Foto: LETA
Lietuvā trešdien četrās pilsētās - Šauļos, Alītā, Paņevežā un Klaipēdā - sākas 2011.gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāts, kurā starp 24 dalībniecēm ir arī Latvija.

Eiropas čempionāts Lietuvā risināsies līdz 18.septembrim, kad kļūs zināmi jaunie čempioni. Otrā posma spēles risināsies Viļņā, bet izslēgšanas turnīra mači notiks Lietuvas basketbola mekā Kauņā, jaunajā hallē.

Latvijas basketbola izlase savas spēles aizvadīs Šauļos. Priekšsacīkstēs B grupā Latvija tiksies ar Franciju (31.augustā), Serbiju (1.septembrī), Itāliju (2.septembrī), Izraēlu (4.septembrī) un Vāciju (5.septembrī).

Vēl priekšsacīkstēs A grupā spēlēs mājiniece Lietuva, pašreizējā Eiropas čempione Spānija, Lielbritānija, Portugāle, Turcija un Polija; C grupā - Melnkalne, Maķedonija, Bosnija un Hercegovina, Somija, Horvātija un Grieķija, bet D grupā - Beļģija, Gruzija, Krievija, Bulgārija, Ukraina un Slovēnija.

Pēc priekšsacīkstēm katras grupas trīs labākās komandas turpinās cīņas otrajā posmā, bet pārējām komandām "Eurobasket 2011" būs beidzies. Pēc otrā posma katras grupas četras labākās komandas iekļūs "play off" un turpinās cīņas par medaļām, kā arī ceļazīmēm uz Londonas olimpiskajām spēlēm. Tiesības spēlēt 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs iegūs abas "Eurobasket 2011" finālistes, bet 3.-6.vietas ieguvējas spēlēs papildus kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas izlase gatavošanos "Eurobasket 2011" sāka 20.jūlijā. Šogad, aizbildinoties ar savainojumiem, Latvijas izlasē nav Andra Biedriņa, Kaspara Bērziņa un Kristapa Janičenoka, kurš gan šobrīd piedalās pārbaudes spēlēs "VEF Rīga" sastāvā. Savukārt Kristapam Valteram un Armandam Šķēlem vēl nav beidzies diskvalifikācijas termiņš, Sandis Valters publiski paziņojis, ka vairs nespēlēs izlasē, bet Gatis Jahovičs cīnās ar savainojumiem. Vēl viens basketbolists Kaspars Kambala, kurš iepriekš izteicās par iespējamo nespēlēšanu valstsvienībā, nemaz nebija iekļauts kandidātu sarakstā, jo valstsvienības sastāvs tiek atjaunināts.

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Pirmajās sešās Latvijas basketbolisti piedzīvoja zaudējumus, bet pēdējās divās tika izcīnītas uzvaras, un uz šādas pozitīvas nots valstsvienība devās uz Šauļiem.

Lietuvā basketbolisti ieradās pirmdien, bet otrdien aizvadīja treniņu spēļu mājvietā Šauļu jaunajā arēnā. Pēc treniņa valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis atzina, ka komanda ir pilnībā gatava Eiropas čempionātam un būs savā labākajā formā.

Latvijas izlase sesto reizi pēc kārtas spēles Eiropas čempionāta finālturnīrā un astoto reizi kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Visaugstākais panākums Latvijai bija 2001.gadā, kad komanda ieguva astoto vietu. Toreiz valstsvienībā spēlēja arī Bagatskis un Roberts Štelmahers, kuri šobrīd vada valstsvienību no soliņa.

Latvijas izlases sastāvs: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Artūrs Bērziņš, Rolands Freimanis, Andrejs Šeļakovs, Mārtiņš Meiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!