Foto: DELFI.lt
Lietuvas U-19 basketbola izlase pēc svētdien Rīgā izcīnītās uzvaras pasaules čempionātā atgriezusies mājās, kur tai sarīkota tikpat svinīga sagaidīšana kā pērn Lietuvas vīriešu basketbola valstsvienībai, kas pārveda bronzas godalgu no pasaules čempionāta Turcijā.

Iebraucot Viļņā, jaunos basketbolistus sagaidīja īpaši viņiem par godu izveidota pilsētas robežzīme ar vārdiem "Viļņa. Lietuva sveic pasaules čempionus!".

Pie Seima ēkas viņi pārsēdās vaļējā dzeltenā autobusā, kas, spēlējot pūtēju orķestrim, pa karodziņiem rotāto un cilvēku pilno Ģedimina prospektu un Pils ielu basketbolistus aizveda uz Rātslaukumu.

Tur čempionus jau gaidīja milzīgs pulks līdzjutēju, skandējot "Mēs uzvarējām!", vēsta portāls "Lrytas.lt".

Skanot par Lietuvas otro himnu dēvētajai basketbola dziesmai "Trīs miljoni", uz lielā ekrāna tika rādīti vakarējās spēles mirkļi, un cilvēki ik pa brīdim uzgavilēja veiksmīgajiem metieniem.

"Ļoti gaidījām atgriešanos Lietuvā. Brīnišķīga sajūta, viss tik skaisti izrotāts. Pa īstam noticējām, ka esam kļuvuši par pasaules čempioniem, kad ieraudzījām gaidošos cilvēkus," stāstījis čempionvienības līderis Jons Valančūns, kas atzīts par šā čempionāta vērtīgāko spēlētāju.

"Šie vīri parādīja visai pasaulei, ka lietuvieši ir labs, talantīgs un ar cīņas sparu apveltīts spēks," sacījis izlases galvenais treneris Kazis Maksvītis.

Rātslaukumā basketbolistus apsveica Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Viļņas mērs Artūrs Zuoks.

"Tie ir mūsu, Lietuvas un pasaules čempioni. Šodien, pateicoties viņiem, mēs varam augstu pacelt galvas. Pateicoties viņiem, Lietuvas vārds skan visā pasaulē. Pateicoties viņiem, sakām, ka mums ir zelta jaunatne. Viņi būs paraugs mūsu vīriem Eiropas čempionātā," uzsvēra prezidente.

"Paldies, paldies," skandēja cilvēki laukumā.

Nokāpuši no goda pjedestāla, izlases spēlētāji staigāja gar drošības barjeru un spieda rokas līdzjutējiem.

Pasaules čempionus šai dienā sveikusi arī policija, kam sagaidīšanas laikā jāgādā par kārtību Viļņas ielās. Vienlaikus tā aicinājusi sagaidīšanas dalībniekus būt atbildīgiem un nesabojāt prieka mirkļus.

"Viļņas apriņķa policija, tāpat kā visa Lietuvas tauta, priecājas un lepojas par jauno basketbolistu sasniegumu. Savā priekā policisti dalīsies ar visiem sagaidīšanas dalībniekiem, parādot maksimālu izpratni un toleranci, tomēr (..) gribam aicināt šajos mirkļos, kas vieno mūs visus, neaptumšot priecīgo noskaņu ar tādu rīcību, kas apdraudētu apkārtējo cilvēku drošību vai aizskartu viņu cieņu," teikts policijas paziņojumā.

Ap plkst.20 čempionus paredzēts sveikt arī Kauņā, kur viņus sagaidīs pilsētas mērs Rimants Mikaitis, bet vēlāk basketbolisti Rātslaukumā tiksies ar Kauņas iedzīvotājiem.

"Vakarējā uzvara vēlreiz apliecinājusi, ka mums ir, ar ko lepoties, lai arī esam maza tauta. (..) Aicinu visus šodien sagaidīt basketbolistus Kauņā, vēlreiz radot viņiem tādu atmosfēru, kāda valdīja finālsacīkstēs Rīgā," sacījis mērs.

Jau ziņots, ka Pasaules U-19 basketbola čempionāta finālspēlē Lietuvas izlase svētdien pilnu "Arēnas Rīga" tribīņu priekšā ar rezultātu 85:67 pieveica Serbiju. Uz spēli Latvijas galvaspilsētā bija ieradušies tūkstošiem lietuviešu basketbola līdzjutēju, kas piepildīja arēnas tribīnes, veicinot Lietuvas valstsvienības uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!