Foto: AP/Scanpix
Amerikāņu aktieris Bens Fosters lietojis dopingu, gatavojoties bijušā amerikāņu riteņbraucēja Lensa Ārmstronga lomai filmā "The Program".

34 gadus vecais Fosters atklāja, ka esot ievērojis Ārmstronga lietotos līdzekļus un dozas, lai labāk saprastu lomu.

Aktieris Kriss O'Dauds, kurš filmā spēlē īru žurnālistu Deividu Valšu, uzslavējis Fosteru. "Es domāju, ka tas ir ļoti gudri un jēdzīgi," viņš sacīja intervijā raidorganizācijai BBC. "Visticamāk, tas neatstās negatīvas sekas, kā arī palīdzēs sasniegt vairāk filmēšanas laikā."

O'Dauds arī uzskata, ka aktieriem esot grūti attēlot narkotiku lietošanu, ja paši nekad nav pamēģinājuši aizliegtās vielas. "Ja filmā ir jālieto narkotikas, tad tas ir ļoti grūti, ka aktieris kādā dzīves posmā nav to darījis. Es neaizstāvu narkotiku lietošanu lomas dēļ, taču esmu pārliecināts, ka tas padara tēlojumu pārliecinošāku, kaut arī pašam cilvēkam tas nodarītu ļaunumu," norāda aktieris.

"Es nesaku, ka kaut ko vajadzētu vai nevajadzētu darīt, taču varu saprast tā jēgu," viņš piebilda.

Dopinga lietošana profesionālajā sportā ir aizliegta, taču preparāti ir nopērkami likumīgā veidā un tiek izrakstīti, piemēram, cilvēkiem ar mazasinību.

Gatavojoties lomai, Fosters trenējās kopā ar profesionāliem riteņbraucējiem. Dopinga lietošana notika ārsta uzraudzībā, taču filmēšanas laikā Fosters to neatklāja ne filmas režisoram Stīvenam Frīram, ne arī pārējiem aktieriem. Daudzi par dopinga lietošanu uzzināja tikai filmas pirmizrādē Toronto kinofestivālā.

"Viņš joprojām ir dzīvs," Frīrs sacīja žurnālistiem. "Tas notika. Es neko tur nevaru darīt. Es nevaru pagriezt laiku atpakaļ. Viņš filmā tēlo ļoti labi, un es viņam par to esmu pateicīgs."

"Mani neinteresē process, kādā aktieri sagatavojas lomai. Es tikai sagaidu, ka pirmajā dienā viņi ieradīsies uzņemšanas laukumā un sniegs spīdošu tēlojumu," uzsver Frīrs.

Kā jau ziņots, leģendārais sportists Ārmstrongs 2013.gada sākumā atzinās ilgstošā dopinga lietošanā, kā rezultātā viņam tika piemērota mūža diskvalifikācija ar atpakaļejošu laiku no 1998.gada 1.augusta, kā arī anulēti visi sasniegtie rezultāti.

Ārmstrongs uzskata, ka laikā no 1999. līdz 2005.gadam, kad viņš dominēja "Tour de France" velobraucienos, uzvarot septiņas reizes pēc kārtas, gūt panākumus godīgi nebija iespējams, taču šobrīd gan tas varētu tikt izdarīts bez aizliegto vielu lietošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!