipmans. "Bet nākamgad, ja mēs nepārdomāsim, mums konkurentos būs tā pati Dānija, Ukraina, arī Austrija domā iesniegt savu pieteikumu. Konkurenti ir nopietni, bet tajā, ka mums nav otras halles, es problēmu nesaskatu. Kad ieguvām tiesības rīkot 2006. gada čempionātu, mums vispār nevienas arēnas nebija…"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!