Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis paziņojis valstsvienības kandidātu sarakstu pirms 201.gada Eiropas čempionāta finālturnīra, kas augusta beigās sāksies Lietuvā.

Valstsvienības treneru kolektīvs nosaucis 20 basketbolistus, kuri iekļauti paplašinātajā kandidātu sarakstā. Gatavošanās Eiropas čempionāta finālturnīram sāksies 20.jūlijā, uz pirmajiem treniņiem paredzēts uzaicināt 16-17 spēlētājus.

Kandidātu sarakstā ir vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Andris Biedriņš, par kura dalību "Eurobasket 2011" gan nav skaidrības. Bagatskis pēdējo reizi ar Biedriņu ticies aprīļa vidū, un toreiz "viņa pozīcija bija izvairīga".

"Ņemot vērā Andra statusu, mums jāņem vērā arī viņa kluba un aģentu pozīcija. "Warriors" vadība apstiprinājusi, ka atbalsta Andra spēlēšanu valstsvienībā un patlaban noris sarunas par apdrošināšanas noteikumiem. Pasaules U19 čempionāta laikā "Warriors" pārstāvji - skautu dienesta vadītāja, sporta operāciju direktors - viesosies Latvijā," skaidro Bagatskis. "Aģenti neiebilst, bet galīgā lēmuma pieņemšana atstāta paša Andra ziņā. Zinot, ka uz šo Eiropas čempionu pošas daudzi NBA spēlējošie eiropieši, ceru, ka arī Biediņš izlems pozitīvi."

Tāpat skaidrība neesot par Kristapa Janičenoka dalību, jo Latvijas čempionu "VEF Rīga" kapteinis nav pilnībā atlabis pēc sezonas beigās gūtajiem savainojumiem. Par Janičenoka iespējamo spēlēšanu būs zināms pēc rehabilitācijas procesu iziešanas.

Kandidātu sarakstā nav iekļauti diskvalificētie Kristaps Valters un Armands Šķēle, kā arī Sandis Valters, kurš paziņojis par karjeras beigšanu valstsvienībā, un Gatis Jahovičs, kurš cīnās ar daudzajiem savainojumiem.

Tāpat kandidātu sarakstā nav Kaspara Kambalas, kuru Bagatskis uzskata par vienu no labākajiem centriem Eiropā. "Lai viņš varētu pilnībā parādīt savas labākās īpašības, līdzās jābūt atbilstošā stilā spēlējošiem partneriem. Gandrīz visi basketbolisti, ar kuriem kopā Kambala Latvijas izlasē nospēlēja savas labākās spēles, diemžēl jau beiguši gaitas valstsvienībā. Pērn sākām veidot jaunu komandas modeli un tagad šis process turpinās. Turklāt ziemā pats Kaspars publiski izteicās, ka, iespējams, izlasei jau pateicis ardievas. Izvērtējot visus apstākļus, treneru kolektīvs nolēma Kasparu talkā neaicināt."

Dažādu iemeslu dēļ Bagatskis uz izlasi nolēmis neaicināt arī Ingu Bankevicu, Ernestu Kalvi, Ronaldu Zaķi un Jāni Kaufmani.

Bagatskis neizslēdz iespēju, ka kandidātu pulkā varētu parādīties daži jaunie basketbolisti, bet par to tiks lemts vēlāk.

Latvijas izlases kandidātu saraksts:
Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Rinalds Sirsniņš, Kristaps Janičenoks, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Artūrs Bērziņš, Ivars Timermanis, Kaspars Bērziņš, Rolands Freimanis, Pāvels Veselovs, Andris Biedriņš, Andrejs Šeļakovs, Lauris Blaus, Raitis Grafs, Dāvis Rozītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!