Foto: DELFI
Šī gada valsts budžetā finansējums sportam sasniedz 51,4 miljonus eiro, kas ir par aptuveni pusotru miljonu eiro vairāk nekā pagājušajā gadā. Lauvas tiesa no šīs naudas atvēlēta sporta infrastruktūras attīstībai un uzturēšanai. Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sporta organizāciju vadītāji gan atzina, ka nav apkopota informācija par kopējo finansējumu nozarei, ieskaitot pašvaldību finansējumu, valsts kapitālsabiedrību un privātus ziedojumus, sponsoru atbalstu.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis atzina, ka ir "ļoti grūti savākt precīzus datus no atsevišķām sporta organizācijām". Piemēram, nav informācijas par daudziem privātiem klubiem, sporta veidu federācijas nesaņem datus par sportistu privātajiem sponsoriem. "Bet mēs šobrīd mēģinām savākt precīzas ziņas no katras sporta organizācijas, cik ir iztērēts, gatavojot kandidātus Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm par ziemas veidiem," teica LOK vadītājs. Pēc viņa aplēsēm komandas izdevumi pusotra gada laikā ir aptuveni trīs miljoni eiro.

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis piebilda, ka, pēc Finanšu ministrijas datiem, kopumā gadā Latvijā visi ziedojumi, ieskaitot labdarībai, sasniedz 50 miljonus eiro gadā. No tiem sporta atbalstam tiek atvēlēti 15 - 19 miljoni eiro. No šīs naudas LSFP un LOK organizācijās apzinātie ziedojumi veido tikai 2-3 miljonus eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informē, ka detalizētas ziņas par sadalījumu būs pieejamas ministrijas mājaslapā pēc lēmumu pieņemšanas par līdzekļu sadalījumu, jo vairākās apakšprogrammās paredzēto līdzekļu sadalei atbilstoši normatīvajiem aktiem jāveic sadales procedūras, tostarp ar to izskatīšanu Finanšu piešķiršanas sportam komisijā un Latvijas Nacionālajā sporta padomē. Tomēr zināmas ir galvenās aktivitātes.

Pilnu raidījuma ierakstu iespējams noskatīties šeit:

Sporta būves – 19 miljoni eiro

Foto: Publicitātes foto

Šajā apakšprogrammā atvēlētais finansējums paredzēts, lai sniegtu atbalstu valsts pārvaldībā esošo nacionālo sporta bāzu darbībai, veicinot sporta pakalpojumu pieejamību, kā arī atbalstīt valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošanu.

Šī nauda paredzēta Izglītības un zinātnes ministrijas pārvaldībā esošo nacionālo sporta bāzu uzturēšanai, proti komunālo pakalpojumu, un citu izdevumu segšanai, kā arī daļai atlīdzību; Valmieras pilsētas pašvaldībai Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai un vieglatlētikas manēžas būvniecībai; Liepājas pilsētas pašvaldībai slēgto tenisa kortu būvniecībai; Ventspils pilsētas pašvaldībai Olimpiskā centra "Ventspils" sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai; SIA "Tenisa centrs "Lielupe"" Tenisa centra "Lielupe" (attēlā) rekonstrukcijas projekta īstenošanai; Jēkabpils pilsētas pašvaldībai Jēkabpils multifunkcionālās halles būvniecībai; Madonas pilsētas pašvaldībai biatlona un slēpošanas bāzes "Smeceres sils" attīstībai; citu valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai.

Sporta federācijas un sporta pasākumi – 3 miljoni eiro

Foto: LETA

Šī nauda paredzēta, lai sniegtu atbalstu atzīto sporta federāciju darbībai un to pārstāvēto sporta veidu un darbības jomu attīstībai Latvijā, kā arī atbalstīt dažāda līmeņa sporta sacensību organizēšanu Latvijā.

Finansējuma saņēmēji ir biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome" (LSFP), kas to tālāk sadala atzītajām sporta federācijām, un tās sporta federācijas, kuras 2018. gadā Latvijā organizēs Eiropas un pasaules mēroga sporta sacensības.

Tāpat no šīs naudas tiek finansēta sabiedriski nozīmīgu tautas sporta un skolu jaunatnes sporta pasākumu organizēšana. Piešķirtā finansējuma sadali konkursa kārtībā nodrošina LSFP. Šajā apakšprogrammā ietilpst arī līdzekļi sporta federācijās nodarbināto speciālistu darba samaksai, sporta stipendiju konkursam.

Tāpat no šīs naudas tiek finansēta LSFP darbība, koordinējot un kontrolējot sporta federāciju darbību, to interešu pārstāvēšanai un īstenošanai, lemjot par sporta federācijas atzīšanu vai statusa atņemšanu, kā arī sertificējot sporta speciālistus un šaušanas instruktorus.

2018. gada budžetā šajā apakšprogrammā paredzēts finansējums arī Latvijas Olimpiskās komitejas projektam "Sporto visa klase" un pasākuma "Latvijas Gada balva sportā" organizēšanai, Latvijas Sporta muzejam grāmatas "Latvijas sporta lepnums 1918-2018" izdošanai, Latvijas Sporta veterānu - senioru savienībai finālsacensību organizēšanai ar pasaules latviešu piedalīšos, kas ir Latvijas valsts simtgades svinību pasākums.

Murjāņu sporta ģimnāzija – 2 miljoni eiro

Foto: LETA

Murjāņu sporta ģimnāzijas darbības nodrošināšanai valsts budžetā atvēlēti 2,03 miljoni eiro. Kā finansējuma mērķis norādīts: "Veicināt kandidātu sagatavošanu Latvijas Nacionālo izlašu startiem Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos, vienlaikus nodrošinot sportistiem vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības ieguvi."

Latvijas Sporta muzejs – 149 tūkstoši eiro

Foto: DELFI

Latvijas Sporta muzeja darbībai šogad piešķirti 148,95 tūkstoši eiro. No šī finansējuma paredzēts krāsot muzeja ēkas Rīgā, Alksnāja ielā 9, ārsienas, kā arī uzlabot novērošanas sistēmu tajā. Tāpat par šo naudu Daugavas stadionā iecerēts izveidot pastāvīgo ekspozīciju. Vēl viena no plānotajām aktivitātēm ir "Latvijas Olimpiešu Goda zāles - Zelts. Sudrabs. Bronza" ierīkošana.

Starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā – 1 miljons eiro

Foto: Rihards Baumanis

Daži no pasākumiem, ko paredzēts atbalstīt ar šajā budžeta apakšprogrammā piešķirtajiem 992 tūkstošiem eiro, ir Latvijas Automobiļu federācijas rīkotais pasaules rallijkrosa čempionāta posms un Eiropas čempionāta rallijā posms, kā arī Latvijas Šaha federācijas rīkotais Eiropas čempionāts šahā jauniešiem. No šī finansējuma paredzēts atbalstīt arī citu Latvijas Nacionālā sporta padomē saskaņotu nacionālas nozīmes starptautisku sporta pasākumu organizēšanu.

Dotācija komandu sporta izlasēm – 1,65 miljoni eiro

Foto: LHF

Finansējums, lai nodrošinātu valsts izlašu sagatavošanu un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātos un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās, ir 1,65 miljoni eiro.

Par sadalījumu konkrēto sporta veidu izlasēm, vērtējot virkni kritēriju, lemj IZM izveidota komisija. Prioritāri finansējums paredzēts basketbola, futbola, handbola, hokeja, kērlinga, regbija un volejbola valsts izlasēm.

Sporta pedagogu darba samaksa – 14,7 miljoni eiro

Foto: LETA

Profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu algām un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām budžetā paredzētais finansējums ir 14,7 miljoni eiro. Kā apakšprogrammas mērķis norādīts: "Nodrošināt finansējumu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu īstenošanai, tādejādi nodrošinot talantīgo jauno sportistu atlasi un trenēšanu, lai sagatavotu rezerves augstas klases sportistiem, kā arī veicinot bērnu un jauniešu iesaisti sportiskās, veselīgu un aktīvu dzīvesveidu veicinošās aktivitātēs."

Augstas klases sasniegumu sports – 6,8 miljoni eiro

Foto: AFP/Scanpix

Labāko sportistu sagatavošanai olimpiskajām spēlēm un starptautiskām sacensībām šogad atvēlēti 6,76 miljoni eiro.

SIA "Latvijas Olimpiskā vienība" par šo naudu nodrošina individuālo olimpisko sporta veidu labāko sportistu sagatavošanu. Tāpat finansējuma saņēmējs ir Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Olimpiešu klubs un Latvijas Olimpiskā akadēmija un Latvijas Olimpiešu sociālais fonds.

Kā viena no aktivitātēm šajā budžeta apakšprogrammā norādīta arī augstas klases sportistu sagatavošanas centru sistēmas ieviešana.

Latvijas Olimpiskajai komitejai valsts galvoto aizdevumu atmaksai – 1,2 miljoni eiro

Foto: F64

Latvijas Olimpiskajai komitejai astoņu valsts galvoto aizdevumu atmaksai piešķirta dotācija 1,175 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Paralimpiskajai komitejai pielāgotā sporta attīstībai – 365 tūkstoši eiro

Foto: Juris Bērziņš-Soms

Šis finansējums paredzēts, lai cilvēki ar invaliditāti varētu nodarboties ar sportu atbilstoši viņu interesēm un spējām iesaistīties pielāgotās sporta aktivitātēs, atbalstot labāko sportistu ar invaliditāti startus Paralimpiskajās spēlēs, Nedzirdīgo spēlēs, Speciālās Olimpiādes spēlēs, kā arī pasaules un Eiropas čempionātos.

Finansējumu saņem Latvijas Paralimpiskā komiteja", kas to tālāk sadala sporta federācijām cilvēkiem ar invaliditāti.

Paralimpiskā sporta centra izveidei – 1,2 miljoni eiro

Foto: DELFI Aculiecinieks

Latvijas Paralimpiskajai komitejai Paralimpiskā sporta centra izveidei budžetā paredzēti 1,2 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!