Foto: sportacentrs.com
Latvijas vīriešu basketbola izlase sestajā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta finālturnīra pirmdien ar rezultātu 79:83 (20:13, 24:21, 19:25, 16:24) piekāpās Gruzijas valstsvienībai, piedzīvojot sesto neveiksmi.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 25 gūtajiem punktiem bija Jānis Blūms, tomēr viņš realizēja tikai trīs no 11 izmestajiem tālmetieniem. Savukārt ar 16 punktiem izcēlās Jānis Strēlnieks.

Tikmēr Gruzijas valstsvienībā lielisku maču aizvadīja Zaza Pačulija, kura kontā bija 42 punkti un sešas atlēkušās bumbas.

Kaut Latvijas izlase pirmajā ceturtdaļā pamanījās izdarīt 13 tālmetienus, bet precīzi bija tikai trīs no tiem, mājinieki pirmās desmit minūtes aizvadīja daudz sekmīgāk, izvirzoties vadībā jau no pirmās minūtes. Latvijas izlase veiksmīgāk cīnījās par atlēkušajām bumbām un pieļāva mazāk kļūdu, pirmo ceturtdaļu noslēdzot ar rezultātu 20:13 savā labā.

Otrā ceturtdaļa sākās mazrezultatīvā cīņā, un pēc piecām spēlētām minūtēm katra komanda bija guvusi tikai pa sešiem punktiem. Latvijas izlase turpināja izpildīt daudz tālmetienu, kas pēc Riharda Kuksika un Jāņa Strēlnieka precīziem trejačiem ļāva izvirzīties vadībā ar 35:23. Vairāk nekā 12 punktu pārsvaru pirmajā puslaikā tomēr Latvijas izlase nespēja iegūt un pēc 20 spēlētām minūtēm atradās vadībā ar 44:34.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlasei, kā šīs vasaras pārbaudes spēlēs ierasts, vairs tik labi neveicās - jau ceturtās minūtes sākumā pēc Viktora Sanikidzes tālmetiena viesi pārņēma vadību ar 49:48. Savukārt vēl pēc divām ar pusi minūtēm gruzīnu pārsvars sasniedza sešus punktus - 56:50. Tomēr ceturtdaļas beigās iniciatīva atkal pilnībā pārgāja Latvijas izlases īpašumā - pēc Andreja Šeļakova izprovocētas Pačulijas tehniskās piezīmes latvieši ieguva emocionālo pacēlumu, turklāt skaisti bumbu no augšas grozā trieca Dairis Bertāns, bet kopumā mājinieki guva 13 punktus pēc kārtas. Rezultāta starpību nedaudz samazināja vien Manučara Markoišvili tālmetiens pašā ceturtdaļas izskaņā un pirms spēles pēdējām desmit minūtēm Latvija atradās vadībā ar 63:59.

Spēles ceturtā ceturtdaļa sākās aktīvā, bet mazrezultatīvā spēlē. Pirmos punktus Latvijas izlase guva vien piektās minūtes pašā izskaņā, kad Blūms realizēja divus soda metienus - šajā brīdī Gruzijai jau atkal bija četru punktu pārsvars. Ceturtdaļas otrajā pusē Latvijas izlases rezultativitāte atraisījās, bet neko vairāk par vairākas reizes panāktu neizšķirtu latvieši nespēja paveikt. Pēdējās minūtes sākumā Gruzija ieguva arī sešu punktu pārsvaru, tomēr Blūms ar tālmetienu rezultātu sākotnēji samazināja līdz 76:79, bet 21 sekundi pirms pamatlaika beigām Strēlnieks guva divus punktus ar sodu, panākot neizšķirtu 79:79.

Atlikušajā laikā Pačulija realizēja divus soda metienus, bet Blūma metiens no groza apakšas nebija precīzs un Latvijai nācās piedzīvot neveiksmi ar 79:83. Kopumā Latvijas izlase mačā izmeta 34 tālmetienus - par diviem vairāk nekā divpunktu metienus -, realizējot astoņus no tiem.

Trešdien abas komandas savā starpā tiksies jau Jelgavā.

Pirmajās piecās pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta Latvijas valstsvienība bija piedzīvojusi piecus zaudējumus - pirmajās divās spēlēs Latvijas izlase Klaipēdā ar rezultātu 91:94 zaudēja Lietuvas studentu izlasei un ar 63:73 piekāpās Slovēnijas valstsvienībai, pēc tam ar 68:87 un 59:84 savā laukumā piekāpās Krievijas basketbolistiem, bet sestdien Latvija ar 75:95 izbraukumā cieta neveiksmi cīņā ar Lietuvu.

Pēc otrās spēles ar Gruziju Latvijai vēl atliks tikai viena pārbaudes spēle, kurā tā 27.augustā Jelgavā spēkosies ar Lielbritānijas komandu.

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pēdējos divus spēlētājus, kas nedosies uz Eiropas čempionāta finālturnīru, nosauks tikai pēc valstsvienības noslēdzošās pārbaudes spēles ar Lielbritāniju.

Pašlaik kopā ar izlasi trenējas 14 spēlētāji, bet uz čempionātu dosies 12 basketbolisti.

Pagājušās nedēļas sākumā no izlases tika atskaitīti Ivars Timermanis un Pāvels Veselovs.

Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas no 31.augusta līdz 18.septembrim risināsies Lietuvā, spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu saraksts: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Artūrs Bērziņš, Rolands Freimanis, Andrejs Šeļakovs, Lauris Blaus, Mārtiņš Meiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!