Foto: Windsor Star

Sudānas imigrants un talantīgs Kanādas Katoliskās vidusskolas basketbolists tika arestēts pēc tam, kad varas iestādes noskaidroja, ka viņa patiesais vecums ir 29 gadi, nevis 17, kā bija norādījis pats sportists, vēsta laikraksts "New York Times".

205 centimetrus garais Džonatans Nikola pēdējos sešus mēnešus bija 11. klases skolnieks Centrālajā Katoliskajā vidusskolā Ontario. Ieradies Kanādā ar studentu vīzu, viņš bija tik labs basketbolists, ka komandas treneris viņam solīja nākotni Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Taču Kanādas robežsardzes darbinieki konstatēja pārkāpumus Nikolas pieteikumā studiju atļaujai. Pēc nopratināšanas direktora kabinetā viņš atzina, ka viņa vecums nav 17 gadi un tika arestēts.

"New York Times" raksta, ka Nikolam ir bijis grūti iegūt vīzu izceļošanai no Sudānas, kas iemesta kara un terorisma virpulī. Viņš norādīja, ka vīzas nokārtošanai viņam bija nepieciešami seši mēneši un, ka labākas dzīves meklējumos viņš valsti pametis 2015. gada novembrī. Ontario viņš ieradies trīs dienas pirms savas it kā 17. dzimšanas dienas.

Viņam tika piešķirta studiju atļauja un sportista stipendija Katoliskajā vidusskolā. Nikola dzīvoja pie sava basketbola komandas trenera programmas ietvaros, kas palīdz izmitināt ārvalstu studentus. Taču aprīļa vidū viss mainījās.

Nedienas sākās, kad robežsardzes darbinieki rūpīgāk izpētīja viņa pieteikumu studēšanas atļaujai. Kā savu dzimšanas datumu Nikola bija norādījis 1998. gada 25. novembri. Tas nozīmē, ka viņš ir 17 gadus vecs.

Taču tika atrasta informācija, ka viņš jau iepriekš nesekmīgi pieteicies Amerikas apmeklētāja vīzai, kurā viņš par savu dzimšanas datumu norādījis 1986. gada 1. novembri. Tātad novembrī viņam paliks 30 gadi.

Pirkstu nospiedumi uz abiem vīzas pieteikumiem sakrita, un 15. aprīlī Nikola tika arestēts. Viņa nopratināšanā direktora kabinetā Nikola teicis, ka viņš pats īsti nezina, cik viņam ir gadu.

Šis gadījums radīja plašu rezonansi sociālajos tīklos. Kāds mikroblogošanas vietnes Twitter lietotājs rakstīja: "Jūs gribat teikt, ka visu šo laiku es aizsardzībā sedzu vīrieti, kurš būtībā varēja būt mans tēvs?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!