Portugālē notiek kriminālizmeklēšana pret rabīnu, kurš palīdzējis iegūt šīs valsts pilsonību Krievijas oligarham Romānam Abramovičam, paziņojušas Portugāles amatpersonas.

Rabīns Daniels Litvaks, kurš ir ebreju kopienas līderis valsts otrā lielākajā pilsētā Portu, aizturēts ceturtdien, kad gatavojies doties uz Izraēlu. Viņš nav paturēts apcietinājumā, taču viņam likts nodot savu pasi policijā un tajā regulāri pieteikties.

Pret Litvaku notiek izmeklēšana saistībā ar Portugāles pilsonības piešķiršanu ne tikai Abramovičam, bet arī vairākām citām ebreju izcelsmes personām.

Pēc Portugāles amatpersonu sniegtās informācijas, prokuratūra izmeklē aizdomas par naudas atmazgāšanu, korupciju, krāpšanu un dokumentu viltošanu, piešķirot pilsonību atbilstoši likumam par pilsonības piešķiršanu sefardu ebreju pēctečiem.

Paziņojumā Portu ebreju kopiena noliedza, ka būtu pieļautas nelikumības, un sūrojās, ka kļuvusi par "nomelnošanas kampaņas" mērķi.

Litvaks pārraudzījis kopienas nodaļu, kas sertificē Portugāles pilsonību, balstoties kritērijos, "ko akceptējušas vairākas secīgas valdības".

Abramovičam Portugāles pilsonība tika piešķirta 2021.gada aprīlī, pamatojoties uz likumu, kas piedāvā naturalizāciju viduslaikos no Ibērijas pussalas padzīto sefardu ebreju pēctečiem.

Maz kas zināms par sefardu ebreju vēsturi Krievijā, turklāt Abramovičs ir izplatīts cita ebreju atzara - aškenazi ebreju - uzvārds.

Pilsonības pretendentu ģenealoģiju izvērtē eksperti Portugāles ebreju centros Lisabonā un Portu. Par Abramoviča lietas izskatīšanu bija atbildīgs Portu centrs, kur darbojas Litvaks.

Prokuratūra izmeklēšanu sāka janvārī.

Atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem Abramovičam pilsonību var anulēt, ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja avots Portugāles valdībā.

Abramovičs, kuram pieder britu Lielbritānijas premjerlīgas futbola klubs "Chelsea", ceturtdien saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā tika iekļauts Lielbritānijas sankciju sarakstos.

Jau ziņots, ka pēc sankciju ieviešanas aizkavēsies "Chelsea" pārdošana, par ko pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Abramovičs paziņoja 2.martā.

Lielbritānijas valdība joprojām atļauj pārdošanu, taču tai būtu jāapstiprina jauna licence ar nosacījumu, ka Abramovičs negūs peļņu.

Abramovičam ir arī Krievijas un Izraēlas pilsonība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!